Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Falešné krkonošské kyselo: Do náhražky tradiční polévky patří kyselé houby a vylepšit ji můžete smaženými vajíčky
Zdroj: Toprecepty, Eliza

Falešné krkonošské kyselo je vlastně takovou svébytnou náhražkou slavné polévky, ve které chybí chlebový kvásek. Přesto houby, smažená vajíčka a brambory vytvoří skvělou kombinací chutí.

Krkonošské kyselo

Krkonošské kyselo je polévka z tradiční kuchyně. Má ale různé odlišnosti podle domácností. V každém případě je jejím základem chlebový kvásek, který je základem její nezaměnitelné chuti.

Možná byste si rádi podobnou polévku rádi dali, ale vadí vám právě kvásek. Pak je se jako varianta nabízí falešné kyselo, ve kterém chlebový kvásek skutečně nenajdete, přesto chutná nakysle, a to díky zakysané smetaně a octu.  

Ingredience do kysela 

Do kysela kromě kvásku patří houby, obvykle to bývají hřibovité a jiné poklady z lesa. Můžeme využít i houby nakládané, ať už z vlastních zásob nebo koupených. Další důležitou součástí kysela jsou smažená vajíčka. Někdo je do polévky dává s společně se smaženou cibulkou, jindy se cibulka přidává zvlášť. V kyselu všech podob také nechybí vařené brambory. V kyselu by neměl chybět kmín a sůl podle potřeby. 

Oběd

Většina Čechů považuje oběd za hlavní jídlo dne, které má být velké a vydatné. Pravdou ale je, že mnohé národy preferují naopak velké večeře a obědvají lehce a narychlo. Ať si vyberete to, či to, ať…

Falešné krkonošské kyselo

Na přípravu falešného kysela potřebujete: 2 sáčky houbové polévky (hřibová, žampionová, atd.), 5 větších brambor, 4 vajíčka, 3-4 cibule, 2 skleničky směsi hub v kyselém nálevu, 1 zakysaná smetana, sůl, 2-3 lžíce octa, tekuté polévkové koření Maggi, kmín, 100 ml mléka, 150 ml vody, 2-3 lžíce hladké mouky a máslo.

Jak na to? Houby slijte (pokud je nálev dobrý, tak ho přidejte na konci). Do osolené vody dejte houby, mohou být i celé. Přidejte trochu kmínu. Ve 150 ml studené vody rozmíchejte žampiónové polévky a nechte vařit.

V míse smíchejte 100 ml studeného mléka se 2-3 lžícemi hladké mouky. Důkladně promíchejte, aby se odstranily hrudky. Za stálého míchání vlijte do polévky. Vařte asi 10 minut. Brambory oloupejte, omyjte a nakrájejte na kostky. Přidejte je do hrnce a  povařte asi 10 minut dokud se brambory neuvaří a polévka trochu nezhoustne.

Na pánvičce s kouskem rozpáleného másla usmažte vajíčka, osolte je a posypte kmínem. Pak je přidejte do polévky. Cibule nakrájejte na kostičky a na pánvičce je osmažte, a poté je přidejte do kysela. Vypněte sporák, přidejte zakysanou smetanu, rozmíchejte. Pokud je potřeba, dochuťte octem a solí. Přidat můžete i maggi. Na talíři ještě falešné kyselo můžete polít trochou rozškvařeného másla.

Náš tip: Kromě kysela můžete ještě vyzkoušet krkonošskou zelňačku s krupkami podle tohoto videoreceptu:

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více