Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Náš život s celiakií: Kolik stojí bezlepková dieta? Za měsíc dáme navíc přes 1000 Kč, ale pomáhá i zdravotní pojišťovna
Zdroj: Hana Malénková, Toprecepty

Když zjistíte, že má vaše dítě celiakii, to první, co vás napadne, je, jak budete vařit. U nás a naší dcery Aničky, to bylo stejné. Pak vám ale dojde, že se vám nový způsob stravování i značně prodraží. O kolik jsou bezlepkové potraviny dražší a jak můžete ušetřit? O tom si můžete přečíst v dalším díle našeho seriálu Máma a bezlepková Áňa. 

Jak jsme si zvykali na celiakii

Naší dceři Áně je nyní deset let a celiakii ji tenkrát před necelými třemi lety zjistili úplně náhodou, jak už jsem psala v předchozím článku. Byl to šok, ale vzhledem k tomu, že neměla žádné zdravotní problémy, jsem byla přesvědčená, že vše zvládneme úplně v pohodě. A to se nám s většími či menšími karamboly daří dodnes.

Pravda, občas se stane, že se mi rozpadne bábovka, že v restauraci neseženeme nic bezlepkového nebo, že na Aničku padne splín kvůli tomu, že si nemůže dát normální rohlík, ale jinak jsme si na nový způsob stravování poměrně zvykli. 

Kolik stojí bezlepkové potraviny?

I když shánění bezlepkového jídla nebo pečení z bezlepkových mouk může být někdy složité, není to jediný problém, který musí rodina celiaka řešit. Nás hned na začátku poměrně zaskočily i ceny bezlepkových potravin. Ty jsou oproti těm běžným totiž o dost vyšší.

Jen pro srovnání: 1 kg běžné pšeničné mouky vás vyjde cca na 25 Kč, stejné množství bezlepkové směsi stojí ale 90 až 120 Kč. Podobné je to i s pečivem – obyčejný chléb (konzumní nebo Šumavu o váze 1200 g) koupíte za 45 Kč, za 300g bezlepkový bochník z Albertu, který klasický co nejvíc připomíná, zaplatíte 70 Kč, za podobný značky Dr. Pekař (350 g) dokonce 125 Kč

Jak jíme u nás doma

Ve spoustě rodin přejdou po zjištění celiakie u některého z členů na bezlepkovou dietu všichni. My ale stále kupujeme běžné pečivo, bezlepkové kupuju jen Áně a to, co nesní, jí dám do mrazáku. Díky tomu neutratíme o tolik víc než normálně. Navíc moc nejíme knedlíky, a další přílohy jako brambory nebo rýže jsou přirozeně bezlepkové.

Rozdíl tak zaznamenávám jen v těstovinách, které rovněž vařím jen bezlepkové a takové peču pro všechny i moučníky. Kromě toho ještě kupuju Aničce i bezlepkové cereálie, které jsou také o trochu dražší, ovšem záleží na značce. 

Měsíc s bezlepkovou dietou

A na kolik nás orientačně měsíc s celiakií vyjde? Chléb kupujeme tak dvakrát do měsíce + případně ještě další pečivo, což vychází na částku cca 300 Kč za měsíc. Těstoviny jíme také tak třikrát/čtyřikrát do měsíce – tedy 150 Kč. Za měsíc na pečení a vaření spotřebuji přibližně 3 balení mouky – opět asi 300 Kč. Navíc musím připočítat nějaké sladkosti (např. sušenky, snídaňové cereálie) – cca 400 Kč. Dohromady se tak dostanu na částku 1150 Kč.

Pokud bych tyto potraviny kupovala lepkové, dostala bych se na částku od 350 do 400 Kč. Ve školní jídelně nám naštěstí vaří bezlepkově a nic za jídlo nepřiplácíme. Samozřejmě musím počítat i s vyššími cenami bezlepkových jídel v restauracích a fastfoodech. Například u McDonalda je příplatek za bezlepkovou housku 20 Kč, příplatek za bezlepkovou pizzu může být i 100 Kč. 

Nakupování v akci se vyplatí

Naštěstí se situace s bezlepkovými potravinami postupně zlepšuje, za což mohou určitě i akce jako Mezinárodní den celiakie (připadá na 16. května), který zvyšuje povědomí o této autoimunitní nemoci a připomíná důležitost podpory celiaků a také bezlepkových podniků. Během něj tak můžete sehnat bezlepkové potraviny se slevou (např. na eshopu Celiakshop.cz ušetříte s kódem DENCELIAKIE 10 %).

I v průběhu roku mívá ale spousta obchodů různé akce, díky nimž můžete nakupovat výhodněji, čehož ráda využívám a koupím si třeba mouky či těstoviny do zásoby. Občas využíváme i nákup na eshopu Rohlik.cz, kde mají zastropované ceny některých bezlepkových potravin – např. výše zmiňovaný chléb Dr. Pekař tu stojí jen 58,30 Kč

Bezlepkové

Bezlepkově se vaří už od 19. století, kdy byla objevena celiakie, tedy autoimunitního onemocnění způsobené nesnášenlivostí lepku. V posledních letech nicméně na pultech obchodů přibývá stále více…

Jak přispívají celiakům pojišťovny?

Kromě toho nás potěšilo, když jsme zjistili, že na bezlepkové potraviny přispívají i zdravotní pojišťovny. Pravda, měli jsme kvůli tomu jisté peripetie, neboť jsme těsně před stanovením diagnózy změnili pojišťovnu na Vojenskou, která tehdy shodou okolností nepřispívala celiakům nic (nyní poskytuje 1x za rok příspěvek 5000 Kč).

Nyní jsme u VZP, která dětem do 18 let věku přispívá na bezlepkové potraviny nebo na platbu bezlepkových obědů ve školní jídelně ročně 8000 Kč. Stačilo jen dodat doklad o diagnóze, o příspěvek 4000 Kč pak žádáme dvakrát ročně. 

Nemá to tak ale každá pojišťovna, třeba Zdravotní pojišťovna Ministerstva vnitra ČR přispívá dětem i dospělým 2 000 Kč nad rámec ostatních programů. Jiná je i situace u Oborové zdravotní pojišťovny. Tam lze příspěvek na bezlepkovou dietu čerpat prostřednictvím kreditů nashromážděných v aplikaci Vitakarta.

Náš tip: Přirozeně bezlepková je i pohanková mouka. Z ní si můžete udělat třeba tyto slané palačinky podle našeho video receptu. 

Máma a bezlepková Áňa je seriál o bezlepkovém vaření a pečení naší redaktorky Hanky, u jejíž dcery Aničky byla před více než rokem zjištěna celiakie. Hanka v seriálu popisuje celý příběh o tom, jak byla diagnóza zjištěna a jak to ovlivnilo vaření a stravování celé rodiny. Hanka Malénková je zároveň zkušená kulinární redaktorka a autorka kuchařky Hezky česky. Jídlo je její velkou vášní, ráda peče, zkouší cizokrajné recepty a baví ji cestovat a objevovat nová bistra a kavárny.

 

Recepty k tomuto článku