Odpalované těsto (pate a choux)

Suroviny

125 ml vody
125 ml mléka
125 g másla
160 g hladké mouky
250 g vajec (cca 5ks)
1/4 lžičky soli
případně 1 vanilkový cukr

Postup přípravy receptu

  1. Do hrnce vložíme vodu, mléko, máslo, sůl a cukr (pokud se používá). Zahříváme na mírném ohni za občasného míchání. Když se tekutina začne vařit (máslo by mělo být rozpuštěné), přidáme prosátou mouku najednou a intenzivně promícháme, nejlépe vařečkou, nevhodná je například metla. Těsto za neustálého míchání vaříme (odpalujeme) cca 3 minuty.

  2. Odpálené těsto musí tvořit hladkou hroudu. Dřív se říkalo, že těsto zanechá na dně hrnce bílý povlak, ale to dnes u většiny nepřilnavých povrchů není pravda. Těsto dáme do mísy a necháme zchladnout. Tuto část je nejlepší nechat na robotovi s tzv. pádlem. Během míchání těsto rychleji zchladne a zároveň neoschne. Jakmile je těsto zchlazené alespoň tak, abyste v něm bez problémů udrželi prst, můžeme postupně zašlehat vajíčka.

  3. Připravíme plech s pečícím papírem. Naneseme požadovaný tvar, vložíme do trouby vyhřáté na 190°C. Těsně před vložením plechu stříkám do trouby rozprašovačem trochu vody, aby se zapařila a těsto lépe vyběhne. Pečeme podle velikosti a tvaru dokud se těsto nenafoukne a nahoře nezhnědne. Během pečení neotevírejte dvířka trouby alespoň prvních 15-20 minut, jinak těsto spadne, splaskne.

  4. Vyjmeme z trouby a necháme zcela vychladnout. Naplníme sladkou nebo slanou náplní a nejlépe ihned podáváme. Skladujeme v lednici ve vzduchotěsné nádobě maximálně jeden den. Chcete-li skladovat delší dobu, uložte do mrazáku ve vzduchotěsné nádobě.

Poznámka od kuchařky

* Můj web: http://www.miskakulicka.cz/

Komentáře k receptu Odpalované těsto (pate a choux)

  • popoluska340 popoluska340

    Kvety: to ti pojde zamiesat toho sa neboj ja som bezlepkarka tak bez muky peciem alebo s mojou bezlepkovou mukou len,aj to obcas len.

    Odpovědět

  • Kvety Kvety

    popoluska340: já to zase chci vyzkoušet na bezlepkovou dietu. Nejvíc se bojím, jak se mně povede zamíchat sníh do směsi sýra a žloutků

    Odpovědět

  • popoluska340 popoluska340

    Kvety: som zvedava ako sa podaria a ako budu chutit.Ja teraz trochu redukujem hmotnost ,tak potom vyskusam urobit:yes::yes:

    Odpovědět

  • Kvety Kvety

    MiskaKulicka: Tak děkuju moc, lučinu mám doma tak to zkusím.

    Odpovědět

  • popoluska340 popoluska340

    Kvety: ja by som aj z tvarohu vyskusala

    Odpovědět

  • MiskaKulicka MiskaKulicka(autorka receptu)

    Kvety: Lucina, Gervais, Paloucek, nekdo uz pry zkousel i tvaroh ;-)

    Odpovědět

  • Kvety Kvety

    Moc prosím o rychlou pomoc. Potřebovala bych je udělat a nemám nikde blízko Lidl. Jakým jiným sýrem bych to mohla nahradit? Nebo to ani nemám s ničím jiným zkoušet a raději jet někam koupit "originál" do LIdlu? Nerada bych to zkazila. Děkuju

    Odpovědět

  • srettka srettka

    Tohle mi úplně uniklo:-O, parádní věnečky. Bych netušila , že jsou bez mouky. Vypadají senzačně :yes:

    Odpovědět

  • popoluska340 popoluska340

    mnaaam:yes::yes::yes::yes::yes::yes:

    Odpovědět

Tématické fráze: goldessa cream lidl cream cheese lidl lidl věnečky cream cheese goldessa cream cheese z lidlu lidl cream cheese venecky lidl falešné věnečky-recept cream cheese goldessa lidl oopsie těsto goldessa cream cheese