Hvězdný sacher
Tento krásný vánoční dort skvěle chutná díky čokoládě a meruňkové marmeládě. Čokoládu přidáme do korpusu a použijeme ji i na závěr jako polevu. Vánoční atmosféru dort navodí díky pěkným vánočním ozdobám z marcipánu.
Postup přípravy
Krok 1: Nejdříve našleháme do pěny změklé máslo s moučkovým cukrem. Vejce rozklepneme a oddělíme žloutky od bílků.
Krok 2: Troubu včas rozpálíme na 175 °C. Připravíme dortovou formu o průměru 24 cm nebo menší, vymažeme ji tukem a vysypeme moukou.
Krok 3: Mezitím rozpustíme ve vodní lázni čokoládu do těsta. Stačí obyčejná čokoláda na vaření, ale čím kvalitnější, tím bude dort lepší. Do máslové pěny pomalu přidáváme rozpuštěnou čokoládu. Pak přidáme 6 žloutků a pomalu šleháme do pěny. Z bílků, špetky soli a krupicového cukru vyšleháme tuhý sníh. Obě hmoty pomalu spojíme dohromady a nakonec pomalu přisypeme hladkou mouku.
Krok 4: Těsto není tekuté a musí být pevně našlehané. Naneseme ho do připravené formy a pečeme zhruba 45 minut. Poté necháme vychladnout.
Krok 5: Vychladlý korpus prořízneme napůl a potřeme marmeládou. Celý korpus pak potřeme marmeládou ještě zvenku, necháme na chvíli zchladit v lednici a nakonec na celý dort rovnoměrně naneseme čokoládovou polevu z rozpuštěné čokolády. Necháme ztuhnout.
Krok 6: Poté hotový dort vyndáme z lednice, na válu zpracujeme marcipán na tenké těsto, z kterého vykrajujeme vánoční tvary dle fantazie. Můžeme jej ozdobit i jinými sladkostmi (cukrovými perličkami, vločkami).
Zveřejněno 2. 12. 2024
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Hvězdný sacher
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/mZ2pE
Moje poznámka
Hvězdný sacher
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/mZ2pE
Nejnovější recepty
Salát z pečených rajčat
Přidáno před 4 hodinami
Rýžová kaše s jablky
Přidáno před 11 hodinami
Rýže se žampiony, restovanou čerstvou zeleninou a bylinkami
Přidáno před 12 hodinami
Cheesecake podle Míši Landové
Přidáno před 15 hodinami
Burek z rýžového papíru
Přidáno před 16 hodinami
Bazalkové pesto s parmezánem
Přidáno 1. 9. 2025 21:09:47
Přečtěte si
Nejnovější články
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Plovdivské maso
Andyzvesnice před 2 hodinami
Pekáček s cuketou
Andyzvesnice před 2 hodinami
Trenčiansky párek s fazolí po domácku
Andyzvesnice před 2 hodinami
Vepřové ragú na víně a zelenině
Andyzvesnice před 2 hodinami
Houbová omáčka a la kulajda
Andyzvesnice před 2 hodinami
Kuře na paprice (i pro začátečníky)
VPetr před 2 hodinami
Svíčková na smetaně
luciehorakova148 před 2 hodinami
Krkovička po farářsku
Olympus před 3 hodinami
Salát z červené řepy, cibule a jogurtu
Eva z HK před 3 hodinami
Nejlepší litý perník
Noumik před 4 hodinami
Suroviny:
čokoláda na vaření,
cukr krupice,
sůl,
cukr moučkový,
vejce,
máslo,
mouka hladká,
čokoláda na vaření,
marmeláda,
tuk,
mouka,
marcipán
Komentáře (1)