Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Květákový nákyp

Květákový nákyp je vláčný a nadýchaný díky vyšlehaným bílkům. Strouhaný sýr dodá zlatavou barvu a zároveň nechá vyniknout jemnou a delikátní chuť vařeného květáku. K nákypu se skvěle hodí vařené brambory či kaše a zeleninový salát.

Hodnocení receptu je 4,8 (14×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

jirka66 jirka66

Snadný

Doba přípravy 45 min Doba přípravy: 10 min Doba tepelné úpravy: 35 min

45 min (10 min příprava + 35 min tepelná úprava)

Suroviny pro 4 porce

4porce

Nahlásit chybu v receptu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie5 676 kJ /
1 357 kcal
Bílkoviny87,22 g
Tuky82,64 g
Vláknina15,00 g
Cholesterol 1,12 g
Sodík 1,77 g
Sůl4,49 g
Sacharidy58,50 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Očištěný květák rozebereme na růžičky, vsypeme je do vařící vody a uvaříme do měkka asi 10-12 minut. Krok 2: Měkký květák scedíme či vyjmeme a po okapání nasekáme nadrobno. Vejce rozdělíme na bílky a žloutky. Krok 3: Mléko rozšleháme s moukou, žloutky, 80 g nastrouhaného sýra a solí. Krok 4: Lehce vmícháme vyšlehaný tuhý sníh z bílků a připravený květák. Krok 5: Směs rozložíme do nákypové formy, vymaštěné tukem, pokapeme zbylým tukem a zapečeme ve vyhřáté troubě na 170 °C asi 20 minut. Krok 6: Při dopékání jej posypeme zbylým sýrem smíchaným se lžičkou strouhanky. Podáváme s vařenými bramborami nebo bramborovou kaší a zeleninovým salátem.

TIP: Jaké další pokrmy uvařit z květáku

Zveřejněno 17. 7. 2009

Poznámka autora jirka66

Zdroj-Zelenina v české kuchyni z roku 1982

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Květákový nákyp

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/qjJr

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Květákový nákyp

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/qjJr

Marie

Náhodný recept

Další náhodné recepty

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (6)

Komentáře jsou řazeny od nejnovějších. Odpovědi k nim se zobrazují od nejstarších.

Výborné jídlo, všichni to slupli jako malinu a hrozně si libovali. Je fakt, že jsem si trochu půjčila nápad z jiného receptu, takže jsem přidala kromě soli i malinko bílého pepře a trochu muškátového květu, rovněž jsem přidala i nadrobno nakrájenou šunku, cca 80-100g. Za recept chválím a děkuji.:yes: :-)

Dnes jsme to měli k obědu, akorát jsem tam nedávala ani mouku ani strouhanku (zkusím to příště). Bylo to docela dobré.

;-)je to podobny jako ten cuketovy nakyp

Děkuji za ispiraci příště to s tím mletým masem zkusím:-):-):-)

Taky se mi líbí ty trojúhelníčky. Dobrý nápad.:yes:

Môže to byť výborné.Určite vyskúšam.Ešte by som tam zamiešala mleté mäsko.:-p:yes:

Tématické fráze:
kvetakovy nakyp, květákový nákyp se sýrem, květákový nákyp recept, květákový nákyp s bramborem, nákyp z květáku, recept květákový nákyp, kvetakový nakyp - recept, recept na kvetakovy nakyp, květákový nákyp se salámem, recepty kvetakovy nakyp, nejlepší květakový nákyp, nákyp květákový, květák nákyp, květákový nákyp bez mouky, květákový nákup, květákoví nakyp, recepty na kvetakovy nakyp, květáková nákyp, nákyp, květákový nákyp zapečený s bramborem

Suroviny:
květák, vejce, tuk rostlinný, sýr nastrouhaný, mouka hrubá, mléko, strouhanka, sůl

Naposledy jste si prohlédli

Přidat fotografie receptu