Bratislavská buchta
Pokud máte rádi vláčné a jednoduché moučníky, tento recept je přesně pro vás. Mramorová bratislavská buchta je prolévaná pudinkem a dozdobená zakysanou smetanou, která jí dodává svěží chuť. Na řezu vypadá moučník opravdu krásně a nádherně voní skořicí.
Suroviny pro 1 plech
plech o velikosti 35x25 cm
1plech
Nutriční hodnoty
Hodnoty jsou přibližné
Energie | 16 628 kJ / 3 974 kcal |
---|---|
Bílkoviny | 94,56 g |
Tuky | 156,92 g |
Vláknina | 18,90 g |
Cholesterol | 1,33 g |
Sodík | 710 mg |
Sůl | 1,55 g |
Sacharidy | 536,50 g |
Postup přípravy
Krok 1: Plech vyložíme pečicím papírem nebo vymažeme máslem a vysypeme hrubou moukou. Troubu předehřejeme na 180-200 °C.
Krok 2: Vejce s krupicovým a vanilkovým cukrem vyšleháme do pěny. Přidáme olej, vodu a mouku smíchanou s kypřicím práškem. Důkladně promícháme, aby v těstě nebyly hrudky.
Krok 3: Polovinu těsta nalijeme na připravený plech.
Krok 4: Do druhé části těsta přidáme kakao, dobře rozmícháme a rozlijeme cik-cak na světlé těsto.
Krok 5: Pudink uvaříme dle návodu na obalu a horký rozlijeme cik-cak na syrové těsto.
Krok 6: Plech vložíme do trouby a pečeme asi 30 minut. Špejlí vyzkoušíme, zda je těsto dobře propečené. Po vytažení by špejle měla být suchá a čistá.
Krok 7: Zakysanou smetanu promícháme s moučkovým a vanilkovým cukrem a rozetřeme ji na teplý koláč. Na závěr posypeme skořicovým cukrem a necháme alespoň 3 hodiny vychladit v lednici.
Krok 8: Vychlazenou buchtu nakrájíme na úhledné řezy a podáváme.
Zveřejněno 12. 7. 2012
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Bratislavská buchta
Aktuální verzi receptu včetně video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/E1VY
Moje poznámka
Bratislavská buchta
Aktuální verzi receptu včetně video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/E1VY
Nejnovější recepty
Zbouchnuté brambory
Přidáno před 6 hodinami
Skořicové podkovy
Přidáno před 15 hodinami
Jedlé balíky slámy
Přidáno 22. 10. 2025 06:20:03
Šátečky z listového těsta plněné tvarohem
Přidáno 21. 10. 2025 20:28:55
Pohanková kaše s tofu
Přidáno 21. 10. 2025 18:04:03
Kakaová pěna s tvarohem
Přidáno 21. 10. 2025 15:33:40
Přečtěte si
Nejnovější články
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Pomazánka z ricotty a sušených rajčat
katka.gregor@gmail.com před 23 minutami
Nejrychlejší hřibová omáčka
KrisZaezemi před 1 hodinou
Kuřecí nudličky s ananasem
Libotovska před 3 hodinami
Dýňová polévka s pórkem
Majka214 před 4 hodinami
Pangasius pod parmazánovou dečkou
poirotka před 4 hodinami
Čokoládové řezy s kokosem
Olivia1991 před 4 hodinami
Podzimní krémová polévka s opečenou slaninou a kapustičkami
tsmolova před 5 hodinami
Muffiny s kousky čokolády
ZoeRumpikova před 6 hodinami
Rybí filé v těstíčku
Sahula před 13 hodinami
Jablečná polévka
Kajkajak před 15 hodinami
Tématické fráze:
buchta,
bratislavská buchta,
buchta z hodně vajec,
buchta bez cukru,
bratislavska buchta recept,
buchty,
buchty bez cukru,
buchta ze dvou vajec,
svěží buchta,
jak dlouho péct buchtu,
jak dlouho se pečou buchty,
buchty s kypřícím práškem,
doba pečení buchty,
recept na bratislavskou buchtu,
buchty s práškem do pečiva,
buchta bez vajec,
buchta s hodne vajec,
recept na buchty,
buchta rozbouřené moře,
peceme buchty
Suroviny:
vejce,
cukr krupice,
cukr vanilkový,
olej,
voda,
mouka polohrubá,
kakao holandské,
kypřící prášek do pečiva,
mléko,
pudink vanilkový,
smetana zakysaná,
cukr moučkový,
cukr skořice,
máslo,
mouka hrubá
Komentáře (16)
Nedietní, nicméně žravé
Dovolila jsem si přidat ti sem dvě fotečky, snad nebudou vadit...