Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Krkonošský bramborový koláč

Obměna tradičního makovce zahrnující strouhaná jablka a vařené brambory pochází z oblasti Krkonoš. Nyní můžete vyzkoušet upéct tento výborný koláč i vy. Na závěr vychladlý moučník potřete citronovou polevou a posypte mákem.

Recept nikdo nehodnotil, buďte první

Ohodnotit

Buďte první kdo ohodnotí recept

poslirecept poslirecept

Snadný

Doba přípravy 80 min Doba přípravy: 30 min Doba tepelné úpravy: 50 min bez doby vaření brambor

80 min (30 min příprava + 50 min tepelná úprava, bez doby vaření brambor)

Suroviny pro 1 kus

dortová forma o průměru 23 cm

1kus

Nahlásit chybu v receptu

Postup přípravy

Krok 1: Včas zapneme nahřívat troubu na 150 °C. Připravíme dortovou formu a vymažeme ji sádlem. Můžeme ji i vysypat hrubou moukou, ale nebývá to potřeba. Krok 2: Vejce s krupicovým a vanilkovým cukrem ušleháme elektrickým šlehačem do husté pěny. Krok 3: Jablka oloupeme, odstraníme jádřince a nahrubo nastrouháme. Vařené a vychladlé brambory oloupeme, nastrouháme najemno a s jablky přidáme k našlehaným vejcím. Krok 4: Dále vmícháme smetanu, mouku s kypřicím práškem, mletý mák a nakonec vychladlé rozpuštěné sádlo. Krok 5: Směs dobře promícháme a nalijeme do připravené formy. Koláč pečeme ve vyhřáté troubě při 150 °C asi 50 minut. Po upečení ho necháme úplně vychladnout. Krok 6: Nakonec připravíme polevu. Moučkový cukr prosejeme a opatrně umícháme s vroucím mlékem a citronovou šťávou dohladka. Hotovou polevu rozetřeme na koláč. Než cukrová směs zaschne, posypeme ji troškou nemletého máku na ozdobu.

TIP: Jak skladovat mák

Zveřejněno 10. 1. 2026

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

Toprecepty.cz

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/pYVz1

Další recepty

Zobrazit více

Zobrazit více

Moje poznámka

Toprecepty.cz

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/pYVz1

Marie

Náhodný recept

Další náhodné recepty

Komentáře (2)

Spojení názvu a fotky v náhledu mě zarazilo :D ale i tato kombinace může bát lahodná :) makovec máme rádi, můžu vyzkoušet zase nový recept :)

veronika_straka: Taky jsem pod tím názvem čekala něco jiného. Koláč vypadá moc hezky, ale půl kila cukru na jeden plech a ještě sladká jablka jsou poněkud odrazující. 😏

Suroviny:
vejce, cukr krupice, cukr vanilkový, jablko, brambory, smetana ke šlehání, mouka hladká, kypřící prášek do pečiva, mák mletý, sádlo, cukr moučkový, mléko, šťáva citronová, mák, sádlo, mouka hrubá

Naposledy jste si prohlédli

Přidat fotografie receptu