Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Kvasnicové (drožďové) cukroví

Droždí je v kuchyni prakticky univerzální surovinou. Je základem pro kynutá těsta, skvělou pomazánku a také z něj můžeme upéct křehké cukroví. Chuťově je vlastně nepoznáme, na chuti potěší spíš vanilkový cukr, ve kterém jednotlivé kousky obalíme.

Hodnocení receptu je 4,7 (6×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

MissTwiggy MissTwiggy

Snadný

Doba přípravy 128 min Doba přípravy: 120 min Doba tepelné úpravy: 8 min včetně doby odpočinutí těsta

128 min (120 min příprava + 8 min tepelná úprava, včetně doby odpočinutí těsta)

Suroviny pro 1 dávka

1dávka

Nahlásit chybu v receptu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie5 713 kJ /
1 365 kcal
Bílkoviny50,63 g
Tuky9,22 g
Vláknina13,86 g
Cholesterol 7 mg
Sodík 60 mg
Sůl0,12 g
Sacharidy263,06 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Prosátou mouku vsypeme do mísy, uděláme důlek a přidáme mléko (nejlépe teplé), do kterého nadrobíme kvasnice. Chvíli počkáme aby se kvasnice rozpustily a nedělaly hrudky. Krok 2: Poté přidáme změklé máslo, pokud je ještě tuhé, tak jej můžeme nastrouhat na hrubém struhadle, aby se nedělaly kousky. Vypracujeme těsto a dáme na chvíli do chladu, aby se s ním dobře pracovalo. Krok 3: Rozvalujeme na vále asi 0,5-1 cm tlustou placku a vykrajujeme spíše větší vzory. Ideálnější jsou kulatější vzory, vyčnívající hroty (např. hvězdičky) hnědnou dříve, než zbytek. Krok 4: Pečeme v rozpálené troubě asi na 200 °C pár minut tak, aby začaly zlátnout. Krok 5: Vyndáme plech a obalujeme v moučkovém cukru smíchaném s vanilkovým. Kdo má rád pečivo hodně obalené v cukru tak obaluje úplně horké.

TIP: Jak snadno vyrobit vanilkový cukr

Zveřejněno 24. 12. 2010

Poznámka autorky MissTwiggy

Opravdu jednoduché cukroví a přitom úplně výborné. V troubě krásně nabydou, ale jinak tam kvasnice nejsou cítit.

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/OZ6R

Další recepty

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/OZ6R

Marie

Náhodný recept

Další náhodné recepty

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (12)

Komentáře jsou řazeny od nejnovějších. Odpovědi k nim se zobrazují od nejstarších.

Hrozný recept ze 100% tuku, samé nasycené mastné kyseliny :-(( - blé! Nahradit máslem.

Karl Hackel 15. 11. 2016 18:38
mám jen malej podotek. místo pochybnýho 100% tuku dejte kvalitní máslo. nebudete litovat

Karl Hackel: To se mi líbí,:yes: máslo tomu dá určitě i lepší chuť...

Karl Hackel 2. 12. 2017 15:53
mika59: u nás děláme všecko z másla, jinej „tuk" mi nesmí do baráku

Koppova Zdenka 3. 12. 2011 20:00
jé super:-))taky sme je minulý rok dělali a letos sem ten recept nemohla najít a toto je přesně ono,děkuji:-K

Karolínko,zkoušela jsem z 1/2 dávky,cukroví i tyčinky už jsou v čudu,takže chutnalo všem:-p

díky za krásné fotečky:-) doufám, že chutnalo:-)

:-p:-pze zbytku těsta jsem udělala tyčinky,přidala foto a:yes:+5

Takto podobně dělávala moje mamka kuličky,říkala jim buchtičky.Recept nemám bohužel,třeba je to on.Pamatuji si jen droždí a 100% tuk,nic víc.Musím zkusit.:-*:yes:

opravdu jsou výborné, moje nejoblíbenější...každý se nedřív ošklíbá nad tím droždím, ale po ochutnání všichni uznají že je to opravdu mňamka!:-)

Tak o něčem takovém jsem ještě neslyšela, nebo jsem to zapoměla!:-O

Tématické fráze:
cukroví kynuté pod vodou, kvasnicová kolečka, vanoční cukrovi z droždí, cukroví s droždím, drožďové vánoční cukroví, kvasnicové kolečka, vánoční droždové cukroví, kvasnicové vánoční cukroví, kvasnicové těsto, vánoční cukroví s droždím, cukroví pod vodou, drozdove pecivo, kynuté cukroví, drožďove testo, drožďové rohlíčky, kvasnicové rohlíčky, vánoční cukroví kvasnicové, kvasnicové pečivo, cukroví s cukrářským droždím, vanoční cukroví s kvasnice

Suroviny:
máslo, droždí, mléko, mouka hladká, cukr moučkový, cukr vanilkový

Naposledy jste si prohlédli

Zapoj se do programu Foodie! Sbírej body za své aktivity. Body pak proměníš za skvělé odměny. Bez zapojení nemůžeš dostat body za přidání fotografie.
Zapojit se

Přidat fotografie receptu