Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Sushi

Propadli jste kouzlu sushi? Není těžké ho připravit. Vše potřebné seženete v každém supermarketu. Základem úspěchu je správně uvařená a ochucená rýže a nori řasa otočená správnou stranou nahoru. Plnit už můžete dle fantazie.

Hodnocení receptu je 3,7 (3×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

adeleckaa

Snadný

Doba přípravy 70 min Doba přípravy: 45 min Doba tepelné úpravy: 25 min bez doby chladnutí rýže

70 min (45 min příprava + 25 min tepelná úprava, bez doby chladnutí rýže)

Suroviny pro 4 porce

4porce

Nahlásit chybu v receptu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie428 kJ /
102 kcal
Bílkoviny0,00 g
Tuky0,00 g
Vláknina0,00 g
Cholesterol 0 mg
Sodík 3,20 g
Sůl8,00 g
Sacharidy25,60 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Rýži propláchneme několikrát pod tekoucí vodou, dokud neodtéká skoro čirá voda. Rýži a vodu dáme do hrnce bez pokličky, přivedeme k varu. Poté přikryjeme pokličkou a vaříme 20 minut na mírném ohni, dokud se voda zcela nevsákne do rýže. Krok 2: Než se uvaří rýže, připravíme nálev na rýži. Do malého hrnce dáme ocet, cukr a sůl. Krátce zahřejeme, aby se cukr a sůl lépe rozpustily. Nálev na rýži nesmí být horký. 1 lžíci nálevu odložíme stranou na namáčení prstů při rolování sushi. Krok 3: Uvařenou rýži přendáme do mísy a necháme mírně vychladnout. Krok 4: Rýži polijeme 2 lžícemi připraveného nálevu, opatrně a krátce zamícháme, aby se rýže nepolámala. Necháme zcela vychladnout. Krok 5: Než rýže vychladne, očistíme a nakrájíme na tenké nudličky všechny suroviny na náplň. Krok 6: Na rolování sushi připravíme bambusovou podložku, plátky nori řasy, vychladnou rýži, náplně a octový nálev na namáčení prstů, aby se rýže nelepila. Krok 7: Na bambusovou podložku položíme nori řasu lesklou stranou dolů. Na každou naneseme čtvrtinu připravené rýže, kterou rovnoměrně rozetřeme stěrkou nebo rukou. Vrstva by neměla být moc silná, ale ani moc tenká (0,5 cm) a měla by být souvislá. Krok 8: Do středu rýžové části dáme suroviny dle fantazie. Pomocí bambusové podložky balíme sushi rolky směrem od sebe. Rolky co nejvíce utahujeme, jinak nebude sushi kompaktní a nebude držet pohromadě. Krok 9: Při porcování sushi z rolky odřízneme okraje, použijeme velmi ostrý nůž namočený ve vodě.
Krájíme na rovnoměrné kousky. Krok 10: Hotové sushi namáčíme do sójové omáčky nebo potíráme tenkou vrstvou wasabi. Jako přílohu podáváme nakládané kyselé ředkvičky a marinovaný zázvor.

Jak se jí japonské jídlo sushi

TIP: Sushi - a vše, co o něm potřebujete vědět

Zveřejněno 31. 5. 2011

Poznámka autora adeleckaa

Je vhodné použít sushi rýži, která je lepivá. Jako pomůcku potřebujeme bambusovou podložku

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

Toprecepty.cz

Sushi

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/4WQx

Další recepty

Zobrazit více

Zobrazit více

Moje poznámka

Toprecepty.cz

Sushi

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/4WQx

Marie

Náhodný recept

Další náhodné recepty

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (10)

Komentáře jsou řazeny od nejnovějších. Odpovědi k nim se zobrazují od nejstarších.

ahoj, kde kupujete potraviny na sushi? Doporučí mi někdo nějaký obchod v centru Prahy? Zatím objednávám odsud http://www.asijske-potraviny.eu/88-vse-na-sushi

Sushi miluju . Akorat tam přidávám víc rýže. Jak opticky tak i chuťové to vypadá lip. Kdyz to mám v te bambusové podložce přidám ze stran ještě opatrně trochu ryze a nemusím skoro vůbec odřezávat .:-):yes:

Přidávám podrobný návod na to jak udělat rýži!
Rýži propláchněte několikrát pod tekoucí vodou, neměla by odtékat bílá voda, ale skoro čirá. Dejte rýži a vodu do hrnce. Přiveďte k varu a vařte nepřikryté 2 až 3 minuty na prudkém ohni, jakoby ji zavařte. Voda by se měla vsáknout do rýže. Poté hrnec přikryjte a vařte na velice mírném ohni další 3, 4 či 5 minut, což nemusí být vždy pravda. Mělo by se vařit do doby, než se z vody vyvaří všechna voda.

Stáhněte z ohně a nechte 10 minut odpočinout. Mezitím si nechte rozpustit ve 2 lžících octu 1 lžíci cukru a 1lžičku soli-Udělejte si takový nálev.

Vyndejte rýži z hrnce do mísy, přidejte nálev z octa, cukru a soli. Přidávejte dle chuti a míchejte opatrně, ať rýži nezničíte, spíše se s ní mazlete! Míchejte chvilku, poté nechte rýži v misce dokud rýže nevychladne.:-D

. . . tak toto jde absolutně mimo mně. :-S

Tajomstvo sushi je priprava ryze, bez spravnej pripravy nikdy:-! nebudu sushi :no: ako maju byt, cim to naplnime to zalezi od kazdeho individualne. :yes:
tu je postup : www.youtube.com/watch?v=pYtB3Qs9BRw" target = "_blank">
www.youtube.com/watch?v=pYtB3Qs9BRw

Ahoj, jen bych chtěl něcododat k octu na rýži. Na sushi se používá speciální Sushi ocet, ve kterém jsou všechny přísady ve správném poměru. Nebo více pracnější je použití nejlépe rýžového octa, do kterého vložíme cukr a sůl a vaříme dokud se vše nerozpustí. Je důležité správně určit množství soli a cukru.

asi to průbnu, ale bez syrové ryby,abych nechytla nějakýho kapřího roupa:-8:-))
p.s. máš to pěkný:-p:yes:

sushi nam moc chutna kupuji si hotove,ale mohla bys upresnit jak se vari ta ryze ?kolik octa diky

Tématické fráze:
sushi recept, recept na sushi, sushi, suchi, sushi ryze recept, recept sushi, sushi recepty, nálev na sushi, jak udelat sushi, rýže na sushi recept, příprava rýže na sushi, recept na suchi, recepty na sushi, suchi recept, susi recept, suchi recepty, recept na suschi, jak se dělá sushi, ryže na sushi příprava, suschi recept

Suroviny:
rýže na sushi, řasa nori, voda, ocet rýžový, cukr krupice, sůl, avokádo, krabí tyčinky, mrkev, mango, okurka čerstvá, ředkev, paprika, okurky sterilované, šunka, pasta wasabi, omáčka sojová, ředkvičky, zázvor

Přidat fotografie receptu