Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Topinky jsou krajíce chleba, osmažené na tuku, opečené nasucho, v topinkovači nebo na grilu. Topinky jsou nejen rychlé a jednoduché jídlo, ale i chutné jako doplněk k různým pomazánkám nebo v podobě krutonů jako příloha do polévky.

Stejně jako je veka potřebná na chlebíčky, tak je chléb potřebný na topinky. Jejich příprava je naprosto jednoduchá - krajíce chleba osmažíme na pánvi, v troubě, na grilu, v topinkovači nebo je prostě jen napíchneme na klacek a opečeme nad ohněm. To nejdůležitější na topinkách je to, čím je dochutíme, potřeme nebo obložíme.
 

1/16

    2 z 16

    Zabíjačkové topinky

    Zabíjačkové topinky

    Z jedné jitrnice a jednoho jelita celou rodinu nenakrmíme. Můžeme však na cibuli podusit kysané zelí, rozdělit ho do dvou pánviček a do každé z nich vymačkat jitrnici a jelítko. Obsah pánviček prohřejeme a naložíme je na opečené krajíčky chleba. Topinky budou mít zaručeně úspěch i v čistě mužské společnosti. 

    3 z 16

    Sýrová pomazánka na topinky

    Sýrová pomazánka na topinky

    Na chleba můžeme natřít a naložit i to, co už nutně potřebujeme zpracovat. Pokud v lednici najdeme tavený sýr a zbytky tvrdých sýrů, nastrouháme je a smícháme s taveňákem, ochucenou majonézou a pikantním kořením do pomazánky, kterou necháme proležet během pečení topinek a směsí je potřeme.

    4 z 16

    Pikantní vejce na chleba i topinky

    Pikantní vejce na chleba i topinky

    Připravit rychlou pomazánku na topinky ze staršího chleba není složité, pokud umíme pracovat s potravinami, které máme právě doma. Někdy jsou to vejce. Připravíme si řidší smaženici, do které vmícháme kečup s prolisovaným česnekem a solí. Můžeme přidat i pokrájenou cibuli nebo nasekané zelené bylinky.

    5 z 16

    Topinka se žampiony a sýrem raclette

    Topinka se žampiony a sýrem raclette

    Žampióny a čerstvé houby jsou na topinkách báječnou chuťovkou. Pokrájené houby orestujeme s česnekem na tuku, jen mírně posolíme, a když pustí vodu, necháme ji odpařit. Dušené houby smícháme s aromatickým sýrem, bylinkami a pepřem a ještě horkou směs naložíme na opečené krajíčky chleba.

    6 z 16

    Letní topinka s rajčaty a bazalkou

    Letní topinka s rajčaty a bazalkou

    Topinka s rajčaty se podobá italským crostini nebo oblíbeným španělským toustům. Základem jsou topinky z bílého chleba, po upečení potřené česnekem, rozkrojeným rajčetem a pokapané olivovým olejem. Rajčata také můžeme zbavit šťávy a semínek a nasekat je nadrobno - na topince budou mít svěží chuť.

    7 z 16

    Topinka s pikantní játrovou směsí

    Topinka s pikantní játrovou směsí

    Kuřecí, krůtí i vepřová játra jsou báječnou pochoutkou nejen v omáčce s rýží či s knedlíkem, ale i jako prudce orestovaná na cibuli, zalitá pivem a několik minut podušená. Játra můžeme dochutit kořením, jaké máme rádi - pepřem, tymiánem, paprikou. Pokud do základu pod játra přidáme pokrájenou čerstvou papriku, bude směs ještě lepší.

    8 z 16

    Topinky s Italskou šunkou sypané parmezánem

    Topinky s Italskou šunkou sypané parmezánem

    Vůně Itálie na topince? I takovou si můžeme připravit a o malý kousek si prodloužit vzpomínky na dovolenou. Krajíce chleba opečeme na sádle a hned po opečení je potřeme česnekem. Pak je obložíme sušenou šunkou, posypeme bazalkou a nakonec nastrouhaným parmezánem. Kdo chce, pokape topinky rajčatovou šťávou.

    9 z 16

    Topinky s pikantní zeleninovou směsí a sýrem

    Topinky s pikantní zeleninovou směsí a sýrem

    Zbytky zeleniny můžeme dát sousedům pro králíky, ale také ji využít při přípravě pikantní směsi na topinky. Na tuku orestujeme cibuli a zbylý salám pokrájený na malé kostičky, také přidáme nastrouhanou zeleninu. Opečeme ji a zakápneme kečupem. Směs necháme produsit a nakonec ji ještě horkou navrstvíme na topinky.

    10 z 16

    Tvarůžkové topinky

    Tvarůžkové topinky

    Tvarůžky či syrečky jsou oblíbenou večeří mužů, když už pak nemusí nikam chodit. Než si opečou topinky ze staršího chleba, rozpustíme jim na pánvičce nakrájené syrečky s kousky cibule, posypané paprikou. Ještě horké je naneseme na topinky a ozdobíme tenkými plátky cibule, pažitkou nebo jinou natí. Pivo si muž otevře sám.

    11 z 16

    Plněná topinka

    Plněná topinka

    Topinku s překvapením připravíme ze staršího chleba, který nakrájíme na krajíce a těm vyřízneme vnitřek. Kůrku vložíme na pánev na horké sádlo, do otvoru položíme plátek slaniny a na ni nalijeme rozšlehané vejce s pokrájenou pažitkou. Po chvilce zakryjeme otvor odříznutým chlebem, topinku otočíme a dosmažíme.

    12 z 16

    Ďábelská topinka

    Ďábelská topinka

    Ďábelská směs na topinky je retro pochoutkou, kterou připravovaly už naše babičky. Směs připomínala jemné lečo, mnohdy i s mletým vepřovým masem. Jejich rychlejší verzi vytvoříme z kousků kuřete, leča a pikantního koření, které podusíme na pánvi tak, aby se odpařila většina vody. Mezitím osmažíme topinky a podáváme.

    13 z 16

    Topinky s čedarovou hlívou

    Topinky s čedarovou hlívou

    Hlíva je velice chutná houba, kterou podusíme na zpěněné cibuli. Solíme ji jen málo - jen tak, aby pustila vodu, kterou postupně vydusíme. Směs zakápneme smetanou a posypeme strouhaným čedarem - pak umícháme směs, jejíž hustotu doladíme smetanou tak, aby bylo možné pomazánku natřít na topinky.

    14 z 16

    Topinka s červenou řepou

    Topinka s červenou řepou

    Mnoho chutných pomazánek a směsí na topinky připravujeme ve stylu "co dům dá". Někdy dům vydá například červenou řepu, ale rychlejší a jednodušší je použití řepy předvařené. Nastrouháme ji, osolíme, opepříme a dochutíme oblíbeným kořením a zelenými natěmi. Na topince pomazánku ozdobíme cibulkou.

    15 z 16

    Křenové topinky se sýrem a Wasabi / pálí moc.../

    Křenové topinky se sýrem a Wasabi  / pálí moc.../

    Některé topinky se připravují zapečené v troubě. Pekáček slabě vymažeme tukem, naskládáme do něj opečené krajíce chleba a zalijeme je směsí piva, másla, sýra a křenu, které povaříme a navíc dochutíme pastou wasabi. Když směs nalijeme na topinky, vše ještě zapečeme v troubě. Pokud máme gril, použijeme ho.

    16 z 16

    Topinka s česnekovým tvarohem

    Topinka s česnekovým tvarohem

    Křupavá topinka a nakyslá chuť tvarohu představují jedinečnou kombinaci chutí. Tvaroh rozmícháme se zakysanou smetanou, popřípadě s trochou majonézy. Dochutíme ho solí, paprikou a utřeným česnekem. Po namazání na topinky tvaroh ozdobíme sušenými rajčaty, nasekanými bylinkami nebo hrubě mletým pepřem.

1/16

 
 
 
 

 

Komentáře (1)

Tvarůžky jsou i mým oblíbeným jídlem, a pivo si také otevřu sama. 😁

Další tipy a triky