Tvrdý chleba do koše nepatří! Vyzkoušejte jednoduché triky, jak zachránit jídlo a ušetřit peníze
13. 10. 2020 Tipy a triky
Taky kupujete více, než sníte? Nejste v tom sami. Tenhle „zlozvyk“ má až 40 % domácností. Celosvětově se každý rok vyhodí až jedna třetina vyprodukovaného jídla. Často jen proto, že nevíme, jak by se ještě dalo využít. Změňte to s námi a naučte se vařit ze zbytků nebo využívat opomíjené části rostlin. Bude vás to bavit a ještě ušetříte!
Tvrdý chleba
Pečivo se vyhazuje snad nejvíce ze všech potravin. Jelikož to ze supermarketu je levné, tak nás vyhazování ani moc „nebolí“. Kupte raději kvalitní kváskový chléb a spotřebujte jej do poslední kůrky. Třeba na topinky, nebo krutony do salátu či do česnečky, případně k zahuštění polévek nebo omáček a také do nádivek. Pokud není chleba ještě „na kost“, nakrájejte jej na tenké plátky, potřete česnekem a osmažte jako chipsy.
Slupky od jablek a hrušek
Soutěžit v tom, kdo odkrojí nejdelší slupku, bylo v našem dětství jistě zábavné, ale o něco „fikanější“ je teď vymyslet, co s ní! Kromě klasických křížal lze slupky po usušení rozemlít a využít k ochucování dezertů nebo jogurtů, případně i k zahuštění šťávy pod masovou pečínkou, které odkrojky z jablka či hrušek dodají parádní navinulou chuť.
Mohlo by vás zajímat
Kedlubnové a jiné natě
Také je automaticky házíte na kompost nebo do odpaďáku? Tak zadržte! Nať z kedlubny lze podusit jako špenát a rázem máte netradiční přílohu k masu. Případně ji můžete využít do salátu či do polévky. Pro ředkvičkové natě platí totéž. A z těch mrkvových zase připravíte českou variantu italského pesta. Stačí je rozmixovat s oříšky, česnekem, olejem a solí a dochucovadlo na těstoviny je na světě!
Zeleninové odkrojky
Slupky z kořenové zeleniny, konce mrkve, zelené části pórku, stonky petrželky a jiných bylinek…to všechno často přijde na zmar. Zbytečně. Nasekejte zeleninu velmi nadrobno, usušte ji v troubě nebo v sušičce a smíchejte se solí. Máte perfektní přírodní dochucovadlo a la vegeta.
Mohlo by vás zajímat
Bramborová kaše
Celá rodina je nakrmena a vám v kuchyni přesto dost kaše zbylo? Ohřívaná už není tak dobrá, ale stále se dá využít jako základ pro bramborové placky nebo k vytvoření krémové bramborové polévky: stačí kaši naředit mlékem a vývarem od oběda a ochutit solí, pepřem a špetkou muškátového oříšku. Anebo upečte bramborové pusinky! Stačí vychladlou kaši promíchat s vejcem a trochou parmazánu a na plech vyložený pečícím papírem klást lžící pusinky. Pečou se asi 12 minut při 180 C.
Citrusové slupky
Pokud si doma připravujete čerstvé šťávy, pomerančových nebo citronových slupek máte spousty. Jestli jde o citrusy chemicky neošetřené, můžete kůru z nich nastrouhat a pak usušit nebo zamrazit. Bude se hodit do čajového nebo vánočního pečiva, do buchet, nebo tvarohového krému.
Mohlo by vás zajímat
Krevetové skořápky
Milujete „mořské potvory“, proto si čas od času dopřejete krevety? Pokud je kupujete nevyloupané, jste zřejmě zvyklí po osmahnutí a vyloupání jejich skořápky vyhodit. Tak pozor, udělejte to jinak! Krevety oloupejte předem a ze skořápek si připravte lahodnou francouzskou polévku Bisque. Příprava je snadná. Skořápky osmahněte na cibulce, zalijte vodou nebo vývarem, přidejte na kousky nakrájenou mrkev, řapíkatý celer a cherry rajčátka a poduste. Osolte, opepřete, přidejte rajský protlak a koření a zalijte smetanou, v níž jste rozmíchali trochu mouky. Provařte 20 minut, přeceďte a podávejte.
Tip navíc: Zbylý vývar
V hrnci je sotva na dně a vy víte, že už to nestačí ani na jednu porci? Vývar nechte vychladnout, nalijte jej do ledových tvořítek a zamrazte. Poté dle libosti používejte k zesílení chuti omáček, polévek, nebo pod maso.
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Tradiční masopust vrcholí! Jak spolu souvisí Masopustní úterý a sladké palačinky?
Podle lidových tradic Masopustní úterý zakončuje… Číst více
Velikonoční beránek: Obřadní pokrm, který se jedl už ve středověku
Velikonoce s sebou nesou řadu různých symbolů; od… Číst více
Velikonoční tradice a recepty: Svátky jara voní mazancem a nejsou jen o pomlázce
Velikonoce jsou nejvýznamnějším křesťanským… Číst více
Co je třeba vědět při pečení beránka? Toto je deset odpovědí na nejčastější otázky
Proč se dělá velikonoční beránek Beránek ze sladkého těsta pečený ve formě vznikl jako symbol pečeného jehněčího masa. Pečené jehněčí byl obřadní… Číst více
Aby měl beránek nejlepší formu. Podle čeho ji vybrat a kolik za ni zaplatíte?
Možná očekáváte, že na trhu jsou formy na… Číst více
Jak na dokonalý císařský trhanec s jablky? Slavný rakouský dezert se jednoduše připravuje a nádherně voní po skořici
Připravuje se z těsta podobného tomu na palačinky… Číst více
Mramorovaný beránek podle cukráře Josefa Maršálka voní kávou a vláčný je díky jogurtovému těstu
Beránek je po mazanci hned druhým nejoblíbenějším… Číst více
5 nápadů, jak využít zbytky po Velikonocích: Z beránka připravte kuličky cake pops nebo pohár trifle, z mazance chlebový pudink
Mazanec, jidášky, beránek a k tomu spousta… Číst více
Velikonoční beránek: Vyvarujte se 8 častých chyb a bude dokonalý
Svátky jara jsou plné barev. Barví se vejce, pletou pomlázky, ale také se pečou jidáše, mazance a beránci. Beránek je velmi oblíbený u dětí, které… Číst více
Velikonoční beránek na různé způsoby: Jakou formu, druh těsta a zdobení použít?
O Velikonocích nesmí na stole kromě malovaných vajíček chybět sladké pečivo - kynutý věnec a vrkoče, boží milosti, mazanec a velikonoční beránek.… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více
Komentáře