Rýžový nákyp mého dětství
Rýžový nákyp patří mezi oblíbená dětská jídla, ale i dospělí občas rádi zavzpomínají na léta u babičky. Upečte si poctivý rýžový nákyp s čerstvým sezónním či kompotovaným ovocem a vraťte se na chvíli zpět do dětství.
Suroviny pro 1
1 forma nebo pekáček
1
Nutriční hodnoty
Hodnoty jsou přibližné
Energie | 9 194 kJ / 2 197 kcal |
---|---|
Bílkoviny | 74,32 g |
Tuky | 71,88 g |
Vláknina | 3,80 g |
Cholesterol | 939 mg |
Sodík | 711 mg |
Sůl | 1,69 g |
Sacharidy | 311,42 g |
Postup přípravy
Krok 1: Z rýže, mléka, špetky soli, poloviny cukru a lžičky másla uvaříme kaši. (Nikdy se mi nestalo, že by poměr mléka a rýže nesouhlasil.) Trvá to asi 30-40 minut. Vaříme pozvolna a občas mícháme.
Krok 2: Utřeme změklé máslo se žloutky a zbylým cukrem. Následně vmícháme do prochladlé kaše. Přidáme tuhý sníh z bílků.
Krok 3: Do máslem vymazané a mletými piškoty vysypané formy vlijeme polovinu rýžové směsi, poklademe ovocem a přikryjeme zbylou směsí.
Krok 4: Pokapeme máslem a zapečeme ve vyhřáté troubě na 180 °C asi 45 minut. Pečeme nejprve odkryté, když začne nákyp tmavnout, přikryjeme jej alobalem a dopečeme.
Krok 5: Podáváme teplé, ale je chutný i studený.
Zveřejněno 13. 9. 2024
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Rýžový nákyp mého dětství
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/QWOpG
Moje poznámka
Rýžový nákyp mého dětství
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/QWOpG
Nejnovější recepty
Polévka z rajčat se smetanou
Přidáno před 11 hodinami
Lišky na špeku, pečená dýně s květákem a volská oka (vhodné pro diabetiky)
Přidáno před 15 hodinami
Řízky z pýchavky
Přidáno před 17 hodinami
Kuřecí kousky se zeleninou a smaženými nudlemi
Přidáno 4. 8. 2025 16:57:15
Houbová omeleta
Přidáno 4. 8. 2025 12:00:03
Kynutý koláč se švestkami a mákem podle Češky z Česka
Přidáno 4. 8. 2025 07:24:33
Přečtěte si
Nejnovější články
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Jablkový závin (štrúdl) z jogurtového těsta
gatear před 9 hodinami
Langoše z jogurtu
EvaCh před 9 hodinami
Afrika řezy
dadmilka před 10 hodinami
Cuketová pochoutka
marunda před 11 hodinami
Vdolečky
gabrielamachova23 před 11 hodinami
Salát ze salátových okurek
alan.h před 11 hodinami
Lečo se smaženými vejci
stosmi před 13 hodinami
Švestkové knedlíky
Irena1984 před 14 hodinami
Kynuté jahodové knedlíky
Irena1984 před 14 hodinami
Gratinovaná cuketa s brambory
VeruHat před 15 hodinami
Suroviny:
rýže,
mléko,
máslo,
sůl,
vejce,
cukr,
ovoce,
máslo,
piškoty,
sirup
Komentáře (9)
Recept ještě nebyl hodnocen 5,0
Jinak, s tím sladkým jsme to měly podobné. Já sice milovala pudink, krupicovou kaši, rejžák, ale bonbóny a čokolády jsem rozdávala. Takže Mikuláš k nám nosil jen ovoce.
S tou čepicí z bílků to může být fakt luxusní. Já to snad zkusím…
Jediný malý rozdíl byl v tom, že sníh se nedával do rýžové kaše, ale přidával se do něj cukr a vše se po zapečení natřelo na nákyp a ještě lehce zapeklo, takže vznikla sněhová čepice.
Krásná kulinářská vzpomínka z dětství.