Chutě Evropy: Ve Francii si musíte dát sytou rybí polévku bouillabaisse, šťavnaté hovězí na víně a slaďoučký crème brûlée
10. 11. 2024 Historie a zajímavosti
K poznávání jiných zemí neoddělitelně patří i ochutnávání tradičních místních pokrmů. Ačkoli množství asijských restaurací a bister u nás jasně hovoří o současných módních jídelních preferencích, neměli bychom zapomínat na náš evropský kontinent. A nejlepší začátek bude ve Francii.
Francouzský paradox
Kouzlo francouzské kuchyně spočívá v rozmatitosti. Geografická poloha Francie tak logicky přináší do běžného jídelníčku kromě masa spoustu mořských i sladkovodních ryb, mořských plodů, lahodných sýrů a velký výběr zeleniny a ovoce. Ale také tučná jatýrka, nadýchané bagety, máslové croissanty. A samozřejmě olivy, olivový olej a víno.
Právě pestrost stravy, menší porce a umírněná konzumace vína se staly základem vědeckých studií o tzv. francouzském paradoxu, podle níž je u Francouzů relativně nízký výskyt kardiovaskulárních onemocnění.
Jaká jsou typická francouzská jídla?
Mohlo by vás zajímat
Cibulová polévka
V podstatě jde o plátky opečeného bílého chleba posypané nastrouhaným tvrdým sýrem a přelité cibulovým vývarem. V pařížských tržnicích se prodávala už v 19. století. Miska horké polévky byla vítaným osvěžením pro nakupující i pro prodejce. Levné lidové jídlo s lahodnou chutí se brzy dostalo i na stoly zámožnějších Francouzů.
Základem jsou samozřejmě čerstvé a kvalitní suroviny (to ale platí o francouzské kuchyni obecně), hovězí vývar lze smíchat s bílým vínem a cibule se musí opékat, nebo spíš dusit, na másle. Cibulovou polévku si můžete připravit podle našeho receptu.
Mohlo by vás zajímat
Bouillabaisse
Když jsme u polévek, nesmíme zapomenout na rybí bouillabaisse (bujabéza), na níž existuje nejstarší recept z roku 1790. Původně provensálská rybí polévka se někdy připravuje hustá a připomíná tak rybí guláš. Do správné bujabézy patří ryby pouze ze Středomoří, přidávají se mořské plody a nakonec bylinky. Pokud ji máte rádi, příprava bouillabaisse (bujabézy) není tolik složitá.
Mohlo by vás zajímat
Moules Marinières (mušle po námořnicku)
Dokonalé jídlo z jednoho hrnce zřejmě pochází z Normandie, najdete ho na jídelníčku po celé Francii, ale také v Belgii. Mušle se vaří s bílým vínem a zeleninou, servírují s vyvařenou tekutinou. Skvěle k nim chutná bílá bageta.
Ratatouille
Pokrm z dušené zeleniny je tak populární, že se podle něj jmenuje i animovaná pohádka. Skvělé jídlo, které se může jíst samostatně nebo může sloužit jako příloha, získalo mezinárodní proslulost až ve 20. století. Jeho domovem je oblast kolem provensálské Nice.
Ratatouille se připravuje z lilku, cibule, cukety, papriky, rajčat a česneku a dochucuje provensálskými bylinkami. Důležité je každou zeleninu opékat zvlášť a pak teprve smíchat.
Mohlo by vás zajímat
Hovězí po burgundsku
Název napovídá, kde má toto jídlo své kořeny. Hovězí maso a burgundské víno tvoří základ šťavnatého masa, které se připravovalo už ve středověku. Správné hovězí po burgundsku je z bílého skotu z Charolles a vína Pinot Noir. Pokud byste chtěli tento pokrm podávat k nedělnímu obědu, využijte hovězí plec a rulandské modré. Hlavně je třeba počítat s delší dobou přípravy.
Makronky
Francouzi si umí vychutnávat i malé sladké tečky. Jednou z nich jsou barevné makronky. Křupavé sušenky ale pocházejí z Itálie, odkud je přivezla v 16. století Kateřina Medicejská, která se provdala za francouzského krále Jindřicha II. Makronky ve Francii zdomácněly a jejich sláva se od 19. století šířila po Evropě i za mořem.
Základem makronek je mandlová mouka, cukr a bílky, po upečení by měly být lehce nafouknuté, hladké a lesklé.
Crème brulée
Recept na lahodný dezert z pouhých tří ingrediencí s karamelovou krustou byl poprvé zaznamenán v roce 1691. Ačkoli stačí pouze žloutky, smetana a cukr ve správném poměru, tajemství této dobroty je i v jednotlivých krocích přípravy. Nejdůležitější je závěrečná fáze, kdy přichází na řadu flambovací pistole. Je možné místo toho crème brulée zapéct pod rozpáleným grilem.
Náš tip: Pokud jste teď dostali chuť na něco typicky francouzského, vyzkoušejte například croissanty podle našeho video receptu.
Zdroje informací:
Libuše Vlachová: Co chutná v Evropě
Will Clover: Francouzi nedrží dietu
pubmed.ncbi.nlm.nih.gov: Moderate red wine consumption and cardiovascular disease risk: beyond the "French paradox"
interhome.de: Französische Spezialitäten: Top10 der Küche Frankreichs
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
Vánoční dárky pro gurmety: Multifunkční vařečka, marmeláda s alkoholem, kuchařka či časopis pod stromečkem potěší
Jak na dokonalý francouzský toust? Ve sladké verzi pomůžou chuti smetana a třtinový cukr. Slanou vylepší sýr a bylinky
15 nejchutnějších jablečných moučníků: Nechte se inspirovat výběrem receptů
Přečtěte si Zobrazit více
5 nejlepších cibulových polévek: Klasická francouzská, krémová cibulová nebo vyprošťovací s chilli obohatí jídelníček
Cukrář Josef Maršálek radí, čím potírat vánočku před pečením, aby se krásně leskla: Nejhezčí barvu udělá žloutek, říká
Francouzská rybí polévka bujabéza voní mořem, bylinkami a šafránem. Ochutnáte?