Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Před koronavirem chrání i zázračný vitamin D. Těchto 7 potravin ho obsahuje nejvíce
Zdroj: isindy, Toprecepty.cz

Aktuální zprávy ukazují, že pacienti s covidem mají málo vitaminu D. Ten pomáhá v organismu blokovat cesty, kterými se viry obecně dostávají do systému. Zároveň nás chrání před škodlivými účinky slunečního záření i únavou a stresem. Zvýšení příjmu vitamínu D nám aktuálně může jen pomoci, a navíc ho nemusíme navyšovat uměle; najdeme ho totiž v mnoha běžně dostupných potravinách.

1. Tofu

Tofu je velmi bohatým zdrojem vitamínu D a navíc obsahuje hodně bílkovin a vápník. Tofu, které nabízí široké možnosti úprav, je tak vhodné nejen pro vegany.

2. Mléčné výrobky

V létě bychom si měli dále pochutnávat na mléčných výrobcích. Nejvíce vitamínu D obsahuje kravské a dále kozí mléko. Výborným letní osvěžením se tak může stát kefír, podmáslí či jogurt, které naše tělo navíc vybaví vápníkem pro zdravé a silné kosti.

3. Houby

Pro milovníky hub je tu dobrá zpráva – i některé druhy hub obsahují velké množství vitamínu D. Ideální letní pochoutkou je zejména super-zdravá hlíva ústřičná, shiitake, maitake a morel.

4. Vejce

Vejce lze považovat za supepotravinu, neboť osahují širokou škálu zdraví prospěšných látek – kromě vitamínu D například vitamín A, B6 a B12, cholin a proteiny.

5. Mandlové a sójové mléko

Mléka neživočišného původu, obzlášť mandlové a sójové, jsou velmi chutnou alternativou k mléku kravskému. A stejně tak jsou skvělým zdrojem vitamínu D a vápníku.

6. Kaviár

I kaviár vám díky svému složení posílí zdraví. Obsahuje totiž velké množství vitamínu B12, B6, A a D, železo a bílkoviny.

7. Tučné ryby

Tučné ryby by se měly stát součástí Vašeho letního jídelníčku. Ideální jsou pstruh, losos, sardinky, makrela a tuňák, které zachutnají pečené, smažené, grilované i v konzervách.

Komentáře

Přidat komentář