Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Restauraci Hliněná bašta najdete v Průhonicích u Prahy a již 25 let jí šéfuje jako šéfkuchař i majitel Hynek Vávra. Celou tu dobu mu věrně po boku a možná trochu v jeho stínu stojí jeho žena Andrea, kterou na sociálních sítích občas schválně označuje jako "paní Columbovou". Právě proto, že je tak trochu neviditelná, když v zázemí restaurace vytváří úžasné zákusky. Její mrkvový dort je vyhlášený a čtenářům webu Toprecepty Andrea prozradila svůj léty prověřený recept.

Mrkev nejen pro zajíčka

K Velikonocům patří nejen beránek a mazanec, ale i pokrmy se spoustou zelených bylinek a čerstvé jarní zeleniny. Asi nejvíc si se svátky jara spojujeme mrkev. Ta je na jaře nejlepší – krásně sladká a křupavá a může tak v moučnících skvěle nahradit či doplnit cukr. 

Ostatně, mrkvové šátečky, mrkvová bábovka se sytě oranžovou barvou, nebo právě mrkvový dort patří mezi velmi oblíbené moučníky. Tak oblíbené, že je již běžně najdete v nabídkách kaváren, cukráren či restaurací, jako je právě Hliněná bašta.

Mrkvový dort je jedním z jarních hitů v průhonické restauraci Hliněná bašta, kde jako cukrářka působí manželka majitele restaurace Hynka Vávry Andrea alias paní Columbová.

Andrein „mrkváč“ je úžasně vláčný, má příjemně nasládlou mrkvovou chuť, křupavost mu dodávají vlašské ořechy a vše krásně zjemňuje a osvěžuje nadýchaný krém ze šlehačky a mascarpone s citronovou šťávou. A nyní si tuto dokonalou velikonoční delikatesu můžete přímo podle receptu cukrářky Andrey připravit sami doma. Jak na to?

Budete potřebovat: 4 vejce, 200 g cukru, nejlépe třtinového, 2 lžičky vanilkové pasty nebo semínek vyškrabaných z rozřízlého vanilkového lusku, 450 g polohrubé mouky, 1 lžíci javorového sirupu nebo medu, 1 kypřící prášek do pečiva, 2 lžičky mleté skořice, 1,5 dcl oleje, 1,5-2 dcl mléka, 10 větších mrkví a 150 g vlašských ořechů. Na krém si připravte: 0,7 l smetany ke šlehání, 350 g mascarpone, 2 lžíce citronové šťávy, 1 lžičku vanilkové pasty a 140 g moučkového cukru.  

  1. Vejce rozklepněte a oddělte od sebe žloutky a bílky. Žloutky vyšlehejte s třtinovým cukrem a javorovým sirupem. Do vyšlehaného krému ke konci zašlehejte i vanilkovou pastu. Do směsi přidejte olej, 1,5 dcl mléka a prošlehejte. Pak přisypejte mouku s kypřícím práškem a mletou skořici. Pokud by bylo těsto příliš tuhé, můžete přilít zbývající mléko. 
  2. Z bílků vyšlehejte sníh a zapracujte ho opatrně do těsta. Mrkev očistěte a nastrouhejte na jemném struhadle, ořechy nasekejte na středně velké kousky, pomerančovou kůru nastrouhejte. Vše zapracujte do těsta.
  3. Připravte si dortovou formu a vymažte ji máslem a vysypejte hrubou moukou. Může být forma kulatá nebo i jen klasický plech.  Do vysypané formy vylijte těsto a dejte péct do trouby předehřáté na 180 °C. Horkovzdušná trouba by měla mít nižší teplotu, cca 160 °C. Pečte cca 45-50 minut. Pokud si nejste jisti, zda je dort upečený, použijte ke kontrole propečení špejli.
  4. Šlehačku vyšlehejte dotuha, přidejte cukr, vanilkovou pastu a citronovou šťávu. Do krému opatrně zašlehejte mascarpone. Mezitím vychladlý korpus dortovou pilkou nebo nožem podélně rozřízněte na dva až tři díly. Promažte krémem a slepte obě k sobě. Část krému si nechte na pomazání vršku a boků. 
  5. Dort ozdobte podle libosti, vršek potřete krémem, boky můžete také potřít (můžete ho ale nechat i jako naháče z boku nepomazaný). Nakonec dort ozdobte nasekanými ořechy, malými mrkvičkami z marcipánu nebo nastrouhanou čerstvou mrkví smíchanou s nastrouhanou pomerančovou kůrou.

Na postup výroby mrkvového dortu z Hliněné bašty se můžete podívat v naší fotogalerii

Náš tip: Vyzkoušet můžete i mrkvový perník podle našeho video receptu.

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více