

Skotské vejce
Suroviny 2 porce
- Skotské vejce:
- 300-400 g bílých klobás
- 4 vejce – 2 uvaříme, 2 rozšleháme
- 3 lžíce hladké mouky
- 3 lžíce pečené strouhanky nebo obyčejné
- pažitka
- hrst hladkolisté petržele
- sůl
- pepř
- šalvěj
- 3 lžičky hořčice – plus další na podávání
- rostlinný olej – na fritování
- Kaše:
- 300 g brambor
- 150 ml podmáslí nebo mléka
- sůl
- máslo
Postup přípravy receptu
Z klobás vymačkáme masovou směs, osolíme a opepříme. Přidáme hořčici, nasekanou pažitku, petržel i lístky šalvěje. Vše propracujeme do kompaktní hmoty.
Vajíčka, které budeme zabalovat do masové směsi by měla mít tekutý žloutek. Proto je při vaření hlídáme bedlivě! Do vařící vody vajíčka poklademe nejlépe pomocí lžíce, jakmile se voda znovu začne vřít, necháme vajíčka vařit 4 až 5 minut a hned odstavíme. Horkou vodu vylijeme a horká vejce dáme hned do studené vody (pokud máte po ruce led, přidejte ho do vody). Necháme v ledové vodě stát minimálně 10 minut. Vajíčka opatrně oloupeme.
Nachystáme si mouku, 2 vejce rozšleháme. Vejce obalíme masovou směsí, nejlépe namočenýma rukama, obal by měl být kompaktní a ulpět na vejci. Postupně pak vajíčka obalujeme v mouce, rozšlehaných vejcích a pak strouhance.
Ve vysoké vrstvě oleje, který rozpálíme, vejce postupně smažíme asi tak 6 minut. Menší nádoba zvyšuje hladinu, takže oleje zase není potřeba litr! Pak přeneseme na papírovou kuchyňskou utěrku a mírně osušíme.
Podáváme s bramborovou kaší a hořčicí.
Poznámka od kuchařky
Pokud vás zarazil termín pečená strouhanka, nejde o nic jiného, než že toastový chleba mírně opečeme v troubě a pak rozlámeme a rozmixujeme na sypkou strouhanku. Je s tím trochu crcání, ale vše má pak lepší chuť. Recept krok za krokem i s příběhem také na http://www.mojetara.cz/recipe/skotske-vejce-uspech...
Sdílejte recept s přáteli
Alternativy k tomuto receptu
Komentáře k receptu Skotské vejce
-
Jana: Ale je, stačí jenom pozorně číst.
-
mojetara: máš pravdu, náš uzenář je vyrábí pod názvem "bavorská klobása", je to prostě tlustá (na rozdíl od vinné) bílá klobása. Je skvělá na grilování. Bacha, aby mne zas někdo nenapadl, že to není bavorská klobása, já netvrdím, že je, ale vím, kterou autor myslí, prostě tlustou bílou klobásku, já ji znám jako bavorskou grilovací, tu na odkazu jako první obrázek
https://www.obrazky.cz/?q=bavorsk%C3%A1%20klob%C3%... -
spagetka:
-
Jana: To je z bílých klobás, tak se jmenují, ale nejsou to vinné klobásy, které jsou taky bílé, ale moc moc jemné. Z nich bych asi nic neupatlal
. Podobné jsem viděl i ve Francii, když jsme se o tomhle vejci bavili. A jak vypadají? Vygooglit se moc nedají, protože tam kralují fotky vinné klobásy. Stačí se podívat na první fotku v mé krokovce na http://www.mojetara.cz/recipe/skotske-vejce-uspech.... Jo a dají se koupit i v Albertovi i Bille.
-
"podmáslí"
No, proč ne...
Vyzkouším -
Jana: a proč ne?
-
Tohle není z bílých klobás