Mandarinková "zebra"

Suroviny

Světlý plát:
4 vejce
4 lžíce cukru
4 lžíce polohrubé mouky
Tmavý plát:
4 vejce
4 lžíce cukru
3 lžíce polohrubé mouky
1 lžíce kakaa
Tvarohovo-jogurtová náplň:
2 netučné tvarohy ve vaničce
1 pomazánkové máslo (Pilos z Lidlu)
150 g bílého jogurtu (aspoň 3%)
250 ml smetany na šlehání (já používám rostlinnou)
1 vanilkový cukr
krupicový cukr podle chuti
malinový džem
Na dozdobení:
2 plechovky kompotovaných mandarinek
250 ml pomerančového džusu
1 žluté cukrářské želé extra silné

Postup přípravy receptu

  1. Na světlý piškotový plát oddělíme žloutky od bílků. Bílky vyšleháme s cukrem do husté pěny a po lžících střídavě přidáváme mouku a sníh z bílků. Lehce, ale důkladně promícháme, rozprostřeme na pečící papír a pečeme asi 10 minut na 175°C.

  2. Tmavý plát připravíme stejným způsobem, jen s tím rozdílem, že namísto jedné lžíce mouky přidáme do těsta kakao.

  3. Oba upečené pláty necháme na papíru vychladnout.

  4. Mezitím připravíme náplň: tvaroh, pomaz. máslo, jogurt, vanilkový cukr a asi 2 lžíce krupicového cukru důkladně promícháme v jedné misce (nešleháme, tvaroh dlouhým šleháním řídne!) Zvlášť ušleháme šlehačku a následně opatrně smícháme s tvarohem. Výsledkem by měla být lehká, nadýchaná hmota, kterou případně ještě podle chuti dosladíme.

  5. Z piškotu stáhneme papír, světlý plát položíme na rovný tác nebo plech, potřeme malinovým džemem a 1/2 tvarohové náplně. Přikryjeme tmavým korpusem, na který naneseme zbytek tvarohu. Uhladíme a dáme do chladu.

  6. Z kompotů slijeme šťávu a ovoce necháme důkladně okapat. Šťávu odměříme a do 1/2 l doplníme pomerančovým džusem. V tekutině rozmícháme cukrářské želé a připravíme ho podle návodu na obalu. Zatímco hotové želé chladne, na povrch řezů rozložíme okapané mandarinky, které pak po lžících zaléváme vlažným želé.

  7. Hotový moučník dáme nejméně na hodinu do chladu.

Komentáře k receptu Mandarinková "zebra"

  • JanaDorazinova JanaDorazinova

    Týý jo, ten řez je jak krájený břitvou a já jsem tu nádheru přehlídla:-O:yes:

    Odpovědět

  • Danca Danca(autorka receptu)

    perhinka: díky za vyzkoušení:-) S těmi pláty to osobně dělám tak, že je nechám na papíře, vezmu ten světlý,položím ho na tác papírem nahoru a ten pak stahnu. S plátem pak už nehýbám, namažu ho a stejným způsobem položím i ten tmavý;-)

    Odpovědět

  • Danca Danca(autorka receptu)

    ramona: každý podle své chuti, ale to pomazánkové máslo tam je spíš na zahuštění a taky chuť je trochu jiná... Ale fantazii a experimentům se meze nekladou;-)

    Odpovědět

  • ramona ramona(neregistrovaná)

    nechápu proč netučné tvarohy a vzápětí pomazánkové máslo...tak to je pak jedno ne ? dám tučné a rozředím to třeba jogurtem ...:-O

    Odpovědět

  • perhinka perhinka

    Zkoušela jsem.. Výborná akorát s těmi pláty se špatně manipuluje jinak super
    :-))

    Odpovědět

  • Dana61 Dana61(neregistrovaný)

    řezy máš neskonale krásné:yes::-D

    Odpovědět

  • suslajda suslajda

    No ty jsou dala bych si ke kávičce:-p:yes::yes:

    Odpovědět

  • magdalenka magdalenka(moderátorka)

    Krása a určite chutná.:yes:

    Odpovědět

  • Irrena Irrena

    Krásné řezy:yes::yes::-p

    Odpovědět

  • Danca Danca(autorka receptu)

    bystrouska: omlouvám se, měla jsem FAKT 1250ml šlehačky u dozdobení:-O:-O. Dostala se tam nějakým nedopatřením, už jsem to opravila, na dozdobení už opravdu další šlehačku nepoužívám;-):-K

    Odpovědět

  • Danca Danca(autorka receptu)

    bystrouska: :-O ale v postupu ta šlehačka JE!!! ... a v surovinách mám 250ml...;-)

    Odpovědět

  • Masula Masula

    Vypadá luxusně a určitě i tak chutná:-p,ale nezdá se mi 1250 ml šlehačky na zdobení nějak moc:-S:-?

    Odpovědět

  • bystrouska bystrouska

    Vypadá to a určitě i chutná výborně:yes:, jen mi tam nějak nesedí ta šlehačku u dozdobení:-K. Jedna je jí nějak moc a pak v postupu o ní není vůbc zmínka:-O. Recept si ukládám a určitě vyzkouším, je to přesně podle našeho gusta:-p

    Odpovědět

  • hanahcotton hanahcotton

    :yes::yes::yes:mňam:yes::yes::yes:

    Odpovědět

  • jarka skrobakova jarka skrobakova

    :-pTen je nádherný :yes::yes::-K, také bych ochutnala a ráda ;-):-K

    Odpovědět

Předchozí 1 2

Tématické fráze: mandarinková pěna proc ridne tvaroh cukrářské želé žluté extra silné mandarinková náplň svetly plat mandarinková šlehačka cukrářské želé extra silné tac s mandarinkami mandarinkova dorty mandarinkova netucne recepty mandarinková buchta bez tvarohu s želé nadýchaný dort žebra recept na vyborna žebra pecena v pecicim papire tvarohové zebra muffiny bananova šarlota tvarohovo mandarinkova napln cukrařske piškoty a pomerančovy džus tvarohová zebra bez mouky mandarinkova buchta s pomazánkového másla