Vánočka s mandlemi a rozinkami

Suroviny 1 kus

50 dkg polohrubé mouky (lepší je 25 hl.+25 hr.)
15 dkg cukru krupice
1/4 lžičky soli
citronová kůra
1 vanilkový cukr
3 dkg droždí (3/4 kostičky)
cca 0,25 l mléka
3 žloutky
8 dkg másla
rozinky namočené v rumu
asi 2 lžíce oloupaných mandlí (ořechů)
rozšlehané vejce na potření

Postup přípravy receptu

  1. Do vlahého mléka dáme lžičku cukru, rozdrobíme droždí a necháme 10-15 min. vzejít kvásek. Máslo rozpustíme a necháme prochladnout (nesmí být horké).

  2. Do mísy prosejeme mouku, přidáme cukr, sůl, vanilkový cukr a citronovou kůru. Uprostřed uděláme důlek. Do důlku vlijeme kvásek, do něj rozmícháme žloutky. Přidáme vlažné máslo a vypracujeme těsto vařečkou, až dělá puchýře. Pak ho vyklopíme na hl.moukou lehce pomoučený vál a ještě propracujeme rukama, až je pružné a nelepí se. Vložíme ho zpět do mísy, přikryjeme utěrkou a necháme v teple kynout přes noc.

  3. Ráno těsto opět vyklopíme na lehce pomoučený vál a zapracujeme do něj rozinky a mandle nebo ořechy (část mandlí necháme na posyp). Necháme opět v míse kynout (je dost vykynuté, když důlek udělaný prstem se hned vyrovná, klidně 2-3 hodinky, příp. do odpoledne).

  4. Vykynuté těsto vyklopíme na vál a nožem rozdělíme na 8 dílů (jeden může být o chlup větší - přijde nahoru). Ze sedmi dílů uválíme stejně dlouhé a stejně tlusté válečky.

  5. Nejprve pleteme spodní část ze 4 dílů: položíme je vedle sebe, začínáme plést od středu dílů na jednu stranu tak, že přehazujeme jednotlivé prameny střídavě přes sebe. Pak vál i s vánočkou otočíme a dopleteme druhou stranu. Upletenou spodní část přeneseme na vymazaný plech (lze dát papír -já nedávám). Středem vánočky mírně promáčkneme rýhu, do níž vložíme cop upletený ze tří dílů. Poslední, osmý díl, rozdělíme na dvě části a vyválíme dva slabé válečky (trošičku delší). Stočíme je dohromady do spirály a položíme nahoru. Jejich konce založíme dospodu pod vánočku. Tvar zajistíme proti sjetí vpíchnutím 3 ks špejlí. Opět necháme dostatečně dlouho kynout - minimálně 2 hodiny, lépe 3 hod.

  6. Vykynutou vánočku potřeme rozšlehaným vejcem a posypeme lupínky mandlí.

  7. Vložíme do předehřáté trouby (ne moc). Jakmile vánočka na povrchu začne lehce "chytat barvu", zmírníme troubu na málo. Celkem pečeme vánočku asi 45 min. Dostatečné propečení zkontrolujeme vpíchnutím špejle.

  8. Upečenou necháme vychladnout.

Komentáře k receptu Vánočka s mandlemi a rozinkami

  • Kaca Kaca(neregistrovaná)

    Jako uplny zacatecnik bych mela dotaz - na kolik stupnu ji pecete? Po jak dlouhe dobe a na kolik teplotu stahnout? A na jake mrizce odspodu? Dekuji za zodpovezeni. Tesim se, ze tu Vasi vyzkousim! ;-)

    Odpovědět

  • Pudink Pudink

    Vážně má ¨vánočka pořád takto dlouho kynout?:-O Nikdy jsem ji ještě nedělala,ale je to takové zvláštní:-D

    Odpovědět

  • zizala zizala

    :-))Cathleen: tak to jsem netušila, díky, jsem zase o něco chytřejší;-) Adéle se omlouvám:-K

    Odpovědět

  • cathleen cathleen(moderátorka)

    :-))Musím oponovat - to, že je ve vánočce voda a ne mléko, opravdu na chuti poznat není;-) - mám vyzkoušeno. A i ve všech starších pekárenských receptech vodu používají.......záleží tak na každém, čím své pečivo chce zadělat.
    Ale vánočka z vody opravdu jako rohlík nechutná:-D

    Odpovědět

  • zizala zizala

    Lenulka: koupená je šizenější, je tam málo tuku. Tukem se těsto stává hutnějším.
    Adéla: do vánočky bych vodu nikdy nedala, to pak není vánočka ale rohlík:-O

    Odpovědět

  • Adéla Adéla(neregistrovaná)

    Vánočka je hutnější, protože je z mléka a polohrubé mouky. Lepší je hladká mouka a voda. Viz jiný recept :-(

    Odpovědět

  • lenullka lenullka(neregistrovaná)

    Vypadá krásně, ale ráda bych se zeptala jestli je nadýchaná nebo taková těžšší. Dělám chutově doborou ale je těžší. neříkám aby byla přímo nadýchaná jako se koupí v krámu, ale přeci jen. Nebíte čím to může být?

    Odpovědět

  • hradska hradska

    A povedla se! Pridavam bodik a foto! :-8

    Odpovědět

  • Dádule Dádule(neregistrovaný)

    U nás vydrží tak 2 dny,pak je zbaštěno.:-D:-D:-DJinak peču vánočku 23.12.;-)

    Odpovědět

  • hradska hradska

    Mohu se zeptat, vanocku pecete i s tema spejlama, nebo je pred pecenim vytahnete? Zitra ji zkusim upect, tak jsem zvedava jak to zvladnu... Jak dlouho vanocka pak vydrzi?:-K

    Odpovědět

  • JanaDorazinova JanaDorazinova

    new dawn to je dobře, žes měla půlku!! Je fajn vidět takové dobrůtky na řezu;-) Já bych holka musela to pletení mít před sebou, jinak jsem děsné tele:-)):-D

    Odpovědět

  • new dawn new dawn(autor receptu)

    Copak krásná, ale než jsem stihla udělat fotku, tak jí byla necelá půlka... Ten předpis jsem psala dost podrobně, aby to zvládl i začátečník ;-)

    Odpovědět

  • JanaDorazinova JanaDorazinova

    new dawn vždy ocením vánočku tak krásně zapletenou;-):yes::yes:

    Odpovědět

  • Marybar Marybar

    Krásná :-p:yes::yes:

    Odpovědět

Tématické fráze: nadýchaná vánočka recept pletení vánočky z osmi nadýchaná vánočka vánočka s mandlemi předpis na vánočku pletení vánočky z osmi pramenů vánočka z osmi pramenů vánočka recept nadýchaná vánočka z kvásku recept vánočka ze sedmi pramenů vánočka s rozinkami vánočka s mandlemi a rozinkami pletení vánočky z 8 pramenů vánočka z 8 dílů pletení vánočky z 8 dílů vánočka s rozinkami a s mandlemi jak dlouho vydrží vánočka pletení vánočky ze sedmi pramenů vánočka z 8 pramenů jak uplést vánočku z osmi pramenů