Suroviny
Nutriční hodnoty
Hodnoty jsou přibližné
| Energie | 29 750 kJ / 7 110 kcal |
|---|---|
| Bílkoviny | 93,22 g |
| Tuky | 369,32 g |
| Vláknina | 19,20 g |
| Cholesterol | 2,21 g |
| Sodík | 784 mg |
| Sůl | 1,67 g |
| Sacharidy | 844,75 g |
Postup přípravy
Krok 1: Bílky oddělíme od žloutků. K bílkům přidáme špetku soli a šleháme na max obrátky šlehače. Když už sníh skoro je, přišleháváme po částech cukr.
Krok 2: Nakonec důkladně prošleháme do hebké hustoty. Když vyndáme metly, musí se dělat pevné špičky a musí být cukr rozpuštěn.
Krok 3: Začneme na mírné otáčky postupně zašlehávat žloutky, esenci a olej. Mouku smíchanou s kakaem a práškem do pečiva prosíváme do vaječné směsi a opatrně vařečkou, ještě lépe stěrkou promícháváme jemným obracením, až se mouka spojí se směsí v hladkou nadýchanou kompaktní hmotu.
Krok 4: Na dno formy vystřihneme pečící papír. Já ho tedy rovnou skřípnu formou ke dnu a přebytek papíru okolo formy ostřihnu. Boky nevymazávám.
Krok 5: Těsto naneseme rovnoměrně do formy, ne na jedno místo. Uhladíme a spíš lehce rozhrneme do stran, aby uprostřed po upečení nevznikl hrb.
Krok 6: Pečeme na cca 160°C dle tipu trouby a asi 40 minut. Po půl hodině opatrně zkusíme špejlí upečenost vpichem. Pokud je suchá, máme hotovo.
Krok 7: Otevřu troubu a nechám ještě pár minut v troubě. Nakonec nožem lehce uvolním boky, sundám boční mantinel formy a nechám odležet do druhého dne.
Krok 8: Krém: Vše musí mít stejnou pokojovou teplotu. Z mléka, cukru a práškového pudinku svaříme hustý pudink, který necháme pod fólií vychladnout. Změklé máslo vyšleháme doběla a zašleháme do něj banány, které jsme si krátce předtím rozmixovali na hladkou kaši. Bude to řidší. Potom po lžících přišleháme pudink. Krém pěkně zhoustne. Dá se použít i pod potahovku.
Krok 9: Upečený korpus dvakrát lehce obřízneme nožem dokola (dobře se to dělá steakovým nožem). Pomocí nitky, kterou protáhneme po obvodu zářezem, překřížíme a přeřízneme jako by se řezal knedlík. Řez je rovný a čistý.
Krok 10: Spodní placku pomažeme krémem, poklademe posekanými banánky v čokoládě. Příklopnou část pomažeme jen tence, aby se hezky přichytila a sesadíme do sebe.
Krok 11: Další patro znovu nakrémujeme, poklademe pokrájeným banánem na plátky, potřeme opět příklopku a zkompletujeme.
Krok 12: Nožem lehce ořežeme srdce do oblého tvaru. Na boky naneseme krém a zamažeme nerovnosti a prohlubně. Zbytkem krému namažeme vršek, uhladíme a dáme zatuhnout do chladu, nejlépe do druhého dne.
Krok 13: Po zatuhnutí si nahřejeme ruce v teplé vodě a dlaněmi ještě krém dohladíme.
Krok 14: Potahovku nahřejeme 10 sekund v mikrovlnce aby změkla, vypracujeme a nabarvíme dle chuti (nejraději užívám gelové barvy). Když se barva čistě zapracuje, vyválíme placku cca 4 mm silnou. Nitkou poměříme šířku korpusu s vyválenou plackou, jestli bude velikostně odpovídat, aby pokryla celý dort.
Krok 15: Opatrně jí podebereme a spodní stranu dáme navrch – je hladší. Naneseme na dort a opatrně urovnáváme a uhlazujeme, až to sedne. Dohladíme spodek a přebytečnou hmotu ořízneme, nejlépe to jde kolečkem na pizzu.
Krok 16: Zbylou hmotu nabarvíme ještě tmavěji, nežli je potažený dort, aby zdobení vyniklo. Vyválíme na 1-2 mm. Položíme na ní gumovou krajkovou prostírku s vystouplým reliéfem, nebo ozdobnou reliéfovou šablonu a nebo použijeme reliéfní váleček, zkrátka cokoliv, co udělá na hmotě texturu.
Krok 17: Vykrojíme tvary a ty nanášíme na dort. Podmažeme je kapkou alkoholu – působí jako rychlolepidlo. Když máme pokladeno, vezmeme kousek hmoty, uděláme váleček, strčíme do injekční stříkačky a dáme na 5-7 sekund nahřát do mikrovlnky.
Krok 18: Vytlačujeme kulaté tkaničky, kterými tvary na dortu pospojujeme. Já ještě použila krejčovské radélko a tkaničku jakoby prošila. Musí se dělat po troškách a nahřívat, hmota rychle chladne a tuhne. Ale jde to s kapkou trpělivosti.
Krok 19: Nakonec dozdobíme stužkou kolem dortu a ze zbytku hmoty můžeme udělat ještě nějaká kvítka na ozdobu dle možností.
Zveřejněno 11. 8. 2012
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Dort srdce s krajkou
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/ZvPE
Moje poznámka
Dort srdce s krajkou
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/ZvPE
Nejnovější recepty
Kuře s ořechovou náplní
Přidáno před 2 hodinami
Srnčí plec na divokém koření dělaná pomalu v troubě
Přidáno před 5 hodinami
Roláda Hurikán
Přidáno před 9 hodinami
Salát se žampiony a ztraceným vejcem
Přidáno před 18 hodinami
Štrůdl z pomazánkového másla s jablky
Přidáno 25. 10. 2025 12:26:37
Speciální bramborový sálát
Přidáno 25. 10. 2025 12:10:25
Přečtěte si
Nejnovější články
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Koka sušenky
habis před 36 minutami
Škubánky s mákem
Tereziena před 1 hodinou
Žampiony - snadno a rychle
Blazenka před 1 hodinou
Drobenkový koláč s tvarohem a ovocem
PetCah před 1 hodinou
Ovocný tvarohový koláč s drobenkou
Renza před 1 hodinou
Domácí kynuté knedlíky s octem
bublinka.1 před 2 hodinami
Dýňová polévka
spamejlik před 2 hodinami
Žampionová polévka
Blazenka před 2 hodinami
Domácí langoše
Sarka1234 před 2 hodinami
Kuřecí kousky v těstovinách z jedné pánve
mjanickam před 3 hodinami
Tématické fráze:
dort srdce,
dort srdce recept,
dort ve tvaru srdce,
dort s krajkou,
dorty s krajkou,
dort ve tvaru klobouku,
jak potáhnout dort srdce,
dorty ve tvaru srdce,
dorty ve tvaru klobouku,
dorty ve tvaru klobouku,
dort injekční stříkačka,
tvary dortů,
jak ozdobit dort srdce,
zdobení dortů krajkou,
srdce dort,
dort ve tvaru klobouk,
dort ve tvaru srdce recept,
jak udělat krajku na dort,
dort ve tvaru klobouky,
dorty srdce
Suroviny:
korpus kakaový,
vejce,
cukr krupice,
mouka hladká,
kakao hořké,
olej,
prášek do pečiva,
sůl,
esence vanilková,
máslo,
pudink banánový,
mléko,
cukr krupice,
banán,
banány v čokoládě,
banán,
smartflex velvet
Komentáře (20)
šretti, jsi borka.. klobouk dolů