Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Malinový sirup II

Maliny patří mezi super ovoce. Nejen dobře chutnají, ale jsou velmi zdravé, působí proti stresu, migrénám a zpomalují stárnutí. Proto je dobré si je uchovat i na zimu, třeba ve formě lahodného sirupu.

Hodnocení receptu je 4,3 (4×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

Merylas Merylas

Snadný

Doba přípravy 70 min Doba přípravy: 60 min Doba tepelné úpravy: 10 min bez doby odležení

70 min (60 min příprava + 10 min tepelná úprava, bez doby odležení)

Suroviny pro 1 dávka

1dávka

Nahlásit chybu v receptu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie36 505 kJ /
8 725 kcal
Bílkoviny6,10 g
Tuky3,00 g
Vláknina32,00 g
Cholesterol 0 mg
Sodík 35 mg
Sůl0,00 g
Sacharidy2 152,50 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Maliny očistíme, opláchneme, procedíme a vložíme do nádoby. Důkladně je rozmačkáme, větší množství třeba šťouchadlem na brambory. Zalijeme je vodou a necháme cca 24 hodin odležet, občas je můžeme promíchat. Nesmí ale zkvasit, pokud panuje teplé počasí, dáme je do chladničky. Vody můžeme dát i o něco méně, sirup bude mít výraznější chuť. Krok 2: Na hrnec dáme cedník, do něj vložíme gázu nebo platýnko a vlijeme naložené maliny. Necháme vykapat a ještě z gázy uděláme "raneček" a maliny vymačkáme. Z tohoto množství malin a 1 litru vody získáme přibližně 1,4 l šťávy. Krok 3: Získanou šťávu odměříme a vlijeme do hrnce. Na 1 litr šťávy přidáme 1,5 kg cukru a zahříváme až do doby, kdy sirup dosáhne teploty 85 °C. Krok 4: Ke konci přidáme kyselinu citronovou, spíš méně a po ochutnání třeba přidáme. Ze sirupu průběžně odebíráme tvořící se pěnu. Krok 5: Sirup odstavíme a ihned plníme do čistých láhví nebo sklenic se závitem. Hrdla otřeme, láhve zavíčkujeme a položíme je. Můžeme je tak nechat až do vychladnutí.

TIP: Ovocné sirupy - rady a tipy pro přípravu

Zveřejněno 13. 7. 2023

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Malinový sirup II

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/68WmN

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Malinový sirup II

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/68WmN

Marie

Náhodný recept

Další náhodné recepty

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (7)

Komentáře jsou řazeny od nejnovějších. Odpovědi k nim se zobrazují od nejstarších.

Marie Svarcova: Maruško, děkuji. :-K

:-)<3:yes::yes: mám úrodu jen která se stihne sníst , ale recept se mi líbí:-K

mika59: Miládko, děkuji. :-K
Hella (moderátorka): Taky mám na zahrádce celkem slušnou úrodu, mám udělanou marmeládu a sirup. Sebranou pěnu nejspíš zase zašlehám do tvarohu a udělám nějaké poháry. Ale zmrzlina je dobrý nápad. :-K

Pěnu sebranou při vaření sirupu můžete využít k přípravě zmrzliny

Mě už pomalu maliny vytlačují ze zahrady a tak je zpracovávám na všechny možné způsoby. Z toho, co zbyde po vymačkání malin (ze sirupu či marmelády) dělám ještě "druháka". Nejčastěji ale dělám
.

Tak to bych si dala do ledového sifonu.<3 Krásná fotka:yes::yes:

Suroviny:
maliny, voda, cukr krupice, kyselina citronová

Naposledy jste si prohlédli

Zapoj se do programu Foodie! Sbírej body za své aktivity. Body pak proměníš za skvělé odměny. Bez zapojení nemůžeš dostat body za přidání fotografie.
Zapojit se

Přidat fotografie receptu