Suroviny pro 2 plechy
2plechy
Nutriční hodnoty
Hodnoty jsou přibližné
| Energie | 10 504 kJ / 2 511 kcal |
|---|---|
| Bílkoviny | 40,71 g |
| Tuky | 133,86 g |
| Vláknina | 11,10 g |
| Cholesterol | 578 mg |
| Sodík | 110 mg |
| Sůl | 0,21 g |
| Sacharidy | 280,20 g |
Postup přípravy
Krok 1: Všechny suroviny kromě čokolády smícháme a vypracujeme z nich hladké těsto.
Krok 2: Těsto zabalíme do mikroténu a necháme 2 hodiny odležet v lednici.
Krok 3: Troubu předehřejeme na 180 °C a plechy vyložíme pečicím papírem.
Krok 4: Těsto rozválíme na 2-3mm tenký plát a vykrajujeme libovolné tvary. Můžeme použít embosovaný váleček pro docílení zajímavého vzoru.
Krok 5: Sušenky pečeme ve vyhřáté troubě dozlatova - asi 15 minut podle velikosti sušenek.
Krok 6: Sušenky necháme vychladnout na plechu a poté potřeme čokoládou rozehřátou ve vodní lázni.
Krok 7: Pro urychlení ztuhnutí čokolády přesuneme potřené sušenky do lednice.
Zveřejněno 13. 5. 2023
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Vanilkové polomáčené sušenky
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/5yQGY
Moje poznámka
Vanilkové polomáčené sušenky
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/5yQGY
Nejnovější recepty
Domácí veka
Přidáno před 8 hodinami
Jihočeská zelná polévka
Přidáno před 10 hodinami
Pórkový salát s vejci a jogurtovou zálivkou
Přidáno před 14 hodinami
Mrkvové lívanečky s borůvkovou omáčkou
Přidáno před 15 hodinami
Poctivý vepřový burger v domácí housce
Přidáno před 18 hodinami
Roládky na 3 způsoby
Přidáno před 20 hodinami
Přečtěte si
Nejnovější články
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Jemné domácí houskové knedlíky
Pecenesele před 8 hodinami
Rychlé nočky z kefíru
Praevka před 9 hodinami
Kančí žebra s řeznickým salátem
sedmikraska 77 před 10 hodinami
Čočka na kyselo (bez mouky)
Markeeta před 11 hodinami
Pudinkové slepované cukroví
Panova před 12 hodinami
Pečené uzené koleno s černým pivem
[email protected] před 14 hodinami
Jednoduché hovězí závitky s cibulí a slaninou
MiroslavB před 15 hodinami
Banana bread - banánový chlebíček
fialam58 před 15 hodinami
Zelňačka (klasika)
Peggyna před 16 hodinami
Suroviny:
mouka hladká,
cukr moučkový,
máslo,
vejce,
extrakt vanilkový,
čokoláda na vaření
Komentáře (3)
Vzhledem k vysoké ceně pravé vanilky a vysoké poptávce po její chuti a vůni se ale v dnešní době velká část používaného vanilinu (např. právě do aromat v potravinářství nebo v kosmetice) vyrábí synteticky - z fosilních paliv nebo zbytků dřeva po výrobě papíru. Vědci dokonce nedávno přišli na způsob, jak vyrobit vanilin i z plastového odpadu – z PET lahví, kterých je všude kolem nás plno: geneticky upravili bakterie, které jsou tak schopné rozkládat plast na jeho základní molekuly. Jiné bakterie tyto molekuly následně skládají do podoby vanilinu.