Řecké křupavé zelí - skvělé

Petr Blek Kuchař: Petr Blek

Doba přípravy: 60 min Zavařeniny 4 názory

Suroviny

1 hlávka zelí /cca 3 kg/
10 žlutých paprik /cca 1 kg/
3 červené papriky - na barvu
2 -3 lžíce olivového oleje - čím kvalitnější, tím určitě lepší
5 česneků nakrájených na kolečka
Nálev:
1 l vody z vaření zelí a papriky
3 dl 8% octu
2 velké lžíce cukru
2 velké lžíce soli
1 lžíce hořčičného semínka
20 kuliček černého pepře
5 kuliček nového koření
2 krájené chilli papričky
3 lžíce Sweet chilli sauce - vietnamského (moje vylepšení chuti)-nemusíte ho dávat
3 lžíce balsamico octa
Recept si zatím oblíbilo 12 kuchařů

Postup přípravy receptu

  1. Nakrájené zelí dáme do velkého hrnce a spaříme 2 l horké vody. Přivedeme k varu na 1 minutu a hned z vody vytáhneme sítkem do misky.
    Do té samé vody vložíme papriky a vaříme 10 min, až paprika lehce změkne. Opět vytáhneme sítkem do misky.

  2. Zelí a pariky ještě horké spolu smícháme v jedné misce, přidáme nakrájený česnek, olivový olej, promícháme a za tepla je pěchujeme do čistých sklenic.

  3. Z horké vody, která zůstane v hrnci, cca 1 l, uděláme nálev dle výše uvedených surovin. Povaříme 10 minut. Chuť nálevu musí být ostrá, slaná a lehce sladká. Do každé sklenice se vejde tak 1 naběračka nálevu.

  4. Napěchované sklenice zaléváme horkým vroucím nálevem, počkáme 2-3 minuty, až nálev projde na dno sklenice, dolijeme doplna a zavíčkujeme. Necháme vychladnout, víčka se sama zatáhnou.

Poznámka

Skvělý řecký recept, k vínu i pivku chutná skvěle a každá návštěva ho ocení.

Už druhý den můžete 1 sklenici ochutnat. Doporučuji nechat ležet 14 dní až 1 rok, ale nikdy nevydrží!!!

Všem milovníkům pikantních delikates přeji dobrou chuť.

Přidat k oblíbeným Vytisknout recept


Pochutnali jste si? Sdílejte recept!

Poslat emailem

Recept sdílelo již 441 kuchařů a kuchařek

Ohodnoťte recept: Řecké křupavé zelí - skvělé

  • bofinka bofinka

    Mne okrem oleje, nejak k recke kuchyni nepasuje ona sweet chilli sauce a vubec, cela zalivka je nejako povedome ceska . . . . . .tim netvrdim, ze neni hezka ;-)

    Odpovědět

  • Lenunka Lenunka

    mě se to taky líbí a vyzkouším :-):yes:, jen mám poznámku k tom oleji, respektive k fotce, kde je napsáno jakýkoliv, já bych buď trvala na panenském, pokud je potřeba, aby to chuťově ladilo, nebo pokud není, tak bych použila jakýkoliv jiný kvalitní olej, protože ten, co je na fotce, není teda nic moc:-)

    Odpovědět

  • JanaDorazinova JanaDorazinova

    To se mi moc líbí :-! Zajímavý nálev ;-)

    Odpovědět

  • MamlajdaD MamlajdaD

    Petr Blek: Recept vypadá zajímavě a chtěla bych ho zkusit, ale pro mně není pojem "hlávka zelí" dost konkrétní. ;-) Pokud můžete upřesnit, jestli se jedná o dvoukilovou nebo třeba pětikilovou hlávku, bylo by to fajn. ;-):-8 Zdravím!

    Odpovědět

Tématické fráze: recept s dyńové zelí naložene zeli připrava řecckeho zeli řecké zelí recke zeli recept nakládané řecké zelí řecký nálev

Zapomněl/a jsem heslo