Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Náš život s celiakií: Opravdu jsou ty tortilly bezlepkové? aneb Proč je lepší dát na intuici
Zdroj: Hana Malénková, Toprecepty

Zajít si do restaurace, a hlavně najít nějaké jídlo pro toho, kdo nesmí lepek, není tak lehké, jak by se na první pohled mohlo zdát. To jsme zjistili poměrně záhy poté, co naší dceři Áně diagnostikovali celiakii. Nejdůležitější však je si vše ověřovat a raději se víckrát ujistit.

Dobře ukrytý lepek

To, že se mouka, tedy ta pšeničná, může ukrývat i tam, kde byste to možná nečekali, člověka nenapadne… Když ale musíte všechny potraviny a jídla zkoumat kvůli celiakii potomka, zřejmě budete překvapeni.

Najít restauraci s bezlepkovou nabídkou totiž není vůbec lehké, jak jsme si mnohokrát ověřili. A i když nějakou takovou najdete, není jisté, že jídla, která se zdají být bezlepkovými, taková vůbec nejsou. O tom jsme se bohužel přesvědčili nejednou. 

Saláty nebo polévky nejsou zárukou

Lístky s vypsanými alergeny ještě stále nejsou běžné, když se tedy s Áňou vydáme do restaurace, většinou se musíme ptát, zda mají něco bezlepkového. Obvykle nás odkážou do sekce salátů či polévek. Jenže ani tady jsme kolikrát neuspěli.

Saláty totiž kolikrát zdobí krutonky nebo různé obalované nugety ve strouhance, polévky zase bývají zahuštěné moukou, a to často třeba i takové, u nichž je to úplně zbytečné, jako je například čočková. 

Pozor na omáčky

Další možností jsou různé přírodní masové plátky. I tady se nám párkrát stalo, že jsme objednali nějaké opečené či grilované maso, a to nám donesli přelité omáčkou, která byla zahuštěná moukou.

V mnoha restauracích nám často nabízejí jako jediné bezlepkové jídlo hranolky. Stačí se ale zeptat, v čem je smaží. Obvykle pak následuje odpověď, že přece ve friťáku jako všechno ostatní. Ano, jenže to ostatní jsou třeba řízky obalené ve strouhance, kde je lepek...

Lepek v sójové omáčce

Když Áně zjistili celiakii, říkala jsem si, že je aspoň fajn, že má ráda zahraniční kuchyně, hlavně tedy ty asijské. Ale ani její oblíbená jídla, tedy vietnamské Bún bò Nam Bộ nebo sushi bohužel nejsou sázkou na jistotu. Problém bývá totiž v omáčkách. Koho by napadlo, že pšeničná mouka se úplně běžně vyskytuje v té sójové? Nás tedy ne.

Takže Áňa baští sushi bez „sojovky“ a i známou vietnamskou specialitu z přirozeně bezlepkových rýžových nudlí jsme jí párkrát museli odepřít, neboť v sójové omáčce s lepkem se marinovaly hovězí nudličky, které jsou součástí slavného nudlového pokrmu

Bezlepkové

Bezlepkově se vaří už od 19. století, kdy byla objevena celiakie, tedy autoimunitního onemocnění způsobené nesnášenlivostí lepku. V posledních letech nicméně na pultech obchodů přibývá stále více…

Tortilly nejsou jen kukuřičné

Nejhůř jsme ale dopadli v jedné restauraci, kde měli zrovna mexický víkend. Anička má tortilly moc ráda, jen se musíme vždycky dívat po těch kukuřičných. V lístku měli jako kukuřičné jen tacos, ty ale Áňa nechtěla. Zeptala jsem se tedy paní servírky, jestli je možnost udělat i nějaké další jídlo bezlepkové a ona mě ujistila, že všechny tortilly jsou kukuřičné. Úplně se mi to sice nezdálo, ale Áňa vypadala neoblomně, tak jsem objednala quesadillu.

Už když ji donesli, přišlo mi, že placka vypadala jako pšeničná. Řekla jsem tedy Aničce, ať ji radši ještě nejí a počkala jsem na servírku, abych se ujistila, že je vše v pořádku. Ta odešla do kuchyně a přišla s tím, že tortilla je opravdu kukuřičná. Vydala jsem tedy povel, ať se Áňa pustí do jídla.

Snědla asi tři sousta, když přiběhla vyděšená servírka, že se strašně omlouvá, že je placka opravdu pšeničná. Takže i přes naši veškerou snahu a ověřování, i k tomuto došlo.

Musím říct, že jsem byla ráda, že je Aničky celiakie zatím bezpříznaková, takže se naštěstí nic nestalo ani po snědení pár soust nesprávné tortilly.

Vzhledem k tomu, že jsou lidé, kterým se může udělat špatně už jen po lepkovém drobečku, myslím, že si mohli v restauraci zadělat docela na problém.

A tak se zkrátka raději na vše ptám a ujišťuju, protože ona i ta bezpříznaková celiakie může mít neblahé následky, pokud se dieta nedodržuje. A v dalším díle našeho seriálu se můžete zase těšit na nějaký další bezlepkový recept

Máma a bezlepková Áňa je seriál o bezlepkovém vaření a pečení naší redaktorky Hanky, u jejíž dcery Aničky byla před více než rokem zjištěna celiakie. Hanka v seriálu popisuje celý příběh o tom, jak byla diagnóza zjištěna a jak to ovlivnilo vaření a stravování celé rodiny. Hanka Malénková je zároveň zkušená kulinární redaktorka a autorka kuchařky Hezky česky. Jídlo je její velkou vášní, ráda peče, zkouší cizokrajné recepty a baví ji cestovat a objevovat nová bistra a kavárny.

Náš tip: Když seženete tortilly kukuřičné, můžete si udělat s kuřecím masem podle našeho video receptu


 

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více