Retro okénko: Sušenky Lucie zdobil „puntík“ džemu a dělaly se ve dvou variantách. Ty vanilkové si můžete jednoduše upéct doma
9. 7. 2024 Vaření
Pamatujete na sušenky Lucie? Za socialismu patřily k nejoblíbenějším sušenkám, které klidně zastaly funkci pohoštění pro návštěvy, když nebyl čas upéct. Díky svým tvarům se na talíři krásně vyjímaly, jinak barevný střed je navíc krásně oživil. A právě ten měla spousta lidí nejraději.
Sušenky z dob minulých
Sušenky Lucie jsou jednou z těch sladkostí, které už bohužel v současnosti neexistují, v minulosti je ale lidé zbožňovali stejně jako dodnes populární Esíčka, sušenky Koko, Derby nebo Kreolky, jimž se Lucie nejvíc podobaly a spojoval je s nimi podobný červený marmeládový střed.
Mohlo by vás zajímat
Lucie z Opavy
Lucie se vyráběly stejně jako mnoho dalších sušenek pod značkou Opavia, jejíž historie sahá až do roku 1840, kdy Kašpar Melichar Baltazar Fiedor a jeho žena Amálie společně založili v Opavě rodinný podnik na pečení oplatek. Je vám to jméno povědomé?
To zcela správně, právě po něm získaly jméno vyhlášené kulaté oplatky Fidorky. Původní Opavský závod Fiedor se v padesátých letech stal sice součástí národního podniku „Průmysl trvanlivého pečiva Praha“, nicméně své oplatky, sušenky a další čajové a dezertní pečivo stále prodával pod značkou Opavia.
Mohlo by vás zajímat
Trochu jako linecké cukroví
Nejen jejich střed, ale i samotné sušenky Lucie ovšem byly vynikající. Vyráběly se z těsta podobného tomu lineckému, sušenky byly krásně křehké, měly jemnou chuť a přímo se rozplývaly na jazyku. Lucie se dělaly ve dvou verzích – kakaové se světlou náplní a světlé s červenou marmeládou.
Ta během pečení trochu zgumovatěla, takže se dala chvíli žvýkat skoro jako žvýkačka, což na sušenkách mnozí shledávali nejatraktivnějším. Díky svým ozdobným tvarům se prodávaly jako čajové pečivo, které mohla zaneprázdněná hospodyňka bez uzardění nabídnout jako pohoštění nečekané návštěvě. Tradičně se podávaly hlavně k nedělnímu čaji či kávě.
Kakaové nebo vanilkové?
Marmeládovou náplň měly ale jen ty světlé vanilkové, které byly zabalené v krabici s nápisem na červeném pozadí. Vedle nich se dělaly ještě Lucie kakaové, které měly pro změnu střed bílý a nápis byl na krabici na modrém pozadí. Ty vanilkové ale podle pamětníků byly oblíbenější. Ostatně pěkné byly i samotné krabice, které si mnozí nechávali doma, třeba jako úložiště na různé drobnosti nebo poklady.
Mohlo by vás zajímat
Upečte si Lucie domácí
Pokud jste sušenky Lucie také měli nejraději a nyní se vám po nich stýská, můžete si je snadno doma upéct podle následujícího receptu. Jak na to?
Budete potřebovat: 80 g cukru moučka, 300 g hladké mouky, špetku soli, 1 vanilkový cukr, citronovou kůru podle chuti, 250 g změklého másla, 2 vejce, 1 sáček vanilkového pudinku a rybízovou nebo jinou červenou marmeládu.
- Vejce vyšlehejte s cukrem, vanilkovým cukrem, citronovou kůrou a solí do pěny. Mouku prosijte do mísy a na půl minuty dejte nahřát do mikrovlnky.
- Ke směsi vajec přidejte změklé máslo nakrájené na kousky a prošlehejte. Nakonec smíchejte vanilkový pudink (prášek) a mouku.
- Plech vyložte pečicím papírem, těsto přendejte do sáčku se zdobičkou a na plech s jeho pomocí nastříkejte kytičky nebo jiné tvary. Každou sušenku pak ozdobte trochou marmelády. Pečte v troubě předehřáté na 160 °C asi 15 minut dozlatova.
Náš tip: Pokud jste měli raději sušenky Koka, jejich domácí verzi si můžete upéct podle následujícího video receptu.
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Jak vybrat hovězí zadní maso. Co se hodí na tatarský biftek a co na minutky
Hovězí maso zadní má více kvalitní svaloviny, jen malé množství šlach, tuku a vaziva. Je charakteristické libovostí. Kvalitní hovězí maso z mladých… Číst více
Kombucha, čajová tibetská houba: Jak se o ni starat a jak ji konzumovat
Kombucha je lehce perlivý fermentovaný nápoj z oslazeného černého nebo zeleného čaje. K fermentaci je využívána symbiotická kolonie kvasinek a… Číst více
16 receptů na snadná minutková jídla: Do půl hodiny budete mít uvařeno
Mezi nejznámější minutky z restaurací se řadí zejména různé druhy masa připravované na pánvi, nejčastěji ve formě medailonků, plátků nebo nudliček.… Číst více
Raut na Plese jako Brno: Pohlreich, ústřice, šneci, růžová čokoláda, sushi i makronky. Nuda v jídle určitě nehrozila
Ples jako Brno je každoročně přehlídkou nejen… Číst více
Jak se dělí telecí maso? Využití jednotlivých částí
Dělení telecího masa Telecí je maso skotu do stáří asi 8 týdnů. Maso je jemné chuti i struktury, bez tuku, lehce stravitelné, proto se doporučuje… Číst více
Vepřová játra v minutkové úpravě jsou křehké a chutné jídlo
Vepřová játra jsou kvalitní a poměrně levná surovina s mnoha možnostmi využití. Kromě paštik a knedlíčků do polévek z nich můžeme připravit i… Číst více
Čína z kuřecího masa s rýží: Rychlá česká varianta se speciální směsí koření je křehká a šťavnatá, skvěle chutná s rýží
Taky patří čína z kuřecího masa s rýží k vašim… Číst více
Čínské placičky: Křehká a šťavnatá směs vepřového a kuřecího masa se potřebuje předem naležet v speciální marinádě
Připravte si čínské placičky, směs masa… Číst více
Roštěná à la Stroganoff: Šťavnaté a křehké maso chuťově ladí s kyselou omáčkou. Šmrnc dodá závěrečné flambování
Roštěná à la Stroganoff je pokrm pocházející z… Číst více
Ladislav Špaček poradil, jak se chovat na plese: Lepší je se navečeřet doma a hlídat alkohol, říká odborník na etiketu
Plesová sezona odstartovala a nastal tak čas… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více
Přečtěte si Zobrazit více