Suroviny pro 8 porcí
8porcí
Nutriční hodnoty
Hodnoty jsou přibližné
Energie | 11 792 kJ / 2 818 kcal |
---|---|
Bílkoviny | 90,34 g |
Tuky | 178,61 g |
Vláknina | 13,80 g |
Cholesterol | 1,08 g |
Sodík | 4,36 g |
Sůl | 10,77 g |
Sacharidy | 206,51 g |
Postup přípravy
Krok 1: Všechny suroviny na cuketový věnec by měly mít stejnou pokojovou teplotu, protože v opačném případě bude těsto špatně kynout. Tři čtvrtiny cukety nastrouháme na slzičkovém struhadle posolíme 2 g soli, promícháme a necháme na cedníku vykapat minimálně 20 minut. Čtvrtinu cukety nakrájíme na opravdu tenká, až průsvitná kolečka a dáme stranou. Z nakrájené slaniny také odebereme jednu čtvrtinu a necháme ji stranou na ozdobení povrchu věnce společně s kolečky cukety.
Krok 2: Mouku promícháme se 2 g soli, pepřem a nastrouhaným sýrem. Formu dokonale vymažeme tukem – ne horkým, ztékal by ze stěn a mouka by na něm špatně držela. Vysypeme hladkou moukou.
Do 125 ml vlažného mléka nadrobíme 10 g kvasnic a přidáme 2 špetky krupicového cukru. Nádobku s kváskem zakryjeme a necháme vzejít kvásek. Těsto můžeme připravit ručně nebo za pomoci robotu. Já jsem zadělávala v robotu, je to můj dobrý pomocník. Krok 3: Troubu zapneme na 180 °C, horní i dolní ohřev a necháme ji zahřát. Do robotu upneme nástavec na třená těsta. Krok 4: Do mísy vložíme 3 žloutky, sýr Cottage. Robot pustíme na střední výkon a suroviny necháme asi půl minuty prošlehat. Z cukety na cedníku dlaní ještě vymačkáme přebytečnou tekutinu a pak ji přidáme do mísy. Robot nevypínáme a postupně do mísy přidáváme rozpuštěné máslo, vzešlý kvásek a směs mouky, soli, pepře a sýra Parmezán. Krok 5: Těsto na věnec necháme přibližně 2 minuty míchat. Pak robot vypneme a dál budeme pracovat ručně.
Připravíme ze tří bílků pevný sníh. Do mísy s těstem přidáme tři čtvrtiny kostiček uzené slaniny a stěrkou je zapracujeme do těsta. Jako poslední do těsta pomalu a pěkně odspoda přidáme ušlehaný sníh. Krok 6: Těsto přelijeme do vymazané formy na věnec, stěrkou povrch urovnáme a rovnoměrně ozdobíme kostičkami slaniny a cuketovými plátky, které jsme si dali stranou. Formu vložíme do vyhřáté trouby na 180 °C a pečeme 35 minut, pak teplotu zvýšíme na 200 °C a věnec dopékáme 15 minut. Stav propečení zkontrolujeme špejlí. Upečený věnec i s formou položíme na mřížku a necháme vychladnout. Pak věnec vyklopíme a můžeme krájet a podávat.
Do 125 ml vlažného mléka nadrobíme 10 g kvasnic a přidáme 2 špetky krupicového cukru. Nádobku s kváskem zakryjeme a necháme vzejít kvásek. Těsto můžeme připravit ručně nebo za pomoci robotu. Já jsem zadělávala v robotu, je to můj dobrý pomocník. Krok 3: Troubu zapneme na 180 °C, horní i dolní ohřev a necháme ji zahřát. Do robotu upneme nástavec na třená těsta. Krok 4: Do mísy vložíme 3 žloutky, sýr Cottage. Robot pustíme na střední výkon a suroviny necháme asi půl minuty prošlehat. Z cukety na cedníku dlaní ještě vymačkáme přebytečnou tekutinu a pak ji přidáme do mísy. Robot nevypínáme a postupně do mísy přidáváme rozpuštěné máslo, vzešlý kvásek a směs mouky, soli, pepře a sýra Parmezán. Krok 5: Těsto na věnec necháme přibližně 2 minuty míchat. Pak robot vypneme a dál budeme pracovat ručně.
Připravíme ze tří bílků pevný sníh. Do mísy s těstem přidáme tři čtvrtiny kostiček uzené slaniny a stěrkou je zapracujeme do těsta. Jako poslední do těsta pomalu a pěkně odspoda přidáme ušlehaný sníh. Krok 6: Těsto přelijeme do vymazané formy na věnec, stěrkou povrch urovnáme a rovnoměrně ozdobíme kostičkami slaniny a cuketovými plátky, které jsme si dali stranou. Formu vložíme do vyhřáté trouby na 180 °C a pečeme 35 minut, pak teplotu zvýšíme na 200 °C a věnec dopékáme 15 minut. Stav propečení zkontrolujeme špejlí. Upečený věnec i s formou položíme na mřížku a necháme vychladnout. Pak věnec vyklopíme a můžeme krájet a podávat.
Zveřejněno 29. 6. 2022
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Cuketový věnec
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/rkZ9p
Moje poznámka
Cuketový věnec
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/rkZ9p
Nejnovější recepty
Kuřecí nudličky se zeleninou a houbami
Přidáno před 5 hodinami
Vepřové nudličky s lesními houbami
Přidáno před 5 hodinami
Flíčky s lesními houbami
Přidáno před 5 hodinami
Cuketový sachr
Přidáno před 14 hodinami
Marmeláda z rynglí
Přidáno 2. 9. 2025 21:12:57
Kuřecí karbanátky s pečenými rajčaty (vhodné pro diabetiky)
Přidáno 2. 9. 2025 20:17:14
Přečtěte si
Nejnovější články
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Segedínský salát podle ČSN
Sahula před 4 hodinami
Pečená švestková povidla
Petik05 před 5 hodinami
Belgické vafle
ne.honzula12 před 8 hodinami
Zapečené špecle se smaženou cibulkou
Linerka před 8 hodinami
Cuketovo-zeleninová směs
MonikaP. před 9 hodinami
Domácí kečup
Mistrova před 10 hodinami
Bábovka z tvarohu
Pavla.fic před 11 hodinami
Drobenková buchta se švestkami
anna.s před 11 hodinami
Rajská z čerstvých rajčat
Onzyx před 13 hodinami
Dukátové buchtičky
Jarda1972 před 13 hodinami
Suroviny:
mouka hladká,
sýr cottage,
mléko,
sýr tvrdý,
máslo,
vejce,
kvasnice,
cukr krupice,
cuketa,
slanina uzená,
sůl,
pepř mletý,
tuk,
mouka hladká
Komentáře (4)