Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Koláč s jablíčkovo-pudingovou náplní

Hodnocení receptu je 4,7 (8×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

Jaromira18 Jaromira18

Náročný

Doba přípravy 80 min Doba přípravy: 80 min

80 min (80 min příprava)

Suroviny

Porce: Podle velikostí nakrájených kousků

Nahlásit chybu v receptu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie12 647 kJ /
3 023 kcal
Bílkoviny38,64 g
Tuky125,53 g
Vláknina16,10 g
Cholesterol 757 mg
Sodík 106 mg
Sůl0,55 g
Sacharidy418,68 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Povolené máslo nakrájíme na malé kousky, dáme do misky, přidáme žloutky, moučkový cukr, vanilkový cukr a víno s 3 vrchovatými lžícemi mouky. Ručním mixerem vyšleháme do hladkého krému. Přisypeme zbylou mouku s práškem do pečiva a vařečkou doděláme hladké těsto. Uděláme bochánek, který rozdělíme na dva stejné díly. Krok 2: Formu vymažeme tukem a vysypeme hladkou moukou. Troubu zapneme na 180 °C. Vyválíme kruh velikosti dortové formy, formu položíme vrchem na těsto a odřízneme okraje . Z druhého bochánku odebereme stejnou část těsta, jako jsme odkrojili s první placky a vyválíme váleček, který dáme okolo formy a rozmáčkneme ho asi 2 cm do výšky po celé formě. Pomalu ho přimačkáváme a táhneme. Krok 3: Do nastrouhaných jablek přidáme skořicový cukr, moučkový cukr, oba pudingy a nasekané ořechy, zamícháme a dáme na dno do formy. Z druhého bochánku vyválíme druhý kruh velikosti formy a dáme na jablka, opatrně vytlačíme vzduch a spojíme s těstem na bokách. Těstíčko je poddajné a pěkně se s ním pracuje. Pečeme asi 45-50 minut dozlatova. Necháme vychladnout a pak krájíme.

Zveřejněno 7. 10. 2019

Poznámka autorky Jaromira18

Pokud vykrojíme ozdobné tvary z těsta, musíme je potřít bílkem, jinak by se k těstu nepřilepily.

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/ZLP5

Další recepty

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/ZLP5

Marie

Náhodný recept

Další náhodné recepty

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (13)

Komentáře jsou řazeny od nejnovějších. Odpovědi k nim se zobrazují od nejstarších.

Alzbetina Prk.: Já jsem mu dala název rychlý, protože jsem ho měla rychle, ale bleskový také dělám moc dobrý, tak ho příště upeču. :-K

Jaromira18: to neberte jako kritiku, já jen že pod pojmem "bleskový" si představuju něco, co sesypu, zamíchám, naleju a peču :-)

Lenunka: Děkuji.:-K

Jaromira18: já ten puding také používám, i do závinu, když jsou hodně šťavnatá jablíčka, ono to pěkně zahustí :-):-K

Lenunka: Pak, že se náhody nedějí, včera večer přišel dcery manžel, jestli by jsem mu jablečný koláč neupekla do práce. Dnes jsem ho upekla a pár fotek přidala, aby byl vidět rozdíl, :-Kdávám to i se šťávou, puding to zahustí a jablíčková vrstva je vyšší, proto to dávám i do toho druhého. Tenhle je pracnější, ale také moc dobrý.:-K

Hambro: Děkuju moc a moc.:-K:-K

Koláč je moc dobrý. Vyzkoušela jsem a myslím, že klidně mohl zůstat původní název. Je to tak jak píše Jaromíra 18.
Moc dobře se dělá, fajn těsto, práce jde dobře od ruky, nezabere moc času :-K :-K :yes:

Alzbetina Prk.: Díky dám jiný název, já už ho dělám dlouho, tak ho mám hned, akorát trouba to zdržuje.:-K Těsto je hned hotové, hezky se vyválí, dá se na na to forma a obřízne, váleček je hned hotový a díky těstu se hezky dá kolem formy, druhá placka je taky podle formy kterou na ní položíme hned vykrojená. Těch pár jablíček je hned nastrouhaných a zamíchaných. Opravdu až na tu troubu je rychle hotový.:-)

Fajn koláč, ale určitě bych nevolila přívlastek "rychlý" (udělat těsto, vyválet 2 kruhy, vymodelovat váleček, nakrájet jablka....) :-D

Lenunka: Stejný tu nemám, ten první je: 400g hladké mouky, 250 g másla, 2 lžíce moučkového cukru,1 vejce, 1 prášek do pečiva, 7 lžic mléka. Náplň: 1kg jablek, 8 lžic cukru, 3 vanilkové pudingy, 2 vanilkové cukry, skořice( nebo 1 skořicový prášek.) Je jiný, srovnávat se nedá, každý je jiný.:-K Možná ta náplň je podobná, ale já to dělám jak nám to chutná.::-)Jablíčka pustí šťávu, puding to zahustí a je tak vyšší jablíčková vrstva mezi těsty a to máme rádi.:-K

skoro stejný koláč už tu máte, ne? přidala jsme ho do podobných :-)
https://www.toprecepty.cz/recept/58292-jablecny-ko...

Tématické fráze:
pudinková náplně, rychly kolac

Suroviny:
máslo, žloutek, cukr moučkový, víno bílé, prášek do pečiva, cukr vanilkový, mouka hladká, kůra citronová, jablko, cukr moučkový, pudink vanilkový, cukr skořice, ořechy vlašské

Naposledy jste si prohlédli

Zapoj se do programu Foodie! Sbírej body za své aktivity. Body pak proměníš za skvělé odměny. Bez zapojení nemůžeš dostat body za přidání fotografie.
Zapojit se

Přidat fotografie receptu