Hvězdný sacher
Tento krásný vánoční dort skvěle chutná díky čokoládě a meruňkové marmeládě. Čokoládu přidáme do korpusu a použijeme ji i na závěr jako polevu. Vánoční atmosféru dort navodí díky pěkným vánočním ozdobám z marcipánu.
Postup přípravy
Krok 1: Nejdříve našleháme do pěny změklé máslo s moučkovým cukrem. Vejce rozklepneme a oddělíme žloutky od bílků.
Krok 2: Troubu včas rozpálíme na 175 °C. Připravíme dortovou formu o průměru 24 cm nebo menší, vymažeme ji tukem a vysypeme moukou.
Krok 3: Mezitím rozpustíme ve vodní lázni čokoládu do těsta. Stačí obyčejná čokoláda na vaření, ale čím kvalitnější, tím bude dort lepší. Do máslové pěny pomalu přidáváme rozpuštěnou čokoládu. Pak přidáme 6 žloutků a pomalu šleháme do pěny. Z bílků, špetky soli a krupicového cukru vyšleháme tuhý sníh. Obě hmoty pomalu spojíme dohromady a nakonec pomalu přisypeme hladkou mouku.
Krok 4: Těsto není tekuté a musí být pevně našlehané. Naneseme ho do připravené formy a pečeme zhruba 45 minut. Poté necháme vychladnout.
Krok 5: Vychladlý korpus prořízneme napůl a potřeme marmeládou. Celý korpus pak potřeme marmeládou ještě zvenku, necháme na chvíli zchladit v lednici a nakonec na celý dort rovnoměrně naneseme čokoládovou polevu z rozpuštěné čokolády. Necháme ztuhnout.
Krok 6: Poté hotový dort vyndáme z lednice, na válu zpracujeme marcipán na tenké těsto, z kterého vykrajujeme vánoční tvary dle fantazie. Můžeme jej ozdobit i jinými sladkostmi (cukrovými perličkami, vločkami).
Zveřejněno 2. 12. 2024
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Hvězdný sacher
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/mZ2pE
Moje poznámka
Hvězdný sacher
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/mZ2pE
Nejnovější recepty
Poháry s jogurtem a chia semínky
Přidáno před 36 minutami
Omeleta ze zbylých knedlíků
Přidáno před 1 hodinou
Krkonošské fazole
Přidáno před 1 hodinou
Pikantní topinky s hlívou
Přidáno před 2 hodinami
Tortilla plněná špenátem
Přidáno před 2 hodinami
Květákový nákyp
Přidáno před 12 hodinami
Přečtěte si
Nejnovější články
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Nadýchaná banánová buchta
Almato před 3 minutami
Vepřové plátky na kmíně s rýží
Veraap před 13 hodinami
Guláš z multifunkčního hrnce
Nora. před 16 hodinami
Babiččina koprová omáčka
Sefiragold před 17 hodinami
Knedlík houskový jednoduchý a rychlý
Sefiragold před 17 hodinami
Mřížkový koláč - osvědčený
hana.jenikovska před 18 hodinami
Drůběží v peřině
Dadka0 před 20 hodinami
Roláda z BeBe sušenek
natalietiserova6 před 20 hodinami
Pikantní fazolková polévka s bramborem a koprem
limosek před 23 hodinami
Játrový sýr podle ČSN
19488 19. 5. 2025 21:02
Suroviny:
čokoláda na vaření,
cukr krupice,
sůl,
cukr moučkový,
vejce,
máslo,
mouka hladká,
čokoláda na vaření,
marmeláda,
tuk,
mouka,
marcipán
Komentáře (1)