Rady zahradnice Andrey: Hořkosti okurek se dá předejít dobrou zálivkou, zbavit se jí můžete i ve chvíli, kdy ji máte na stole
31. 7. 2024 Zahrada
Hořká okurka může být důvodem, proč se při chystání letního salátu pořádně naštvete. Když totiž tuto zeleninu neochutnáte, než ji začnete kombinovat s dalšími druhy, existuje velká pravděpodobnost, že celý váš výtvor půjde do koše. Pachuť okurky totiž přebije vše ostatní. Jak předejít hořknutí okurek poradila čtenářům webu Toprecepty.cz zahradnice Andrea Holá.
Nemilé překvapení
Znáte ten pocit, když si ze zahrady nebo skleníku pyšně nesete krásně narostlou salátovou okurku a už plánujete, jak s ní naložíte, abyste za okamžik zjistili, že je hořká?
Stalo se to určitě každému, a to i v případě, že okurku koupil v obchodě. Důvody, proč tomu tak je, i jak se nechtěné vlastnosti populární zeleniny zbavit, popsala pro Toprecepty.cz Andrea Holá, z instagramového účtu zahradamilhostov.
Mohlo by vás zajímat
Co způsobuje nahořklost
Jak Andrea upozorňuje, všechny staré odrůdy okurek byly hořké, to se však změnilo. „Dnes je většina okurek jak nakládaček, tak i salátovek nehořká, oproti tomu stonek a listy hořké jsou. Vytváří se v nich totiž látky, které způsobují hořkost, tzv. cucurbitaciny,“ vysvětluje zkušená zahradnice.
Podle odborníků se cucurbitacin produkuje jako obranný mechanismus rostliny, aby se chránila před škůdci a predátory. Takže vlastně, když okusíte hořkou okurku, můžete si nadneseně představit, že jste se právě pustili „do boje s přírodou“, která se brání napadení.
Jak předejít nepříjemnostem
Ačkoliv by se mohlo zdát, že prevence hořkosti bude složitou věcí, nemusí tomu tak být. Jak říká Andrea, když vytvoříme pro okurky dobré podmínky, hořkost se u nich neobjeví. Při stresu rostliny totiž dochází k hořknutí, někdy je zasáhne jen konec, který je blíže ke stopce, ale někdy je hořká celá okurka.
Kdy ovšem dokážeme rostlinu vystresovat natolik, že se nám „pomstí“? „Ve stresu jsou okurky při nevyrovnané zálivce, když zemina přeschne a následuje přelití, nebo při vysokých teplotních rozdílech (v noci chlad a ve dne horko),“ vysvětluje pro Toprecepty.cz Andrea s tím, že se tento problém vyskytuje častěji ve sklenících. „Určitě ale nedoporučuji na noc skleník zavírat, větrání je důležité nejen přes den, abychom předcházeli houbovým chorobám,“ dodává.
Hořkosti předejte i tím, že okurky sklidíte včas. Přerostlé a přezrálé okurky mohou být hořké, sklízejte tedy mladé plody.
Řešení problému
Pokud chcete mít jistotu, že nebudete sklízet chuťové nedobré okurky, má Andrea jednu radu. „Kupte si osivo geneticky nehořkých okurek. Ty neumí vytvářet hořké látky. Veškeré informace najdete na sáčku se semeny,“ říká zahradnice.
Když ale přeci jen sklidíte okurku, která je hořká, nevyhazujte ji. „Když se zavaří ve sladkokyselém nálevu, hořkost se vytratí,“ radí Andrea. To platí pro okurky nakládačky.
U salátovek bývá nejvíce hořkosti ve slupce v konečcích, proto okurku oloupejte a konec odkrojte a vyhoďte. Podle starých babičkovských rad se dá okurka také oloupat a naložit na 10-12 hodin do slané vody, tím by se hořkost měla zmírnit.
Náš tip: Kdo by neměl rád okurkový salát, vyzkoušejte ten podle našeho video receptu:
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Jak vybrat hovězí zadní maso. Co se hodí na tatarský biftek a co na minutky
Hovězí maso zadní má více kvalitní svaloviny, jen malé množství šlach, tuku a vaziva. Je charakteristické libovostí. Kvalitní hovězí maso z mladých… Číst více
Kombucha, čajová tibetská houba: Jak se o ni starat a jak ji konzumovat
Kombucha je lehce perlivý fermentovaný nápoj z oslazeného černého nebo zeleného čaje. K fermentaci je využívána symbiotická kolonie kvasinek a… Číst více
16 receptů na snadná minutková jídla: Do půl hodiny budete mít uvařeno
Mezi nejznámější minutky z restaurací se řadí zejména různé druhy masa připravované na pánvi, nejčastěji ve formě medailonků, plátků nebo nudliček.… Číst více
Raut na Plese jako Brno: Pohlreich, ústřice, šneci, růžová čokoláda, sushi i makronky. Nuda v jídle určitě nehrozila
Ples jako Brno je každoročně přehlídkou nejen… Číst více
Jak se dělí telecí maso? Využití jednotlivých částí
Dělení telecího masa Telecí je maso skotu do stáří asi 8 týdnů. Maso je jemné chuti i struktury, bez tuku, lehce stravitelné, proto se doporučuje… Číst více
Vepřová játra v minutkové úpravě jsou křehké a chutné jídlo
Vepřová játra jsou kvalitní a poměrně levná surovina s mnoha možnostmi využití. Kromě paštik a knedlíčků do polévek z nich můžeme připravit i… Číst více
Čína z kuřecího masa s rýží: Rychlá česká varianta se speciální směsí koření je křehká a šťavnatá, skvěle chutná s rýží
Taky patří čína z kuřecího masa s rýží k vašim… Číst více
Čínské placičky: Křehká a šťavnatá směs vepřového a kuřecího masa se potřebuje předem naležet v speciální marinádě
Připravte si čínské placičky, směs masa… Číst více
Roštěná à la Stroganoff: Šťavnaté a křehké maso chuťově ladí s kyselou omáčkou. Šmrnc dodá závěrečné flambování
Roštěná à la Stroganoff je pokrm pocházející z… Číst více
Ladislav Špaček poradil, jak se chovat na plese: Lepší je se navečeřet doma a hlídat alkohol, říká odborník na etiketu
Plesová sezona odstartovala a nastal tak čas… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více
Přečtěte si Zobrazit více