Patizonová polévka s koprem a zakysankou
Sytá zeleninová polévka je zjemněná zakysanou smetanou a provoněná koprem a použitým kořením. Není pracná, uvařená je poměrně za chvíli. Pochutnají si na ni dospělí strávníci i děti.
Suroviny pro 4 porce
4porce
Nutriční hodnoty
Hodnoty jsou přibližné
| Energie | 4 022 kJ / 961 kcal |
|---|---|
| Bílkoviny | 24,56 g |
| Tuky | 62,27 g |
| Vláknina | 17,30 g |
| Cholesterol | 174 mg |
| Sodík | 127 mg |
| Sůl | 0,20 g |
| Sacharidy | 68,22 g |
Postup přípravy
Krok 1: Drobně pokrájenou cibuli osmažíme na rozpuštěném másle dosklovata, společně s novým kořením a bobkovým listem nebo drceným kmínem dle chuti.
Krok 2: Osmaženou cibuli zaprášíme hladkou moukou, kterou necháme zpěnit a přisypeme na kostičky nebo nudličky pokrájený, oloupaný a vydlabaný patizon. Vše promícháme, zalijeme vývarem, osolíme a vaříme doměkka.
Krok 3: Patizon je vařený o něco dříve než brambory, tak hlídáme, abychom ho nepřevařili na kaši. Nejlépe chutná, když je na skus.
Krok 4: Těsně před koncem vaření vyndáme bobkový list a nové koření, pokud jsme použili kmín, samozřejmě ho v polévce necháme. Vsypeme do polévky jemně nasekaný kopr dle chuti, promícháme, dle potřeby můžeme polévku ještě dosolit.
Krok 5: Polévku odstavíme, zakysanou smetanu promícháme v hrníčku s troškou horké polévky a vlijeme zpět.
Krok 6: Podáváme se ztraceným nebo natvrdo vařeným vejcem a snítkou kopru (nemusí být).
Zveřejněno 26. 7. 2020
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Patizonová polévka s koprem a zakysankou
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/R3qE
Moje poznámka
Patizonová polévka s koprem a zakysankou
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/R3qE
Nejnovější recepty
Zeleninový salát s vejci, sýrem a šunkou (vhodné pro diabetiky)
Přidáno před 5 hodinami
Bramborová roláda plněná mletým masem
Přidáno před 11 hodinami
Nepečená kávová zrna podle Ivety Fabešové
Přidáno před 16 hodinami
Grinchův elixír
Přidáno 20. 12. 2025 16:30:01
Mleté karbanátky z horkovzdušné fritézy
Přidáno 20. 12. 2025 13:16:10
Fíkové kostky
Přidáno 20. 12. 2025 13:01:11
Přečtěte si
Nejnovější články
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Kokosová očka
Sima1996 před 37 minutami
Likérové špičky
Sahula před 2 hodinami
Kávové úlky
MichaelaSr před 2 hodinami
Likérové špičky s vaječným koňakem
Sahula před 2 hodinami
Telecí pečeně s bylinkami
Kajkajak před 3 hodinami
Marokánky - měkké a vláčné
Josi_25 před 3 hodinami
Bramborová roláda plněná mletým masem
BinaSa před 4 hodinami
Ořechové řezy děda
nenutilova68 před 4 hodinami
Domácí vánočka
Slaninova.L. před 4 hodinami
Suroviny:
patizon,
cibule,
máslo,
koření nové koření,
bobkový list,
mouka hladká,
vývar masový,
kopr,
smetana zakysaná,
sůl
Komentáře (4)