Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Sirup z jeřabiny

Jeřabiny jsou drobné a netradiční ovoce. Pokud pěstujete některý z druhů jeřabin, nebo se k vám dostanou jejich plody, můžete z nich vyrobit skvělý a zdravý sirup. Sirup je vyroben rychle a nepotřebujete k němu žádné speciální náčiní.

Hodnocení receptu je 4,5 (12×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

Mertula

Snadný

Doba přípravy 40 min Doba přípravy: 20 min Doba tepelné úpravy: 20 min

40 min (20 min příprava + 20 min tepelná úprava)

Suroviny pro 1 dávka

1dávka

Nahlásit chybu v receptu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie15 062 kJ /
3 600 kcal
Bílkoviny0,00 g
Tuky0,00 g
Vláknina0,00 g
Cholesterol 0 mg
Sodík 0 mg
Sůl0,00 g
Sacharidy900,00 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Omyté jeřabiny rozemeleme nebo rozmixujeme a dáme do kastrolu. Povaříme asi 10 minut, poté je přecedíme přes plátýnko. Krok 2: Přidáme cukr (900 g cukru na každý 1 l vylisované šťávy) a znovu 10 minut povaříme. Při vaření sbíráme pěnu. Krok 3: Hotový horký sirup přelijeme do čistých sklenic, otřeme hrdla, zavíčkujeme a otočíme dnem vzhůru. Necháme vychladnout.

TIP: Jak můžeme zpracovat jeřabiny

Zveřejněno 14. 9. 2009

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Sirup z jeřabiny

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/Yv3A

Další recepty

Zobrazit více

Zobrazit více

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Sirup z jeřabiny

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/Yv3A

Marie

Náhodný recept

Další náhodné recepty

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (8)

Komentáře jsou řazeny od nejnovějších. Odpovědi k nim se zobrazují od nejstarších.

Blek: pro dítě rum asi ne

Blek: Dávám Vám za pravdu dělám takto i šťávu z černého rybízu.

Magďule 3. 9. 2013 09:46
Blek:Dobrý den, zaujal mě Váš recept na jeřabinovou štávu, ale mám pár malých dotazů, když jsem bobule odštavnila a sesbírala pěnu, dala jsem tam cukr, pěna se tam oběvila znovu... má to tak být, nebo jsem udělala někde chybu?
Štávu dělám i pro děti tak nechci dávat alkohol nakonec jak doporučujete, nevíte jestli mi v lednici vydrží přes zimu?
Doufám že se mi to povede, dělám štávu poprvé ale už na ni mám velkou chuť ;-)děkuji za odpověď

tato paní dělá vše špatně!! nedoporučuji tento recept-dělá jen červenou vodu!!
Vařením ztratíte všechny vitamíny!
Můj osvědčený recept!!!!!
Štávu nutno dělat za studena!!
Nejlépe udělat tak!
Posbíráme plody-pořádně očistíme od stopek a listí!!
Umyjeme ve studené vodě-pořádně-několikrát 3x.
pak je Vybíráme je sítkem z vody a dáváme do čisté nádoby!
Na odštavnovači plody rozdrtíme a zároven získáme čistý 100 % sirup-ten neředíme .
Vždy necháme odstát ve skleněné nádobě cca 2-5 litrové! a sbíráme pěnu tak dlouho dokud tam pěna není!!
Můžeme přelívat přes jemné sítka tam a zpět!vždy do čisté velké sklenice .
až zmizne kal napovrchu sirupu!!

-já dávám jen 1,5 kg cukru-rozmíchávám občas do 2 dne!
dokud se cukr nerozpustí!!
A PAK šup do sklenic-zalejeme 1 malou štapmrli lihu
-nebo vodky či rum-pak nekvasí!! a musí být láhev naplněna až po hrdlo a tím lihem
vytvoříme lihovou zátku jelikož je lih lehčí jak voda nepustí k sirupu vzduch!!!!
a nakonec zátka!!!!(pod plechové zátky dát trochu celofanu at nepropostí vzduch!!)

Drť (odpad z odštavnovače)která zbyde dáme do čistého hrnce a zalijeme studenou vodou!!
na 1 kg drtě použijeme 1 litr studené vody z kohoutku.a na 10 litrů
dáme 100 g kyseliny citronové ze sáčku.
nechám 24-48 hod odstát.
Tím se vyluhuje drt do čista a získáme z ní všechny vitamíny.
Pak dáme plátýnko na kyblík a pomalu vsypeme a necháme odstát
dokud všechna štáva nevykape!
Pak dáme na 1 litr štávy-1,5 kg cukru-krystal.
Musíme celý den občas promíchavat až se cukr celý rozpustí!!
nesmí být žádné krystaly vidět!!Lepší je cukr rozvařit v horké vodě
a nechat vychladnout-nemusíte pak míchat!
Plníme do sklenic doplna a zase malá štamrle lihu a zátka!
a pak šup do studena do sklepa (nebo lednice-kdo sklep nemá)
Mi to vydrží i 1 rok-a nekvasí!!
Doporučuji raději pomalu vypít!!:-!:-p

Petr hučín 10. 11. 2017 13:55
Blek: Váš postup za studena se mi líbí, dělám to tak již čtyři roky a nikdy žádná sklenice nekvasila. Vydrží i dva roky. Ze zbytku drti po vyluhování dělám víno. Je výborné s dřevitou chutí jeřabin.

taky jsem ji delala,moc dobra:-!:yes::-)):-8

Recept chválím a černou jeřabinu se budu snažit znovu někde sehnat nebo vypěstovat.:yes: 1.

Tématické fráze:
sirup z černé jeřabiny, jerabinovy sirup, černá jeřabina sirup, sirup z černých jeřabin, sirup z černé jeřabiny recept, jeřabiny, sirup z černých jeřabin za studena, šťáva z jeřabin, šťáva z černých jeřabin, černé jeřabiny sirup, jeřabinová šťáva, černá jeřabina recepty za studena, šťáva z černé jeřabiny, jeřabiny recepty, šťáva z černých jeřabin za studena, jeřabiny recept, černé jeřabiny, sirup z černé jeřabiny za studena, jeřabina černa sirup, šťáva z černého jeřábu

Suroviny:
jeřabiny, cukr

Naposledy jste si prohlédli

Zapoj se do programu Foodie! Sbírej body za své aktivity. Body pak proměníš za skvělé odměny. Bez zapojení nemůžeš dostat body za přidání fotografie.
Zapojit se

Přidat fotografie receptu