Tlačenka téměř dietní
Mezi zabijačkové dobrůtky patří tlačenka, vyrobená z vařeného plecka, srdce a jater. Nakrájené maso jednoduše zalijeme vývarem s kořením a želatinou a naplníme do obalu. Po vychladnutí tlačenku podáváme klasicky s octem a cibulí.
Postup přípravy
Krok 1: V hrnci s vodou vaříme vepřové srdce 30 minut. Přidáme plecko a vaříme dalších 30 minut. Nakonec přidáme játra a vaříme ještě 25 minut.
Krok 2: Maso nakrájíme na kostky asi 2,5 cm, srdce a játra na menší. Vývar necháme vychladit a sebereme usazený tuk. Odměříme 600 ml vývaru, přimícháme želatinu a necháme 10 minut stát. Želatinu zahříváme, dokud se nerozpustí (nevaříme).
Krok 3: Do horké želatiny přidáme podle chuti prolisovaný česnek, majoránku, pepř, sůl, nakrájené maso a zamícháme.
Krok 4: Naběračkou plníme do obalu na tlačenku (jeden konec je již zavázaný) a zavážeme i druhý konec provázkem.
Krok 5: Tlačenku zatížíme prkénkem a občas ji při chladnutí otočíme. Chladnou tlačenku dáme do lednice.
Zveřejněno 28. 3. 2025
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Tlačenka téměř dietní
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/zpxl5
Moje poznámka
Tlačenka téměř dietní
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/zpxl5
Nejnovější recepty
Nepečené sacher kuličky
Přidáno před 3 hodinami
Pšenično - žitné sádlové pečivo
Přidáno před 15 hodinami
Nepečené Lotus kuličky
Přidáno před 21 hodinami
Burizonové kuličky
Přidáno před 22 hodinami
Vepřové nudličky na pórku s česnekem
Přidáno před 22 hodinami
Mrkvovo-sýrové placky (vhodné i pro diabetiky)
Přidáno před 22 hodinami
Přečtěte si
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Celerová polévka s mlékem
Fitulka před 12 minutami
Zelňačka mojí babičky
Fitulka před 2 hodinami
Pikantní pečená kuřecí křídla
petrp před 12 hodinami
Kuře na paprice (i pro začátečníky)
Patoja před 12 hodinami
Rakvičkové jednohubky bez amonia
JanaK24 před 14 hodinami
Nejlepší marokánky
veronikatun před 15 hodinami
Máslový krém na vánoční cukroví
Hanka112 před 15 hodinami
Pravý vajíčkový salát podle ČSN
dedektonik před 16 hodinami
Suroviny:
plecko vepřové,
srdce vepřové,
játra vepřová,
želatina na vaječnou tlačenku,
vývar masový,
sůl,
pepř mletý,
česnek,
majoránka
Komentáře (1)