Malinový sirup II
Maliny patří mezi super ovoce. Nejen dobře chutnají, ale jsou velmi zdravé, působí proti stresu, migrénám a zpomalují stárnutí. Proto je dobré si je uchovat i na zimu, třeba ve formě lahodného sirupu.
Suroviny pro 1 dávka
1dávka
Nutriční hodnoty
Hodnoty jsou přibližné
Energie | 36 505 kJ / 8 725 kcal |
---|---|
Bílkoviny | 6,10 g |
Tuky | 3,00 g |
Vláknina | 32,00 g |
Cholesterol | 0 mg |
Sodík | 35 mg |
Sůl | 0,00 g |
Sacharidy | 2 152,50 g |
Postup přípravy
Krok 1: Maliny očistíme, opláchneme, procedíme a vložíme do nádoby. Důkladně je rozmačkáme, větší množství třeba šťouchadlem na brambory. Zalijeme je vodou a necháme cca 24 hodin odležet, občas je můžeme promíchat. Nesmí ale zkvasit, pokud panuje teplé počasí, dáme je do chladničky. Vody můžeme dát i o něco méně, sirup bude mít výraznější chuť.
Krok 2: Na hrnec dáme cedník, do něj vložíme gázu nebo platýnko a vlijeme naložené maliny. Necháme vykapat a ještě z gázy uděláme "raneček" a maliny vymačkáme. Z tohoto množství malin a 1 litru vody získáme přibližně 1,4 l šťávy.
Krok 3: Získanou šťávu odměříme a vlijeme do hrnce. Na 1 litr šťávy přidáme 1,5 kg cukru a zahříváme až do doby, kdy sirup dosáhne teploty 85 °C.
Krok 4: Ke konci přidáme kyselinu citronovou, spíš méně a po ochutnání třeba přidáme. Ze sirupu průběžně odebíráme tvořící se pěnu.
Krok 5: Sirup odstavíme a ihned plníme do čistých láhví nebo sklenic se závitem. Hrdla otřeme, láhve zavíčkujeme a položíme je. Můžeme je tak nechat až do vychladnutí.
Zveřejněno 13. 7. 2023
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Malinový sirup II
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/68WmN
Moje poznámka
Malinový sirup II
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/68WmN
Nejnovější recepty
Domácí jablečný štrúdl se švestkami
Přidáno před 8 hodinami
Jelení závitky
Přidáno před 10 hodinami
Pikantní pečená rajčata
Přidáno před 10 hodinami
Špekovo-papriková pomazánka
Přidáno před 11 hodinami
Cuketovo-kedlubnová polévka
Přidáno před 11 hodinami
Domácí kečup z trouby (méně pracný)
Přidáno před 11 hodinami
Články s tímto receptem
Přečtěte si
Nejnovější články
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Cuketová buchta
mamina58 před 3 hodinami
Dršťková polévka z hlívy
KrisZaezemi před 5 hodinami
Rybičková pěna (pomazánka)
Kajkajak před 6 hodinami
Zelňačka (klasika)
HavranPB před 7 hodinami
Segedínský guláš
Jiri_N. před 8 hodinami
Papriková pasta
lpinkas@seznam.cz před 8 hodinami
Houbové rizoto
Konstantin. před 8 hodinami
Vepřová pečeně s batáty, cibulí a jablkem
Konstantin. před 8 hodinami
Debrecínská hrachová polévka
Mici76@seznam.cz před 9 hodinami
Suroviny:
maliny,
voda,
cukr krupice,
kyselina citronová
Komentáře (7)
Hella (moderátorka): Taky mám na zahrádce celkem slušnou úrodu, mám udělanou marmeládu a sirup. Sebranou pěnu nejspíš zase zašlehám do tvarohu a udělám nějaké poháry. Ale zmrzlina je dobrý nápad.
Zmrzlina ze sebrané pěny při vaření džemu
Recept ještě nebyl hodnocen 4,8Kvašená malinovka
Recept ještě nebyl hodnocen 4,4