Suroviny
Porce: 18 ks
Nutriční hodnoty
Hodnoty jsou přibližné
Energie | 18 269 kJ / 4 367 kcal |
---|---|
Bílkoviny | 95,98 g |
Tuky | 179,13 g |
Vláknina | 30,00 g |
Cholesterol | 1,09 g |
Sodík | 371 mg |
Sůl | 0,78 g |
Sacharidy | 577,61 g |
Postup přípravy
Nejprve uděláme drobenku. Do misky dáme mouku, cukry, nastrouháme tuhé máslo, vypracujeme drobenku a necháme stranou. Čerstvé omyté švestky meruňky apod. vypeckujeme a rozdělíme na poloviny nebo čtvrtky, drobné ovoce jen omyjeme a necháme okapat na sítku. Mražené ovoce nerozmrazujeme, kompotované slijeme a necháme okapat. Krok 2: Do větší misky prosejeme mouku, přidáme cukr, mák, prášek a ostrouháme kůru z jednoho omytého citronu. Vše promícháme a přilijeme mléko, ve kterém jsme vidličkou prošlehali vejce a nakonec přilijeme olej. Dobře promícháme, vlijeme na připravený plech a uhladíme. Přidáme ovoce (použila jsem mražený rybíz) a bohatě zasypeme drobenkou. Krok 3: Dáme péct do předehřáté trouby na 35-40 minut (podle trouby), až drobenka zezlátne. Hotový koláč vyndáme na mřížku, necháme zchladnout a nakrájíme. Můžeme velmi lehce poprášit moučkovým cukrem jen pro vzhled. V původním receptu ze starého sešitu bylo mnohem víc cukru, zmenšila jsem dávky o polovinu. Pokud použijeme čerstvé švestky je dobré do těsta přidat špetku skořice, k meruňkám zase chutná do drobenky přidat pár nastrouhaných lískových oříšků.
Zveřejněno 1. 6. 2021
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Makový koláč s ovocem a máslovou drobenkou
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/vn8r
Moje poznámka
Makový koláč s ovocem a máslovou drobenkou
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/vn8r
Nejnovější recepty
Chlupaté knedlíky z cukety
Přidáno před 18 hodinami
Restovaná směs lilků se zeleninou
Přidáno před 19 hodinami
Nepečený jahodový dortík
Přidáno před 20 hodinami
Vrabec moravskočeský
Přidáno 14. 7. 2025 14:54:25
Rybíz jako brusinky podle Petry Burianové
Přidáno 14. 7. 2025 06:30:03
Koláč s rybízem, muchovníkem a drobenkou
Přidáno 13. 7. 2025 14:35:01
Přečtěte si
Nejnovější články
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Krkovička na hříbkách v papiňáku, zjemněná smetanou
Sahula před 5 hodinami
Vepřová plec na houbách a na smetaně
Sahula před 5 hodinami
Lenčiny zapečené cuketové lodičky
Helen.salemiynah před 6 hodinami
Toustový chleba z pekárny
Hagne před 8 hodinami
Šťávička za studena dělaná
cybermis před 9 hodinami
Kinder mléčný řez se šlehačkou a kondenzovaným mlékem
Miskaaaaa před 10 hodinami
Játrové knedlíčky do polévky
Zuzanka2309 před 10 hodinami
Drobenka na koláč
Pavluska75 před 11 hodinami
Tvarohová bublanina
tamarit před 12 hodinami
Salát Coleslaw
LA.63 před 12 hodinami
Suroviny:
mouka hladká,
cukr krupice,
mák mletý,
kypřící prášek,
kůra citronová,
mléko,
vejce,
mouka hrubá,
cukr krupice,
cukr vanilkový,
máslo,
ovoce,
švestky
Komentáře (22)
Jj, drobenka je chrumkavá na druhý i třetí den
Recept na posypku:
250 p.h. mouka, 200 krystal, 150 máslo, (1 vanilka), 1 žloutek
No a vaše lepší polovička v tom samozřejmě pozná cosi jako linecké, že
Pozn.:
Každý trouba peče jinak, že
Někdy je koláč upečen, ale avšak posypka nemá tu správnou barvu
V takovém případě zapnu na chvilku horní gril
(je ale žádoucí nevzdalovat se od trouby
Veronika.Hrozna: