Luxusní pažitkový žloutkový krém: Tuto jarní polévku si zamilujete, pažitka její chuť úžasně zvýrazní a oživí
23. 5. 2025 Vaření
Pažitku většinou používáme jen jako ozdobu různých jídel, třeba na brambory, do salátu nebo do pomazánek. Klidně ale může hrát v jídle i hlavní roli. To je třeba případ této lahodné pažitkové polévky, která je díky žloutkům a smetaně úžasně krémová a hebká.
Pažitka - vynikající jarní bylinka
Pažitka je jednou z prvních jarních bylinek, které pěstujeme na záhoncích nebo v květináčích. Nejlepší a nejchutnější je ta mladá dosahující výšky 10 cm, která je dokonale svěží a šťavnatá. V obchodech je k dostání stále, případně si ji můžete pěstovat doma na parapetu nebo ve skleníku. Její jemné cibulové vůně, lehce pikantní chuti a zářivé zelené barvy si tak můžete užívat po celý rok.
Mohlo by vás zajímat
Nejen jako ozdoba
Pažitka zkrátka patří k nejběžnějším bylinkám v české kuchyni, ale rozhodně si zaslouží více pozornosti než jen roli zelené ozdoby na chlebu s máslem nebo na vařených přílohových bramborách.
Tato nenápadná příbuzná cibule a česneku je nejen plná chuti, ale i vitamínů a minerálů, takže stojí za to ji používat v pokrmech hojněji. Její jemně štiplavé aroma dodá svěžest pomazánkám, bylinkovým máslům, míchaným vajíčkům i salátům. Může však být i hlavním dochucovadlem některých pokrmů, jako je třeba pažitková omáčka nebo polévka.
Recept na pažitkovou žloutkovou polévku
Pažitkovou polévku lze udělat na mnoho způsobů. Obvykle jde o jednoduchý bramborový krém, jemuž právě tato aromatická bylinka dodává šmrnc a svěží zelenou barvu. Chuť pažitky ovšem výborně vynikne i v krému zjemněném žloutky. Ty je hlavně třeba přidat do polévky za stálého šlehání, aby se nesrazily, ale naopak dodaly polévce onu žádoucí, hedvábnou konzistenci.
Ačkoli se pažitka sama postará o vynikající chuť polévky, je vhodné do ní použít vývar (nejlépe kuřecí nebo zeleninový), který chuť krému ještě víc zvýrazní. Díky tomu nakonec získáte polévku, která vám rozzáří i ty chladnější jarní dny. Jak ji tedy uvaříte?
Budete potřebovat: 1 svazek pažitky, 150 ml smetany na vaření, 2 lžíce zakysané smetany, 2 lžíce hladké mouky, 25 g másla, 300 ml chladného silného drůbežího vývaru, 2 žloutky a 1 špetku soli, případně vajíčka na ozdobu.
- Smetanu vytáhněte předem z lednice, aby dosáhla pokojové teploty. Pažitku omyjte a posekejte nadrobno.
- Z másla a mouky usmažte v hrnci světlou jíšku. Zalijte ji postupně studeným vývarem a dobře míchejte, aby se nevytvořily hrudky. Přilijte obě smetany a osolte. Promíchejte a vařte na mírném ohni 10 minut.
- Pak do polévky vsypejte posekanou pažitku, nechte přejít varem a hrnec odstavte ze sporáku. Žloutky prošlehejte zvlášť v misce. Úplně nakonec za intenzivního míchání vlijte do polévky rozmíchané žloutky. Dosolte podle chuti a případně těsně před podáváním ozdobte polévku rozkrojeným natvrdo vařeným vejcem. Efektněji vypadají malá křepelčí vajíčka. Podávejte s čerstvým pečivem.
Náš tip: Při přípravě polévky můžete postupovat i podle našeho videa.
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Co dobrého a svátečního vařit v prosinci? Může to být tradiční i méně tradiční menu
Je tady advent Advent je čas ztišení, rozjímání, sdílení společného času a snaha udělat radost někomu blízkému a tím zažít vlastní pocit štěstí.… Číst více
Jak připravit vinnou klobásu. Naučíme vás dva způsoby
Vinná klobása nechybí ve svátečním období na slavnostní tabuli. Před přípravou se nejčastěji smotává do spirály a propíchnutím špejlí napříč se… Číst více
Desatero rad a tipů na odlehčené Vánoce: Jak si užít vánoční svátky a nepřibrat
Vánoce se blíží a někteří z nás je očekávají s velkými obavami. Vědí, že je velmi těžké odolat lákadlům na vánočním stole - řízkům, bramborovému… Číst více
16 tipů na štědrovečerní menu: Co se tradičně podává k slavnostní večeři
Menu na Štědrý den je tradičně dané. Doba půstu se v současnosti příliš nedodržuje, ale klasické pokrmy se připravují dodnes. Provedeme vás… Číst více
Kouzelný čas adventní: Pojďte se s námi podívat, jak jej lidé prožívali dříve
Už je to tady… dnes konečně zapálíme první svíčku… Číst více
Zítra přijde Mikuláš. Přečtěte si, jak se slaví ve světě a připravte dětem medové certličky
Na Mikuláše se děti těší téměř stejně jako na… Číst více
Jak na masopustní vrkoče: Nadýchané sváteční koláče voní tvarohem a vanilkou a tradičně se pekly k muzice
K masopustu patří hlavně koblihy, za starých časů… Číst více
Vánoční zvyky a tradice: Jaké z nich znáte a které stále dodržujete? Připomeneme si ty nejzajímavější
Velkou touhou lidí je být zdravý, milovaný a žít v blahobytu. Právě s těmito přáními je většina zvyků, dodržovaných u Štědrovečerní tabule, spojena.… Číst více
Velikonoční jidáše a vrkoč podle Petry Burianové: Voní medem a krásně ozdobí stůl, říká první vítězka Peče celá země
Pečení je s Velikonocemi velmi úzce spjato. Petra… Číst více
Jak vykuchat kapra v 5 krocích. Na co si dát při práci pozor
Velmi často si doneseme domů kapra už vykuchaného, ale co když dostanete od souseda rybáře kapra v celku? Potom je potřeba postavit se ke kuchyňské… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více
Přečtěte si Zobrazit více