Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Jak si vyrobit lahodný domácí sirup?
Zdroj: pexels.com

První díl našeho seriálu o domácím zpracování ovoce bude věnovaný sirupům. Správný sirup má nejen báječně chutnat, ale také krásně vonět po ovoci nebo bylinkách a být hustý tak akorát. Jak na to, aby tohle všechno ten váš splňoval?

Výroba lahodných domácích sirupů je velmi snadná a rychlá. Sirupy se tedy dají dělat kdykoliv. Nejjednodušší způsob, jak je udělat, je pomocí Sirupfixu od Dr. Oetker, který neobsahuje žádné konzervační látky.  Díky enzymům, které výrobek obsahuje, bude konzistence vašich ovocných sirupů hladká a tekutá.

Sirupfix Dr. Oetker je moderním přípravkem na zavařování domácích sirupů s vámi preferovaným druhem cukru. Můžete použít klasický bílý řepný cukr, ale i hnědý anebo třtinový. Sirup si můžete připravit ze sezónního i exotického ovoce, ale i z květů, bylinek či zázvoru. Fantazii se meze nekladou, a ti, kteří se nebojí experimentovat, si můžou vytvořit vlastní kreativní kombinace.

Jak na to?

Recept na přípravu sirupu se Sirupfixem Dr. Oetker je jednoduchý: 1 000 g ovoce + 1 balíček Sirupfixu + 1 000 g cukru + 500 až 1 000 ml vody = chutný a hustý sirup.

Na sirup z květů, bylinek nebo zázvoru budete potřebovat buď 10 velkých květů bezu černého nebo 6 hrstí bylinek nebo 300 g zázvoru a 1 litr vody.

 

Postupy najdete i na obalu výrobku.

 

Vyzkoušejte přípravu klasického jahodového sirupu nebo bezového či levandulového sirupu. Pro ty, kteří neradi experimentují, doporučujeme vyzkoušet Sirup z květu bezu černého nebo Jahodový sirup.

 

Tradiční recept, který stojí za to vyzkoušet:

Levandulový sirup

Náročnost: jednoduché

Doba přípravy: asi 40 minut

Vystačí na: asi 1 400 ml sirupu 

 

Přísady:

Příprava:

  1. Květy levandule namočíme do teplé převařené vody. Přidáme citrón nakrájený na plátky a kyselinu citrónovou. Potom přidáme cukr smíchaný se Sirupfixem, důkladně rozmícháme a odložíme na noc do chladničky.
  2. Na druhý den směs přecedíme přes sítko nebo gázu. Sirup přivedeme do varu a 5 minut povaříme. Sebereme případnou pěnu a horký sirup nalejeme do sterilních a zahřátých lahví. Lahve důkladně uzavřeme víčky a asi na 20 minut položíme vodorovně.

Pro ty, kteří se nebojí experimentovat, doporučujeme vyzkoušet zajímavé recepty na přípravu Okurkového sirupu, Třešňovo-levandulový sirup nebo Hruškový sirup se skořicí, jehož chuť vás příjemně překvapí.

Hruškový sirup se skořicí

Náročnost: jednoduché

Doba přípravy: asi 30 minut

Vystačí na: asi 2 000 ml sirupu 

 

Přísady:

 

Příprava:

  1. Na přípravu sirupu hrušky omyjeme, oloupeme, zbavíme jádřinců, nakrájíme na menší kousky, odvážíme 1 kilogram a vložíme do hrnce. Hrušky zalijeme vodou a pomocí ponorného mixéru rozmixujeme. Přidáme skořicový cukr a za stálého míchání povaříme asi 5 minut. Odstavíme a necháme vychladnout. Poté vmícháme cukr smíchaný se Sirupfixem, důkladně rozmícháme a uložíme přes noc do chladničky.
  2. Druhý den směs přecedíme přes sítko nebo gázu. Sirup přivedeme k varu a 5 minut povaříme. Odebereme případnou pěnu a horký sirup nalejeme do sterilních a nahřátých lahví. Lahve důkladně uzavřeme víčky a asi na 20 minut položíme naležato.

Sirup po otevření skladujeme v chladničce. Doporučené ředění: 1 díl sirupu a 10 dílů vody.

 

Nebojte se zapojit vlastní fantazií a zkuste si vytvořit svoje originální džemy, marmelády nebo želé. Inspirovat se můžete některým z originálních receptů, které najdete na stránkách www.oetker.cz. Všechny jsou několikrát vyzkoušené ve Zkušební kuchyni Dr. Oetker. Pokud použijete suroviny s touto značkou a dodržíte předepsaný postup, máte záruku, že se vám dílo vždycky povede.

Témata

Mohlo by vás zajímat

Marie