Suroviny
Porce: 18 ks
Nutriční hodnoty
Hodnoty jsou přibližné
| Energie | 18 269 kJ / 4 367 kcal |
|---|---|
| Bílkoviny | 95,98 g |
| Tuky | 179,13 g |
| Vláknina | 30,00 g |
| Cholesterol | 1,09 g |
| Sodík | 371 mg |
| Sůl | 0,78 g |
| Sacharidy | 577,61 g |
Postup přípravy
Nejprve uděláme drobenku. Do misky dáme mouku, cukry, nastrouháme tuhé máslo, vypracujeme drobenku a necháme stranou. Čerstvé omyté švestky meruňky apod. vypeckujeme a rozdělíme na poloviny nebo čtvrtky, drobné ovoce jen omyjeme a necháme okapat na sítku. Mražené ovoce nerozmrazujeme, kompotované slijeme a necháme okapat. Krok 2: Do větší misky prosejeme mouku, přidáme cukr, mák, prášek a ostrouháme kůru z jednoho omytého citronu. Vše promícháme a přilijeme mléko, ve kterém jsme vidličkou prošlehali vejce a nakonec přilijeme olej. Dobře promícháme, vlijeme na připravený plech a uhladíme. Přidáme ovoce (použila jsem mražený rybíz) a bohatě zasypeme drobenkou. Krok 3: Dáme péct do předehřáté trouby na 35-40 minut (podle trouby), až drobenka zezlátne. Hotový koláč vyndáme na mřížku, necháme zchladnout a nakrájíme. Můžeme velmi lehce poprášit moučkovým cukrem jen pro vzhled. V původním receptu ze starého sešitu bylo mnohem víc cukru, zmenšila jsem dávky o polovinu. Pokud použijeme čerstvé švestky je dobré do těsta přidat špetku skořice, k meruňkám zase chutná do drobenky přidat pár nastrouhaných lískových oříšků.
Zveřejněno 1. 6. 2021
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Makový koláč s ovocem a máslovou drobenkou
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/vn8r
Moje poznámka
Makový koláč s ovocem a máslovou drobenkou
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/vn8r
Nejnovější recepty
Nepečené Lotus kuličky
Přidáno před 1 hodinou
Burizonové kuličky
Přidáno před 2 hodinami
Vepřové nudličky na pórku s česnekem
Přidáno před 2 hodinami
Mrkvovo-sýrové placky (vhodné i pro diabetiky)
Přidáno před 2 hodinami
Cuketa na kari a česneku s nakládanou červenou paprikou
Přidáno před 19 hodinami
Belgické lanýže
Přidáno před 20 hodinami
Články s tímto receptem
Přečtěte si
Nejnovější články
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Dršťková polévka z hub
magdalenka před 7 minutami
Vepřová kýta v královské peřince
LenuleJ. před 37 minutami
Kokosky - sněhové s kokosem
Teryshek před 1 hodinou
Pečený rolovaný bůček s dušenou kapustou
mustafka před 2 hodinami
Rychlé ořechové řezy s kávovou šlehačkou
Andruse před 7 hodinami
Vepřová krkovice s bramborem v PH
Pavlina06 před 8 hodinami
Zdravý makový koláč
Janicee před 15 hodinami
Tradiční linecké cukroví
kamila.k před 17 hodinami
Pochoutkový salát retro (podle ČSN z roku 1976)
vladhn před 17 hodinami
Suroviny:
mouka hladká,
cukr krupice,
mák mletý,
kypřící prášek,
kůra citronová,
mléko,
vejce,
mouka hrubá,
cukr krupice,
cukr vanilkový,
máslo,
ovoce,
švestky
Komentáře (22)
Jj, drobenka je chrumkavá na druhý i třetí den
Recept na posypku:
250 p.h. mouka, 200 krystal, 150 máslo, (1 vanilka), 1 žloutek
No a vaše lepší polovička v tom samozřejmě pozná cosi jako linecké, že
Pozn.:
Každý trouba peče jinak, že
Někdy je koláč upečen, ale avšak posypka nemá tu správnou barvu
V takovém případě zapnu na chvilku horní gril
(je ale žádoucí nevzdalovat se od trouby
Veronika.Hrozna: