Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Skvělý špekáčkový salát podle receptu od řezníka: Ochucený kečupem, worcesterem a majonézou chutná božsky
Zdroj: se souhlasem Řeznictví Čejka

Špekáčky většinou děláme na ohni nebo si je nakládáme jako utopence. Co si je ale pro změnu nastudeno vychutnat ve formě špekáčkového salátu? Recept na něj jsme získali přímo od řezníka Martina Čejky, jehož špekáčky podle tradiční receptury jsou vyhlášené. 

Trochu jako Wurstsalat

Salát z uzeniny nebo s uzeninou patří k oblíbeným letním specialitám a vezmou jej na milost i ti, kteří jinak salátům úplně nefandí. Pravda zeleniny v něm mnoho není, ale pro milovníky masa je to ideální „lehčí“ večeře i do horkých letních dnů.

Třeba takový Wurstsalat je oblíbenou specialitou v sousedním Německu, hlavně v Sasku a v Bavorsku, ale také v Rakousku nebo ve Švýcarsku. Podává se tam hlavně k pivu a nejlépe s preclíkem, což z něj dělá tradiční specialitu servírovanou během podzimního bavorského svátku piva Octoberfestu

Místo salámu špekáčky

Wurstsalat se připravuje z cibule, kyselých okurek, bylinek a octa. Jako uzenina se do něj používá speciální měkký salám známý jako lyonský nebo jako salám boloňského typu. U nás se prodával a stále někde prodává jako Junior. Do salátu však lze použít i jiné druhy uzeniny, např. známý český točeňák nebo špekáčky

Špekáčky se do různých takovýchto vydatnějších letních salátů báječně hodí. Studená úprava jim sluší, což dokazuje i vyhlášená hospodská specialita utopenci.

Do salátu můžete špekáčky spojit s různými druhy zeleniny, hlavně tedy s cibulí, případně rajčaty, okurkami nebo paprikami…hlavní však je přidat nakonec octovou zálivku, která všechny chutě krásně propojí a zvýrazní. 

Špekáčkový salát podle řezníka

Pokud byste chtěli špekáčkový salát trochu vylepšit nebo jej udělat lehce netradičně, vyzkoušejte recept podle Martina Čejky, majitele a řezníka z Řeznictví Čejka, rodinného řeznictví se stoletou tradicí, jež má své pobočky na několika místech východních Čech a v pražském Karlíně, kde rovněž můžete špekáčkový salát ochutnat.

Salát řezníka Čejky je vlastně takovou zrychlenou variantou utopenců. Užijete si chuť uzeniny v pikantním nakyslém nálevu, ale nebudete muset čekat, než se špekáčky uleží. Oproti jiným špekáčkovým salátům se do něj ovšem nedává obyčejná octová zálivka, ale speciální s hořčicí, která jídlu dodá ještě lepší chuť.

Pokud jste na salát dostali chuť, ale do Karlína se nedostanete, připravte si ho doma podle originálního receptu Martina Čejky. Jak na to?

Budete potřebovat: 1 kg špekáčků, 100 g cibule, 100 g kyselých okurek, 2 lžíce kečupu, 3 lžíce majonézy, 1 čajovou lžičku worcesteru, 1 čajovou lžičku octa, 1 lžíci cukru, 3 lžíce oleje, 2 lžíce hořčice, 3 lžíce láku z okurek a špetku pepře. 

  1. Špekáčky pokrájejte na stejně velké kousky, přidejte nadrobno nakrájenou cibuli, okurky a další ingredience. Salát pořádně promíchejte a nechte vychladit.
  2. Takto připravený jej podávejte s čerstvým chlebem, posypaný hořčičnými semínky a čerstvou pažitkou. 

Náš tip: Pokud by vám špekáčky ještě zbyly, můžete si z nich udělat buřty na pivu podle našeho video receptu


 

Recepty k tomuto článku

Naposledy jste si prohlédli