Domácí vepřová šunka
Pokud si chcete pochutnat na opravdu poctivé šunce s vysokým obsahem masa, musíte sáhnout hluboko do kapsy, nebo si ji připravit doma. Vřele doporučujeme druhou variantu. Jakmile ji jednou ochutnáte, už nebudete chtít jinou.
Suroviny pro 1 dávka
1dávka
Nutriční hodnoty
Hodnoty jsou přibližné
| Energie | 4 720 kJ / 1 128 kcal |
|---|---|
| Bílkoviny | 210,00 g |
| Tuky | 32,00 g |
| Vláknina | 0,00 g |
| Cholesterol | 400 mg |
| Sodík | 521 mg |
| Sůl | 1,00 g |
| Sacharidy | 0,00 g |
Postup přípravy
Krok 1: Maso očistíme a nakrájíme na kostičky.
Krok 2: Vložíme do mísy robotu s hákovým nástavcem a hněteme asi 5 minut. Postupně přisypáváme Pragandu a po troškách přiléváme vodu. Maso nesmí ve vodě plavat - další vodu přiléváme až poté, co se předchozí dávka zcela vsákne.
Krok 3: Do šunkovaru vložíme mikrotenový sáček (nebo sáček na tlačenku).
Krok 4: Maso hněteme tak dlouho, až začne být na povrchu mazlavé. Trvá to asi 20 minut.
Krok 5: Připravenou nádobu šunkovaru naplníme masem a dobře uzavřeme. Necháme odležet v lednici 24 hodin.
Krok 6: Druhý den formu vložíme do vodní lázně s vodou asi 5 cm pod okrajem šunkovaru a postupným zvyšováním teploty zahřejeme na 75 °C. Od tohoto okamžiku udržujeme teplotu v rozmezí 75-80 °C asi 120 minut.
Krok 7: Ihned po uvaření formu vložíme do studené vody a šokově zchladíme (asi 5-10 minut).
Krok 8: Šunku vyjmeme z formy a necháme dobře vychladit v lednici (nejlépe přes noc). Poté nakrájíme na tenké plátky a podáváme.
Zveřejněno 19. 8. 2010
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Domácí vepřová šunka
Aktuální verzi receptu včetně video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/BPDJ
Moje poznámka
Domácí vepřová šunka
Aktuální verzi receptu včetně video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/BPDJ
Nejnovější recepty
Kapr na křenu
Přidáno před 11 hodinami
Sváteční vánočka podle Zdeňka Pohlreicha
Přidáno před 18 hodinami
Kokosky ze tří surovin podle Kamily Nývltové
Přidáno před 19 hodinami
Topinamburový krém podle Honzy Punčocháře
Přidáno před 20 hodinami
Vlašský salát podle ČSN
Přidáno před 20 hodinami
Vosí hnízda s matcha a pistáciovou náplní
Přidáno 10. 12. 2025 14:21:35
Články s tímto receptem
Přečtěte si
Nejnovější články
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Vánoční bramborový salát se sojanézou
puppystaff1993 před 5 hodinami
Celerová pomazánka s nádechem česneku
Olympus před 6 hodinami
Šlehačkové cukroví
KekkyPetra před 6 hodinami
Vánočka II
Sojkal před 6 hodinami
Citronové rohlíčky
Terka39 před 7 hodinami
Nejlepší nadýchané muffiny
VerunkaBerunka před 8 hodinami
Uherská pěna
Daami před 9 hodinami
Zelňačka z hlávkového zelí
Kajkajak před 11 hodinami
Mandlové laskonky
IRBONA před 11 hodinami
Tématické fráze:
šunka recept,
šunkovar recepty,
forma na šunku,
recept na šunku,
jak se dělá domácí šunka,
šunka,
šunka ze šunkovaru recept,
šunka ze šunkovaru,
šunkovar,
recepty do šunkovaru,
šunka z šunkovaru,
petr havlíček domácí šunka recept,
vepřová šunka,
šunkovač,
recept na šunku v šunkovaru,
vepřová šunka recept,
lis na šunku,
recept šunka,
dušena šunka recept,
recepty na šunku
Suroviny:
maso vepřové,
rychlosůl,
voda
Komentáře (115)
https://www.domaci-sunkovar.cz/
dnes jsem si naložila maso na šunku tentokrát vepřové. Poprvé jsem ji dělala z kuřecích prsou a bez rychlosoli, byla výborná, jen trochu susší. Tak jsem zvědavá na tu vepřovou. Ono opravdu záleží na teplotě, mám šunkovar s vnitřním teploměrem, udržovala jsem teplotu v mase na 75 - 80 asi těch 90 minut.
Ano, z prsíček je sušší, šťavnatější je ze stehen. Teplota stačí mezi 70 - 75 stupni C. Měřím vodu, není třeba propichovat šunku teploměrem. Vařím dvě hodiny od vyrovnání poklesu vložením šunkovaru, uvařené rychle zchladím pod tekoucí vodou, pak odpočinout v chladničce několik hodin. Podle chutí manželky jen trochu Pragandy, zbytek sůl do dvaceti gramů solí na kilo, lžička cukru, pár otočení mlýnkem s pepřem do směsi. Jinak nic.
www.domaci-sunkovar.cz
reakce na Váš dotaz je trochu bezpředmětná s ohledem na datum dotazu, ale moje zkušenost je aktuální. Botulin vzniká za nepřístupu vzduchu tj. v konzervách nebo zavařovacích sklenicích. Tedy nemějte strach. Naše šunka byla po týdnu od přípravy stále beze změny. Jediná změna byla v tom, že již nebylo co krájet.
Tak hurá do masny pro plecko a můžeme začít znovu.
Dobrou chuť.
Mnoho zdaru při výrobě.
Děkuji