Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Naše kuchařka 2 právě v prodeji!

Do obchodu

Krém do laskonek ( jak ho dělali za mého dětství)

Pro možnost hodnocení
se prosím přihlašte

Doba přípravy 60 min

60 min (60 min příprava)

30. 3. 2017 02:05

Suroviny

Porce: 12 ks laskonek

Naše kuchařky
právě v prodeji

Do obchodu

Nutriční hodnoty

Energie12 163 kJ / 2 907 kcal
Bílkoviny11,90 g
Tuky280,90 g
Vláknina5,70 g
Cholesterol 765 mg
Sodík 6 mg
Sůl0,00 g
Sacharidy80,00 g

Zobrazit více hodnot

Hodnoty jsou přibližné Více o hodnotách

Postup přípravy

Poznámka autorky receptu

Obyčejně dělám griliáše více, hodí se i do krémů na Vánoce. Několikrát se mi nepovedl, protože se cukr nechtěl rozpustit. Přitom jsem dala cukr krupici, jako vždycky. Asi to chce vyzkoušet, který druh se rozpustí, a od kterého výrobce. Nevím, co do něho dávají. V Písku u babičky byla Cukrárna u Volfů, a tam dělali laskonky, které prošly mozkem závit po závitu. Nedělali je kokosové, ale mandlové, a krém byl máslový s griliášem. Něco tak dobrého jsem nikde jinde nejedla. Korpus kupuji, i když jsem to zkoušela nahradit - tuhý sníh, cukr, strouhané mandle a sušit v troubě, ale byla jsem celá olepená a tvar se mi nepovedl. Oni na to mají šablonu na celý plech. Ale jednou za čas je koupím, když jsou právě v akci, neboť rodina by se utloukla. Já je kvůli cukrovce nesmím, ale kdybych směla, utloukla bych se také.

Moje poznámka

Přidat poznámku

Nahlásit chybu v receptu

Alternativy k tomuto receptu Zobrazit více

Načíst další

Přečtěte si

Komentáře

janky3 janky3

21. 3. 2020 13:12

casino: Recept na griliáš jsem si vytáhla ze starších cukrářských norem, jen jsem si ho nepatrně upravila, právě tak celý krém, neboť ta knížka byla ze socialistických norem padesátých let, takže to " socialistiské" jsem tam nedala. Ale ten krém byl přesně tak chutnající, jako u Wolfů. Přesněji u Wolfů to bylo před komunistickým pučem, než jim to komunisté ukradli. Když jsme byly děti, občas jsme dostaly od babi nebo tety nějakou korunu a zastavily se na laskonku či větrník u Wolfů, protože se to stále tak říkalo. Myslím, že se to pak opět jmenovalo u Wolfů, ale až když starý pan Wolf zemřel. V těch cukrářských normách psali " ta griliáž, s griliáží". Nevím, kde to vzali. Asi se jim griliáš zdál moc imperialistický.:-);-)

janky3 janky3

31. 3. 2017 01:20

Má prababička Marie vařila ve Vídni u nějakých bohatých Vídeňáků. Protože měla dobře vyvinuté chuťové buňky a mohla vařit z dobrého, vařila tak chutně, že ji ani nechtěli pustit. Má babička Lidka byla po ní , ovšem co si pamatuji, vařila pouze co zahrada a dvorek daly. Také šila sousedkám šaty a zástěry, takže jsme měly se sestrou stále čerstvý tvaroh, máslo, podmáslí, někdy i mléko. Babička měla po manželovi za Němců 900,- penze, ale za komunistů jen 260,-, prababička 130,- a praděda 190,-. Chci tím říci, že babička byla nucena vařit z toho, co bylo vyšitito, sklizeno, chodili jsme na houby a na maliny, na krutky a kmitlíky, aby bylo čím topit a na žampiony na louku, kde se pásly krávy. Krásná doba, krásné vzpomínky.

janky3 janky3

31. 3. 2017 00:00

yanull: Jak jinak je nazvat, jedině ještě hůře. Neomlouvejte se, jen jste vyslovila pravdu. Ve škole jsem měla dva sourozence, jejichž slovník byl tak silně prosycen vulgárními slovy, že jsem jen lapala po dechu. Rodiče si absolutně nepřipouštěli jakoukoli chybu ve výchově. Některá slova byla opravdu k nezopakování, takže jsem líčila ve sborovně událost, s použitím mnou vymyšlených náhražek, jako uák, ía, ía z.edaná a tak dále. Tato šťavnatá slova mě obrnila natolik, že jsem pak už nenadskakovala a nelekala se. Šmejdi se mnou doopravdy nehnou.:-D

casino casino

30. 3. 2017 22:59

hospodyne:
No, vy máte paměť jako ten ušatý chobotnatec:-)
***
Karamel dělám na litině (nerez hůře vede teplo)
Karamel dělám z "písku" nebo krystalu (dříve se písek neprodával)
Karamel dělám bez vody
Karamel dělám co nejdéle bez míchání (ideální je vůbec nemíchat, pouze naklánět pánev) - míchat začnu až když tavenina začne žloutnout; čím později se začne míchat, tím více se sníží riziko tvorby hrudek, které se posléze špatně taví
Drcený griliáš osívám na různé frakce
Do korpusů někdy (z úsporných důvodů) přidávám až 50% pšeničných klíčků
šablona na laskonky: https://eshop.tescoma.cz/forma-laskonky-della-casa

hospodyne

30. 3. 2017 10:28

pan casino se před asi dvěma lety ptal, zdali jsou pamětníci krému s griliášem - tedy jsou a recept na něj jak vidno, také.:-)

hospodyne

30. 3. 2017 10:22

Není nad staré receptury. Také jsem pamětnicí, kdy se tento krém standardně dával do laskonek. Mandlová /ale může být i ořechová/ laskonka s tímto krémem je prostě extáze.:-K:-K:yes:

yanull yanull

30. 3. 2017 07:43

Je pravda, že cukrem je problém. Jeho kvalita se výrazně zhoršila, má čím dál menší sladivost. Musí do toho něco přidávat, protože jinak by jeho kvalita vypadala jinak. Když jsou schopni dát do potravin posypovou sůl, tak čemu se pak divit. Omlouvám se za výraz, ale jsou to opravdu šmejdi :no:.
Krém a popis laskonek v poznámce se mi velmi líbí :yes::-K

Přidat komentář

Přidat komentář

Moje poznámka

Máma v kuchyni

v našem eshopu

Do obchodu

Každé ráno pro Vás vyberu osvědčené recepty a pošlu Vám je e‑mailem. Vaše Marie Marie

Přidejte se k více jak  100 000 odběratelům

Právě bylo uvařeno:

Další recepty

Tématické fráze: krém na laskonky laskonky krém laskonky máslový krém do laskonek krém na laskonky recept krém do laskonky recept karamelový krém do laskonek kokosový krém do laskonek kávový krém do laskonek ořechový krém do laskonek krém do laskonek kokosový orechove laskonky laskonky s griliášem krem laskonky laskonky jako z cukrárny krém na na laskonky čokoládový krém do laskonek jednoduchý krém do laskonek recept na krem na laskonky krem do lastonek

Suroviny: cukr krupice, ořechy lískové mleté, máslo, mouka hladká, olej olivový, laskonka, voda

TopRecepty.cz

Krém do laskonek ( jak ho dělali za mého dětství)

Aktuální verzi receptu a video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/6p5Q