Staročeské placky podlesníky: Valašská specialita pečená na zelných listech je skromné jídlo, které zasytí celou rodinu
14. 11. 2022 Vaření
O původ bramborových podlesníků se tak trochu pře Valašsko se Slováckem, jisté však je, že jde o typické moravské jídlo ze starých časů. Tyto placky ale nejsou jen tak obyčejné. Pečou se totiž na zelných listech, což jim dodává zajímavou texturu a také neobvyklou chuť.
Trochu jiné bramborové placky
Pokud rádi zkoušíte recepty našich předků a máte v oblibě bramborová jídla, jsou pro vás podlesníky ideální adeptem na přípravu zajímavého pokrmu jako od moravské babičky. Tyto placky se hodně podobají klasickým bramborovým plackám, jen těsto na jejich přípravu je trochu řidší, neboť se zadělává kysaným mlékem (kyškou, podmáslím nebo kefírem) a neválí se na plát.
Po upečení však výsledek vypadá jako klasická bramborová placka, případně lokše. V minulosti byly tyto placky na Moravě známé rovněž jako báleše, křesné pagáčky, nalévance, osúchy, podplameňáky, pagáče nebo podlesňáky.
Stejně jako běžné bramborové placky nebo lokše se i podlesníky dělají z předem vařených brambor. Kdysi byly pro hospodyni možností, jak využít brambory z předchozího dne. Stačilo je jen nastrouhat nahrubo a smíchat s vejci, kyškou, solí a trochou mouky na řidší těsto. To se ovšem nepeče klasicky na pánvi nebo na plechu, ale v tenké vrstvě se natře nebo nalije do zelných listů. V nich se pak peče v troubě (za starých časů také v peci) pěkně dozlatova. Zelné listy pak plackám dodávají zajímavou nasládlou i trochu nakyslou chuť.
Mohlo by vás zajímat
Podlesníky pečené v zelných listech
Přestože je pro podlesníky typická právě úprava v zelných listech, někde se pekly i jen nasucho na plotně nebo v troubě. Těsto se pak jen nalilo na plech a krájelo na čtverce. Protože bylo Valašsko chudý kraj, původně v plackách chyběla vejce, ta byla vzácná, a mouka se používala celozrnná. Vzhledem k použitým surovinám a pečení na zelných listech se k podlesníkům tak nějak intuitivně hodí úprava naslano a samozřejmě se i tak podávají, třeba se strouhaným sýrem, kysaným zelím nebo posypané opečenou slaninou či škvarky.
Možná vás pak překvapí, že mnohem častěji se jedly nasladko. Hlavně děti je podle vzpomínek pamětníků milovaly posypané cukrem a máčené do sladké smetany. Často se také potíraly máslem a zdobily zakysanou smetanou a v létě navíc ovocem nasbíraným v lese, třeba borůvkami nebo jahodami. Místo cukru se mohly pokapat i medem, dobře chutnaly rovněž s marmeládou nebo povidly. Obvykle se zapíjely normálním či zakysaným mlékem nebo bílou kávou a často se připravovaly právě jako rychlá a levná večeře, která nasytila hromadu dětí v chalupě.
Jak na pravé valašské podlesníky?
Pokud jste na podlesníky dostali chuť, můžete si je připravit třeba podle následujícího receptu.
Budete potřebovat: 1 kg brambor, 200 ml kefíru nebo podmáslí, 1 vejce, trochu hladké mouky, sůl sádlo a zelné listy.
Postup: Brambory omyjte a uvařte ve slupce doměkka. Pak je nechte vychladnout a nastrouhejte je na hrubším struhadle. Dejte je do mísy, přidejte vejce, kefír či podmáslí a trochu hladké mouky. Zamíchejte, aby vám vzniklo řídké těsto. Omyté zelné listy potřete sádlem a naneste na ně v tenké vrstvě bramborové těsto. Pak je položte na plech a vložte do trouby předehřáté na 180-200 °C. Pečte dozlatova, při pečení podlesníky neobracejte. Hned po vytažení z trouby zelný list sloupněte. Na podlesníku zůstane vyznačena struktura listu a placka získá od zelí mírně nasládlou chuť a vůni. Podlesníky po obou stranách omastěte máslem nebo sádlem.
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Španělské koblížky churros jsou nejlepší s čokoládou a se skořicí. Jsou vhodné při kocovině!
Máte rádi klasické české koblihy? V tom případě… Číst více
Skořice je oblíbené koření i lék. S její konzumací bychom to ale neměli příliš přehánět
Skořice je kůra stromů skořicovníků. Používá se v kuchyni v celku, to jsou známé hnědé tvrdé svitky, anebo mletá ve formě jemného prášku. Kvalitnější… Číst více
Churros z odpalovaného těsta: Připravte si španělskou dobrotu podle videonávodu
Churros, tedy silnější dlouhé sladké tyčinky obalené v cukru, jsou vyrobené z odpalovaného těsta. Toto těsto je po usmažení vláčné a jen několik… Číst více
5 kroků k dokonalému sushi. Připravte nejznámější maki rolky skoro jako v japonské restauraci
Ve středečním díle soutěže Masterchef Česko… Číst více
Kořeněné sušenky Speculatius vypadají krásně a ještě lépe chutnají, příprava je navíc velice snadná. Potřebují jen jemné zacházení
Spekulky neboli speculaas či speculatius jsou… Číst více
Deset odpovědí na nejčastější otázky k odpalovanému těstu. Jak dlouho se odpaluje a jak jej zachránit?
Pokusíme se odpovědět na nejčastější dotazy ohledně odpalovaného těsta. S jakými nástrahami se můžete při jeho přípravě potýkat a co z něj můžete… Číst více
Sushi rolky na Silvestra 2022: Podle zkušeného sushi mistra Lukáše Neckáře je zvládnete levou zadní. Takhle snadné to je
Láká vás si silvestrovskou oslavu zpestřit… Číst více
Cuketové kobližky: Díky cuketě a tvarohu jsou krásně vláčné a božsky chutnají obalené v cukru a skořici
Opět nám po roce pomalu ale jistě nastává… Číst více
Jak využít zbytky velikonočního mazance? Žemlovka s banánem, kávou vonící tiramisu nebo španělské „koblihy“ vás dostanou
Napekli jste na Velikonoce hodně velký mazanec a… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více
Steak z hlávkového zelí: Zdravá zelenina chutná nejen vegetariánům
Náš život s celiakií: Jak jsme pátrali po bezlepkových těstovinách, kde je sehnat a které u nás nakonec vyhrály?
Pravá valašská kyselice: Polévka z brambor a zelí, která postaví na nohy i horala, se dá vylepšit klobáskou nebo houbami
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Chřest s holandskou omáčkou a opečenou šunkou
Přidáno před 4 hodinami
Barevná směs s kokosovým mlékem
Přidáno před 6 hodinami
Bramborový bochníček
Přidáno před 11 hodinami
Křupavý hermelín
Přidáno před 11 hodinami
Losos s chřestem a sýrovo-česnekovou omáčkou
Přidáno před 12 hodinami
Fit salát
Přidáno 24. 4. 2024 20:00
Přečtěte si Zobrazit více
Skromná kuchyně: Placky podplamenice sloužily jako výslužka čeledínům. Takhle snadno je uděláte dnes
Čína z kuřecího masa s rýží: Rychlá česká varianta se speciální směsí koření je křehká a šťavnatá, skvěle chutná s rýží
Stencil je jeden ze způsobů moderního zdobení dortů. Poradíme s postupem