Vláčná vánočka s rozinkami
Vynikající máslová vánočka nesmí na svátečním stole chybět. Pokud se k pečení vánočky zatím jen odhodláváte, vyzkoušejte třeba tento recept. Z dávky vyjdou 2 menší nebo 1 opravdu velká vánočka. Až ji ochutnáte, budete nadšení.
Suroviny pro 2 kusy
2 menší, nebo 1 velká
2kusy
Nutriční hodnoty
Hodnoty jsou přibližné
| Energie | 22 735 kJ / 5 434 kcal |
|---|---|
| Bílkoviny | 110,92 g |
| Tuky | 236,52 g |
| Vláknina | 34,76 g |
| Cholesterol | 1,03 g |
| Sodík | 3,49 g |
| Sůl | 8,58 g |
| Sacharidy | 698,00 g |
Postup přípravy
Krok 1: Rozinky přes noc naložíme v rumu.
Krok 2: V menší misce vytvoříme z droždí, 20 g cukru, 50 g mouky a 100 ml mléka hladkou kašičku, kterou necháme zakrytou fólií asi 15 minut vzejít na kvásek.
Krok 3: Z mouky, cukru, soli, vanilkového cukru, mléka, másla, žloutků, citronové kůry, rozinek, mandlí a hotového kvásku vypracujeme hladké těsto. To zabalíme do čisté utěrky a necháme na teplém místě kynout asi 1 hodinu nebo do té doby, dokud nezdvojnásobí svůj objem.
Krok 4: Vykynuté těsto rozdělíme na dvě části. Z každé upleteme jednu vánočku ze 6 pramenů nebo dle vlastních preferencí.
Krok 5: Hotové vánočky přesuneme na plech vyložený pečicím papírem, potřeme bílkem a posypeme mandlemi. V předehřáté troubě pečeme 15 minut na 200 °C, poté ztlumíme teplotu na 180 °C a dopečeme dalších 15 minut.
Zveřejněno 26. 3. 2022
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Vláčná vánočka s rozinkami
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/0vQv
Moje poznámka
Vláčná vánočka s rozinkami
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/0vQv
Nejnovější recepty
Hruška se zmrzlinou
Přidáno 23. 12. 2025 19:47:54
Sýrová roláda
Přidáno 23. 12. 2025 18:34:02
Vánočka se skořicí a hnědým cukrem podle Pavla Berkyho
Přidáno 23. 12. 2025 18:18:06
Rychlý krém z tvarohu a Salka do dortu
Přidáno 23. 12. 2025 16:44:49
Zapečený kapr se žampiony
Přidáno 23. 12. 2025 14:03:02
Kaťák z Bořetic (kuřecí katův šleh)
Přidáno 23. 12. 2025 13:14:59
Články s tímto receptem
Přečtěte si
Nejnovější články
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Dvojctihodná zelňačka
Leni1970 před 11 hodinami
Jednoduché máslové sušenky
Malibu002 před 11 hodinami
Hrnkový drobenkový koláč s povidly
Malibu002 před 11 hodinami
Nejlepší vaječný koňak
Malibu002 před 11 hodinami
Pochoutkový salát retro (podle ČSN z roku 1976)
Joushef před 13 hodinami
Jednoduché Raffaelo kuličky
Danstejn před 14 hodinami
Pečené nudličky z kapra
TondaJ před 14 hodinami
Bílá vánoční zelňačka
LenkaF. před 15 hodinami
Lilek dušený s mrkví na česneku a rajčatech
Alamatej před 15 hodinami
Suroviny:
droždí čerstvé,
cukr krupice,
mléko,
mouka polohrubá,
mouka polohrubá,
cukr krupice,
sůl,
cukr vanilkový,
mléko,
máslo,
žloutek,
kůra citronová,
rozinky,
mandle plátkové,
bílek
Komentáře (1)