Bramborový koláč s vanilkovým krémem

Suroviny

Suroviny na těsto:
150 g vařených nastrouhaných brambor
200 g polohrubé mouky (může být o něco míň nebo víc, záleží na typu brambor)
100 g nastrouhaného másla
1 žloutek
špetka soli
1/2 prášku do pečiva
50 g hnědého cukru
citronová kůra
Suroviny na krém:
500 ml mléka
1 vanilkový pudink Zlatý klas (mají již díkybohu v Kauflandu)
2 lžíce hnědého cukru
1 jemný slitý vaničkový tvaroh
sníh z 1 bílku
citronová kůra
ovoce - já měla zmrzlé ostružiny
najemno mleté lískové oříšky
cukr
vanilkový cukr
zdobící zlomky čokoposypky

Postup přípravy receptu

  1. Uvaříme pudink, do vlažného zamícháme či zašleháme tvaroh a sníh ze zbylého bílku z těsta, osladíme.

  2. Suroviny na těsto zpracujeme, rozválíme či namačkáme do kulaté vymazané dortové formy a okraje zvedneme do výšky. Nalijeme vanilkový krém, posypeme ovocem a oříšky. Pečeme v předehřáté troubě na 180 °C asi 30 - 40 minut. Špejlí nic moc nezkusíme, protože teplá pudinková náplň se jeví stále měkká - nebojte se, to pak opravdu ztuhne. Necháme vychladnout ( nejlépe do druhého dne ) a můžeme krájet.

Poznámka od kuchařky

Recept mám již dlouho přepsaný v sešitě, ale odkud opravdu nevím. Krém jsem trochu upravila, byl tam původně žloutkový, žádný tvaroh, žádný sníh

Komentáře k receptu Bramborový koláč s vanilkovým krémem

  • Eva Eva(neregistrovaná)

    Výborný koláč https://scontent-frt3-1.xx.fbcdn.net/v/t1.0-9/13900179_1144850188911820_573281202773000126_n.jpg?oh=505b14cf567af5384802f389a2b37fc3&oe=582B9A62

    Odpovědět

  • casino casino(neregistrovaný)

    hosta: píše:
    ...stejnou službu ti samozřejmě udělá i jiný kvalitní pudink,...
    Doplnil bych:
    Pudinky jsou klasickým příkladem, kde kvalita neodpovídá ceně, resp. za různou cenu dostáváte stejnou kvalitu! Pomineme-li barvu a aroma té které značky, tak stejnou službu vám udělá každý kukuřičný škrob (GUSTIN), nebo i ty nejlevnější pudinky za 2,20Kč:-D
    A že ZLATÝ KLAS výborně tuhne je dáno tím, že zatímco jiné pudinky jsou baleny po 35 až 37g na 0,5 l mléka, tak ZLATÉHO KLASU je 40g. Kvalitu pudinku lze ovlivnit použitím plnotučného mléka, nebo i přidáním másla...

    Odpovědět

  • hosta hosta(autorka receptu)

    Peppa: citronovou kůru používám často v sáčku strouhanou, takže přiměřeně - pár špetek do obojího, pokud z citronu, tak napůl jeden citron.Tvaroh je 250g, měl by být jemný, můžeš i mascarpone. Zlatý klas je vanilkový pudink slovenské provenience, vyznačující se opravdu silným vanilkovým aroma a výborně tuhne, je do krémů nejlepší. Ale stejnou službu ti samozřejmě udělá i jiný kvalitní pudink, jen bych na jeho uvaření dala asi o 100 ml mléka méně, tj. 400 ml.
    Jinak díky za pochvalu:-8:-))

    Odpovědět

  • Peppa Peppa

    Mam par otazek:-8:
    -2x je v receptu psano citronova kura. Jde o kuru z jednoho citronu?!
    -prosim o gramaz tvarohu
    -co je na vanikovem pudinku "Zlaty klas" tak skveleho? ..Bydlim v cizine a domu na nakupy uz letos nepojedu;-(
    Jinak.. Obrazky jsou jako ze zurnalu! Holky, jste sikulky!:-!:-)

    Odpovědět

  • varilamyskakasicku varilamyskakasicku

    Moc zajímavé,stojí za vyzkoušení:-p:-p:-p:yes:

    Odpovědět

  • Anna Kocikova Anna Kocikova

    Babička dělávala bramborovou bábovku a byla moc dobrá:-*
    Jituš,Tvůj koláč vypadá báječně,mňam:-p:-K:yes:

    Odpovědět

  • hosta hosta(autorka receptu)

    katyvypl: moc hezky jsi to ubramborovala:-D - dík za vyzkoušení:-)

    Odpovědět

  • katyvypl katyvypl

    Tak jsem včera zaběhla do Kauflandu pro Zlatý klas, uvařila si bramboru a hned ráno jsme se dala do pečení. ;-) Suroviny mi vyšly na dva koláče, jeden klasický a druhý malý, tak jeden máme s hruškami a do druhého jsem dala na dno povidla. :-* S těstem se moc hezky pracuje a chuťově je báječné. :yes: Přidávám fotečky.

    Odpovědět

  • Eliza Eliza

    Zajímavé a lákavé... Pro mě i dost netradiční, nikdy jsem podobné těsto nedělala, tak to zřejmě prubnu. Díky za nápad.;-):-K

    Odpovědět

  • suslajda suslajda

    Vypadá úžasně:-p:yes::yes:

    Odpovědět

  • magdalenka magdalenka(moderátorka)

    Toto vyzerá na dobrotu velikú...:yes:

    Odpovědět

  • hosta hosta(autorka receptu)

    Díky za přízeň:-K, je pravda, že pobízet jsem fakt nemusela:-D

    Odpovědět

  • zizala zizala(moderátorka)

    Ani mě by nemusel nikdo pobízet :-p:yes:

    Odpovědět

  • ivulinka ivulinka(moderátorka)

    K nabídnutí si by mě vůbec nikdo nemusel nutit, Jiti, krásné, c hutné a dokonalé:yes:

    Odpovědět

  • rebeka rebeka

    vypadá naprosto luxusně:yes::yes::-K

    Odpovědět

Předchozí 1 2

Tématické fráze: koblihy s vanilkovym kremem zlaty klas peceni surovina zlatý klas bramboračka- krémem bramborový dort s krémem hraběnčiny řezy s vanilkovym krémem vanilkový zlatý klas zlaté klasy slovenský do buchty koláč s použitím brambor jemný bramborový škrob recept na krém natřesený krém zlaty klas mouka gramaz prisada do peceni zlaty klas zlaty klas gramaz koláč s krémem zlatý klas babovka s kremem zlaty klas surovina zlate klasy zlaty klas slovensky liskovi kolac s kremem bramborovy moucnik