Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Sýrové housky z jednoho pramene

Sýrové housky jsou opravdu jednoduchý, ale moc dobrý recept. Těsto je příjemně tvárné, upečené housky úžasně voní i chutnají sýrem. Jsou křupavé, a zároveň i měkké. To podle toho, jak je v troubě necháte vypéct.

Hodnocení receptu je 4,8 (5×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

cathleen cathleen

Snadný

Doba přípravy 148 min Doba přípravy: 130 min Doba tepelné úpravy: 18 min

148 min (130 min příprava + 18 min tepelná úprava)

Suroviny pro 12 kusů

12kusů

Nahlásit chybu v receptu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie10 045 kJ /
2 401 kcal
Bílkoviny77,00 g
Tuky62,10 g
Vláknina15,80 g
Cholesterol 48 mg
Sodík 808 mg
Sůl2,00 g
Sacharidy375,60 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Mouku prosijeme do mísy, uděláme do ní důlek. Do důlku rozdrobíme droždí, zasypeme ho cukrem a zalijeme částí vlažné vody. Krok 2: Když droždí vzejde, přidáme do mísy zbytek všech surovin (včetně strouhaného sýra) a do hladka uhněteme elastické těsto. Nejlíp to jde robotem. Krok 3: Těsto v míse zakryjeme čistou utěrkou a necháme vykynout – trvá to přibližně 40-60 minut. Krok 4: Vykynuté těsto na stole propracujeme, rozdělíme na 10-14 kusů, budoucích houstiček. Všechny kousky necháme 5-8 minut odpočinout (těsto začne znovu kynout, změkne, lépe se tvaruje – není už tak „gumové“) a pak už můžeme tvarovat. Krok 5: Všechny upletené houstičky uložíme na plech s pečicím papírem, kde budou asi 30-45 minut kynout. Krok 6: Vykynuté je potřeme rozšlehaným vejcem a bohatě posypeme strouhaným sýrem. Krok 7: Housky upečeme ve vyhřáté troubě. Pokud vám chutnají měkounké, kupované sýrové rohlíky, budete housky péct při 200 °C, asi 20 minut. Kdo má rád pečivo křupavé a trochu vypečené, upeče housky při 220 °C, přibližně 15-18 minut. Doporučuji časem vyzkoušet oba způsoby a tak se rozhodnout, které housky jsou pro vás chutnější.

Zveřejněno 15. 8. 2023

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/1w6qP

Další recepty

Zobrazit více

Zobrazit více

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/1w6qP

Marie

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (12)

Komentáře jsou řazeny od nejnovějších. Odpovědi k nim se zobrazují od nejstarších.

migro: paráda :-) A děkuji za fotku! :-K

těsto se mi tak líbí , že jsem z něj zkusila i veku bez horního posypu sýrem a můžu říct , že lepší veku jsem nejedla a při pečení mi vůbec nepraskla jako jiné . Super už nebudu péct jiné .

migro: taková zpráva mi vždycky udělá velikou radost, děkuju! I za fotku bulek :-K vždyť přece vůbec nevadí, že to nejsou housky! ;-)

s těstem se dobře pracovalo , akorát se mi dnes nedařilo umotat housky tak jsem udělala bulky , všem doma chutnaly , ještě nebyly vychladlé a už jich polovina zmizela

Anna Kocikova: dekuju! :-*:-K

Mám ráda kupované sýrové rohlíky:-Q Ivi,tvé housky jsou krásné:-KProstě umíš:yes::-8

Marie Svarcova: děkuji :-) Snažím se psát recept vždy tak, aby podle něj mohl postupovat i začátečník ;-) Moc dobře si pamatuji svoje začátečnické tápání :-D

:-)<3:yes::yes: pěkně a srozumitelně napsaný recept se mi moc líbí :-K

Suroviny:
voda, cukr, olej, sýr nastrouhaný, sůl, mouka hladká, droždí čerstvé, vejce, sýr strouhaný

Naposledy jste si prohlédli

Zapoj se do programu Foodie! Sbírej body za své aktivity. Body pak proměníš za skvělé odměny. Bez zapojení nemůžeš dostat body za přidání fotografie.
Zapojit se

Přidat fotografie receptu