Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Linecký mřížkový koláč na plech

Křehké máslové těsto a lahodná náplň z oblíbené zavařeniny dávají vzniknout lineckému mřížkovému koláči. Zvolit můžete zavařeninu rybízovou, višňovou nebo třeba brusinkovou. Důležité je, aby byla lehce kyselkavá a měla výraznou chuť.

Hodnocení receptu je 5,0 (1×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

poslirecept poslirecept

Snadný

Doba přípravy 65 min Doba přípravy: 35 min Doba tepelné úpravy: 30 min bez doby odležení těsta

65 min (35 min příprava + 30 min tepelná úprava, bez doby odležení těsta)

Suroviny pro 1 plech

plech o rozměrech 30 x 40 cm

1plech

Nahlásit chybu v receptu

Postup přípravy

Krok 1: Veškeré suroviny na těsto by měly mít pokojovou teplotu. Krok 2: Všechny uvedené suroviny na těsto odvážíme do misky a vypracujeme hladké těsto. Těsto zabalíme do potravinářské fólie a dáme ho alespoň na hodinu odležet do lednice. Bude se pak lépe válet. Krok 3: Včas zapneme nahřívat troubu na 160 °C. Připravíme plech, který vymažeme tukem a vysypeme hrubou moukou. Krok 4: Z těsta odebereme asi dvě třetiny, které vyválíme na placku. Přeneseme na připravený plech. Placku vydatně potřeme zavařeninou. Krok 5: Zbylé těsto vyválíme do obdelníku. Vykrajujeme z něj rádýlkem proužky široké asi 1 cm, které klademe na koláč našikmo přes sebe (vytvoříme mřížku). Krok 6: Plech vložíme do vyhřáté trouby a pečeme při 160 °C a přibližně 30 minut. Krok 7: Koláč po vychladnutí nakrájíme na stejně velké kousky a posypeme moučkovým cukrem.

TIP: Jaké marmelády se hodí k lineckému těstu

Zveřejněno 6. 2. 2026

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

Toprecepty.cz

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/v2Jv5

Moje poznámka

Toprecepty.cz

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/v2Jv5

Marie

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (1)

Klasika která se neomrzí. Máme takové koláče rádi. 😋😉

Suroviny:
mouka hladká, cukr moučkový, tuk hera, cukr vanilkový, kypřící prášek do pečiva, vejce, žloutek, zavařenina, cukr moučkový, tuk, mouka hrubá

Naposledy jste si prohlédli

Přidat fotografie receptu
]
]