Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Zajdeme na jedno? Kafe?

Boom kávové kultury zasáhl před pár lety Česko jako lavina a od té doby se přes nás valí. A nám ta káva samozřejmě chutná, ale ne, já nejsem hipster, já taky ne, aha. Ještě aby věta „Zajdeme na kafe?“ nahradila naše „Zajdeme na jedno?“! A tak to kafíčko milujeme a hejtujeme, hlavně se chceme něčím nakopnout, nebo zklidnit, nebo prostě a jednoduše sedět nad hrnkem něčeho dobrého.

Zajdeme na jedno? Kafe?

Boom kávové kultury zasáhl před pár lety Česko jako lavina a od té doby se přes nás valí. A nám ta káva samozřejmě chutná, ale ne, já nejsem hipster, já taky ne, aha. Ještě aby věta „Zajdeme na kafe?“  nahradila naše „Zajdeme na jedno?“! A tak to kafíčko milujeme a hejtujeme, hlavně se chceme něčím nakopnout, nebo zklidnit, nebo prostě a jednoduše sedět nad hrnkem něčeho dobrého.

S tímhle boomem se nám sem ale vloudil i takový nešvar a nepoužívají ho jen děti školou povinné. Jde hned o několik slovíček: matcha, yerba, maté, presso, lungo, latte (ideálně sójové), drcená, pražená, slazená, alžírská, irská, dokonce indická, vzdálenější by snad už mohla být jen novozélandská (ne, „novozélandská káva“ pojmem není, zatím.).

 

Do toho na vás někdo kroutí očima, že nedokážete vytáhnout z kapsy definici rozdílu mezi espressem a piccolem, nebo jste snad veletrapně navrhli zajít na kapučíno místo cappuccina? Pokud vám v takový moment ještě nepraskla hlava, přispěchá jistě kolega jogíno-vitarián, který právě absolvoval kurz feng-šuej a vysvětlí vám, že máte místo kávy raději pít zelený čaj, japonský matcha tea, když to tedy musí být, tak čaj zázvorový, nebo dokonce sklenici vody s citrónem, která vás po ránu nabudí úplně stejně, jako ta vaše káva. Haha. Tak se na to pojďme podívat.

Ono to základní dělení kávy není zase tak obtížné. Pokud vám chutná taková ta silná, koncentrovaná, malinká káva, pijete espresso (cca 30 ml), ještě menší je potom ristretto (20 ml). Čas na obohacení: slovo picollo znamená italsky malý a pokud nejste Ital, hrozící se na dovolené v Česku, jaký kýbl kafe se to na něj valí a nevoláte zoufale o menší nálož, netřeba tohoto slůvka v kavárně vůbec užívat. To bychom měli jeden nešvar z krku. Jinak se s takovým espressem dá užít spousta legrace, viz např. pražská nebo slovácká káva. Vašeho známého jogína právě trefil šlak, ale vás to po takové dobrůtce čeká až za pár spokojených let.

Americano je potom espresso zalité vodou v poměru 1:5 (káva ku vodě), lungo je jeho bráška v poměru 1:1. To bylo snadné. Když se do hry zapojí mléko, dostaneme se buď ke cappuccinu (či kapučínu, obě varianty jsou v češtině správné, mýtus vyvrácen), to je to s mléčnou pěnou (celkově jde o 150 – 180ml šálek), nebo ke slavnému latte. V zahraničí je opět dobré dát si pozor na fakt, že požádat o samotné latte může vést k tomu, že se na vašem stole objeví sklenice mléka. Lépe je tedy překonat lenost a vyslovit celý název tohoto nápoje, který zní latte macchiato. Skládat by se mělo z pěny, espressa a 200 ml horkého mléka. I latte se dá převlíkat do všemožných šatiček, jako Barbie. V základní verzi vypadá takto, zvláště na podzim bývá ovšem oblíbené s příchutí dýně, případně pro fajnšmekry s likérem. Fantazii a kreativitě se ale meze samozřejmě klást nikdy nemají.

Co ale s tím nešvarem, když zkrátka potřebujete nakopnout, ale káva pro vás není to pravé ořechové? Vždy je tu samozřejmě ořechová horká čokoláda, případně kofeinový energetický nápoj…

Tak teď k něčemu zdravějšímu. Jak to tak bývá s každým boomem, dříve či později se vedle něj začne rozmáhat paralelní „anti-boom,“ za který by se v našem kávovém případě daly asi označit především matcha, yerba a zelená káva. Pokud tedy necháme stranou ležet meltu (kávovinovou směs z kořene čekanky), která dnes již spíše patří do krabičky „old school“, případně méně známou kávu ajurvédskou (i ta je založena na bázi čekanky lékařské).

Matcha vzniká rozemletím speciálního japonského zeleného čaje na prášek. Z toho se posléze dá vyrobit čaj k pití, případně se dá použít všemožnými kreativními způsoby při vaření či pečení - sleduj tu roládičku, dortík nebo dokonce rizotko!

O nápoji zvaném matcha tea se tvrdí, že jedna jeho porce má stejné nutriční hodnoty jako 10 šálků běžného zeleného čaje. Konzumujeme totiž celý (rozemletý) list. Matcha navíc obsahuje spoustu antioxidantů, urychluje spalování tuků (jupí) a má i detoxikační účinky. Dá se z ní tedy připravit detoxikační nápoj nebo banánový mléčný shake, výborná je ale i v kombinaci s ananasem.

Čaj Yerba neboli Yerba Maté (kečuánský výraz maté značí obecně odvar či čaj) vzniká nadrcením lístků cesmíny paraguajské. Má silné posilující a stimulační účinky a oblíbený je především v Jižní Americe, odkud se ale už dávno dostal i k nám. Aby taky ne, takový koktejl z vápníku, hořčíku, manganu, železa, selenu, draslíku, křemíku a fosforu zní lákavě. Možná až na ten fosfor, ale vzhledem k tomu, že tenhle zázrak krom dodání energie i zahání pocit hladu, mávne asi většina z nás nad nějakým svítícím žaludkem rukou. (vtip)

Běžná kávová zrna hnědnou až pražením a vzniká z nich naše staré dobré milované kafíčko. Takové mladé dobré kafíčko neboli zelenou kávu si ale člověk může zamilovat také. Pokud ne pro její antioxidanty, pak rozhodně pro kyselinu chlorigenovou (mňam), která zmírňuje vstřebávání cukrů ze stravy a jejich přeměnu na tuky. Netřeba snad doplňovat, že o prostředek na hubnutí se jedná jedině v kombinaci se zdravou stravou a pohybem. Oproti standardní kávě obsahuje její zelená sestra ještě více kofeinu. Jedná se proto o ideální zdravou náhražku zmíněných energetických nápojů. V šálku vypadá jako nazelenalá, zředěná káva klasická.

Vybírat je tedy opravdu z čeho. Pokud navíc energii rádi nabíráte nejen z nápojů, ale i z šíření dobré nálady, můžete se na nějaké to espresso či latte zastavit v Brně na Zeleném trhu, kde z pojízdného stánku prodávají Dobro kávu: kávu za předem zvolený dobrý skutek. Ten si člověk může buď sám vymyslet, vybrat z tabule (Potěším někoho milým telefonátem/ Budu se více usmívat/ Daruji někomu květinu/ apod.), nebo rozlousknout v čínském koláčku štěstí. Takový příliv energie jako nezištně vyvolaný cizí úsměv vám dopřeje málokterá dávka kofeinu!

 

 

Autorka: 

Anna Petráková – editorka blogu: Překladatelka z angličtiny a francouzštiny, která jako správná rodilá Pražačka studovala napřed v Českých Budějovicích a potom v Brně, kde ji nezabili. Ráda víno, muže, zpěv, seriály (hlavně americké a vůbec cokoliv spojeného s USA), sport, knihy, cestování a ostatní extroverty.

 

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více