Pampeliškový med podle snadného receptu. Krásně voní a využít se dá i k přípravě osvěžující limonády
8. 4. 2024 Vaření
Jaro je tu a na loukách i v parcích září ze zelené trávy pampelišky jako malá sluníčka. Chcete-li si tento žlutý zázrak uchovat aspoň trochu i na později, připravte si pampeliškový med. Tekuté zlato pak v zimě rozhodně oceníte – využijete ho jako sladidlo do čaje i do různých moučníků. Ale hodit se bude i v létě, třeba při přípravě domácí limonády.
Jak nejlépe využít pampelišky?
Pampelišky patří k nejoblíbenějším jarním květům. Svou optimistickou žlutou barvou nám dávají najevo, že jaro je opravdu tu a není divu, že je mnozí milují ze všech jarních květin nejvíc. Chcete-li si sezonu pampelišek co nejvíc užít, můžete se pustit do pletení věnečků a nebo si z nich rovnou udělejte vynikající „med“.
Pravda, nejde o med v pravém slova smyslu, neboť sběratelem v jeho případě nebudou včelky, ale vy, svou konzistencí a barvou ale pampeliškový med ten pravý připomíná, takže se tato sladké pochoutka tímto názvem běžně označuje. Navíc má příjemnou chuť a vůni po pampeliškových květech.
Mohlo by vás zajímat
Med nebo sirup?
Pampeliškový med je vlastně takový hustší sirup a připravuje se podobně jako jakýkoliv jiný bylinkový sirup – tedy svařením vody s cukrem a s květy pampelišek.
Pokud se rozhodnete tento med vyzkoušet, počítejte, že budete květů potřebovat opravdu hodně – na 1 litr vody minimálně 250-300 květů, klidně ale můžete dát i víc.
Navíc je třeba květy na vaření medu předem připravit a na kvalitu medu má vliv i to, kdy se na pampelišky vypravíte. Jak tedy postupovat, aby byl med co nejlepší?
- Pampelišky je třeba sbírat hlavně za slunečného dne. Na med totiž potřebujete krásně otevřené květy, takže je nejlepší se na ně vypravit ideálně v pravé poledne.
- Důležité je i to, kde budete sbírat. Nejlepší je samozřejmě mít pampelišky z vlastní zahrady, pokud ale tu možnost nemáte, vyrazte pro ně někam do přírody dál od civilizace, kde je čisto. Rozhodně je netrhejte v parcích, kam se chodí venčit psi, nebo někde u prašných cest či dokonce u silnice.
- Pampelišky sbírejte nejlépe do košíčku či plátěného nebo papírového sáčku, zkrátka do něčeho, v čem se nezapaří.
- Z pampelišek pak otrhejte stonky, na med potřebujete jen žluté květy. Odstraňte i zelené části květů – ty by medu dodaly hořkou chuť.
- Občas se sice doporučuje kvítky neomývat, abyste je nepřipravili o pyl, který dodává medu chuť. Je ale lepší je opláchnout nebo ještě lépe krátce namočit do vody, aby z nich vyplaval hmyz. Případně můžete pampelišky aspoň na chvíli rozložit na plech, aby případní broučci vylezli ven.
- Květy je pak nutné nějakou dobu louhovat ve vodě, kterou tak ochutí. Ve vodě se nejprve krátce povaří (asi 15-20 minut) a pak by se měly nechat odležet do druhého dne zakryté poklicí (ideálně 24 hodin).
- Pampelišky louhujte společně s plátky citronu nebo citronovou šťávou. Citron zmírní sladkost cukru a zvýrazní chuť medu. Místo citronu můžete přidat i kyselinu citronovou (na 1 litr vody asi 1 lžičku), která funguje jako konzervant, takže prodlouží trvanlivost medu.
- Nálev pak už stačí jen slít a povařit s cukrem tak dlouho, dokud směs nezhoustne a nedosáhne konzistence podobné medu. Čím déle budete vařit, tím bude směs hustší. To, zda je med hotový, zkontrolujte tak, že trochu kápnete na studený talířek a počkáte, jak rychle ztuhne. Místo klasického cukru můžete použít i třtinový, který dodá medu tmavší barvu.
Vynikající pampeliškový med s pomerančem
Pampeliškový med sice nemá takové zdravotní účinky jako klasický med, můžete ho ale úplně stejně používat. Navíc se hodí i jako vynikající základ letních limonád. Vyzkoušet můžete třeba tuto verzi obohacenou o pomeranč. A jak tedy na něj?
Budete potřebovat: 450 květů pampelišek, 1 l vody, 2 pomeranče, 1 citron, 1,5 kg třtinového cukru, 1/2 lžičky kyseliny citronové.
- Květy z pampelišek propláchněte vodou a nechte pořádně okapat. Okapané květy pak dejte do hrnce a zalijte vodou. Přidejte kyselinu citronovou. Přiveďte k varu a vařte 10 minut. Přidejte do hrnce citron a pomeranče nakrájené na kolečka.
- Pak nechte 24 hodin louhovat. Druhý den přeceďte přes plátýnko a vymačkejte. Přidejte cukr a za občasného míchání vařte asi hodinu a půl do zhoustnutí (dávejte pozor, aby se směs nepřipálila).
- Ještě horký pampeliškový med pak přelijte do dobře vymytých a vysterilizovaných sklenic, uzavřete je víčkem a otočte na chvíli dnem vzhůru, aby chytlo víčko. Pak nechte vychladnout a skladujte v chladu a temnu.
Náš tip: Klasický pampeliškový med jen s citronem si můžete udělat podle našeho video receptu.
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
Kdy sbírat pampelišky na med? Žluté květy sbíráme jen za slunečného počasí
Jak konzervovat domácí sirupy? Přinášíme několik tipů, jak prodloužit jejich trvanlivost
Královna pampeliška: Víte, že jíst se dá úplně celá od kořínku po žluté květy? Vyrobíte z ní třeba tohle netradiční želé
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Cheesecake od Evy
Přidáno před 2 hodinami
Skořicové šneky s krémovou polevou
Přidáno před 2 hodinami
Kuřecí hořčicové řízečky
Přidáno před 5 hodinami
Míchaný pampeliškovo-sedmikráskový med
Přidáno před 15 hodinami
Žloutkový krém s borůvkami
Přidáno před 21 hodinami
Kuřecí stehna s ajvarem a medvědím česnekem
Přidáno před 22 hodinami
Přečtěte si Zobrazit více
Pampelišková buchta s polevou aneb dezert, který vás příjemně překvapí. Vyzkoušejte podle našeho receptu
Z planých i pěstovaných bylin můžeme doma vyrábět skvělé sirupy a medy. Poradíme, jak na to
Nechte svůj talíř rozkvést jedlými květy: Sedmikrásky krásně zdobí, pampelišky zkuste do salátu