Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Zavařený základ na lečo

Lečo z čerstvých paprik a rajčat patří mezi rychlé a jednoduché letní pokrmy. Jeho základ si však můžete připravit i na chladnější období roku. Směs stačí zavařit do sklenic a máte ji tak vždy po ruce.

Recept nikdo nehodnotil, buďte první

Ohodnotit

Buďte první kdo ohodnotí recept

Handour Handour

Snadný

Doba přípravy 60 min Doba přípravy: 20 min Doba tepelné úpravy: 40 min

60 min (20 min příprava + 40 min tepelná úprava)

Suroviny pro 1 dávka

15 skleniček o objemu 350 ml

1dávka

Nahlásit chybu v receptu

Postup přípravy

Krok 1: Z paprik odstraníme semena a nakrájíme je na proužky. Rajčata spaříme a oloupeme (komu nevadí slupky nemusí loupat) a nakrájíme na kousky. Krok 2: Cibuli nakrájíme a orestujeme na oleji do sklovita, přidáme papriky a 5 minut podusíme. Pak přidáme nakrájená rajčata, zeleninu osolíme a podusíme 5 minut. Krok 3: Plníme do čistých sklenic, kterým otřeme hrdla, zavíčkujeme je a zeleninu sterilujeme 20 minut při teplotě 85 °C.

Zveřejněno 1. 9. 2025

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

Toprecepty.cz

Zavařený základ na lečo

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/9rGXZ

Další recepty

Zobrazit více

Zobrazit více

Moje poznámka

Toprecepty.cz

Zavařený základ na lečo

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/9rGXZ

Marie

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (5)

DOBRÝ DEN, tento polotovar si dělám drahná léta a je jako zlatá perla našeho sklepního úložiště všech potravin. Udělám jej podobně, ale nedávám tam cibulu a ani vajíčka, ale dávám tam buď celý, nebo lehce osmažený kabanos , ci rozkrojený špekáček.
Potom to nandám do sklenic 0,75 se závitem a zavařuju už víc jak 20 roků v mikrovlnce. Takto připravené uložím v našem tmavém a chladném sklepě. No a je to připravené k okamžité a snadné přípravě a dokončení.
Dokonce sem tam našel jednu zapomenutou z roku 10. 10. 2023 a byla perfektní jako ostatní.
Cibulu si připravím do zlatova až při dokončení, potom dám tento polotovar a přidám rozčondanáí vajíčka . Dokořením , dosolím a je to mňamka. Kabanos to za dobu uskladnění více provoní. No a k tomu čerstvý chlebík. Potom aspoň hodinu odpočinku za dorý lidičky v mojem okolí,
,,toš teda tak,,

JosefZeravicky: Skvělá práce! Děkujeme za inspiraci a podělení se o zkušenosti. 😊

Snadný a skvělý způsob jak zpracovat úrodu ze zahrádky a uchovat si její chuť do zimních dnů 🤗

Suroviny:
rajče, paprika, cibule, olej, sůl

Naposledy jste si prohlédli

Přidat fotografie receptu