Suroviny
Nutriční hodnoty
Hodnoty jsou přibližné
Energie | 18 913 kJ / 4 520 kcal |
---|---|
Bílkoviny | 87,48 g |
Tuky | 168,59 g |
Vláknina | 32,92 g |
Cholesterol | 425 mg |
Sodík | 138 mg |
Sůl | 0,48 g |
Sacharidy | 646,86 g |
Postup přípravy
Krok 1: V troche osladeného vlažného mlieka necháme oživiť droždie - cca 15 min.
Krok 2: Zmiesime múku, soľ, cukor, vychladnuté topené maslo, kvások a zvyšok vlažného mlieka, vypracujeme pružné cesto. Spracúvame ručne, príp. na prípravu použijeme domácu pekáreň. Necháme vykysnúť - zdvojnásobiť objem cesta.
Krok 3: Medzitým si pripravíme čokoládovú náplň:
V mikrovlnke alebo nad parou rozpustíme čokoládu a maslo, pridáme cukor, kakao a po častiach múku a škrob. Dostaneme pastovitú hmotu. Krok 4: Vykysnuté cesto rozvaľkáme na cca 12 mm, na polovicu cesta rozložíme čokoládovú hmotu (pozri foto), druhou polovicou prekryjeme, znovu rozvaľkáme na pôvodnú výšku a prekladáme - na tretiny - pozri foto. zas rozvaľkáme, zas preložíme - bez čakania, okamžite po sebe. Celkovo asi 4 - 5 krát, takto získame čokovrstvy v ceste. Na válek netlačíme, aby sme nepretrhli cesto! Krok 5: Potom vyvaľkáme na cca 15 mm hrúbku, po dĺžke prekrojíme na tri pásy, ktoré ako cop spletieme. Dáme na peč. papier a na plechu necháme hodinu v teple kysnúť. Je to potrebné, pretože vaľkaním a prekladaním, sme značnú časť vzduchu a ľahkosť cesta stratili. Cop môžeme zaistiť špajdľami, je dobré piecť v nejakej forme - potom je koláč vyšší. Krok 6: Pečieme cca 45 min pri 180°C, príp. podľa svojich skúseností s vlastnou rúrou. Krok 7: Mňa dnes tlačil čas, tak koláč nemám veľmi vysoký. Krok 8: Koláč je relatívne hutný, ľahké nadýchané cesto by chcelo iný pomer surovín.
V mikrovlnke alebo nad parou rozpustíme čokoládu a maslo, pridáme cukor, kakao a po častiach múku a škrob. Dostaneme pastovitú hmotu. Krok 4: Vykysnuté cesto rozvaľkáme na cca 12 mm, na polovicu cesta rozložíme čokoládovú hmotu (pozri foto), druhou polovicou prekryjeme, znovu rozvaľkáme na pôvodnú výšku a prekladáme - na tretiny - pozri foto. zas rozvaľkáme, zas preložíme - bez čakania, okamžite po sebe. Celkovo asi 4 - 5 krát, takto získame čokovrstvy v ceste. Na válek netlačíme, aby sme nepretrhli cesto! Krok 5: Potom vyvaľkáme na cca 15 mm hrúbku, po dĺžke prekrojíme na tri pásy, ktoré ako cop spletieme. Dáme na peč. papier a na plechu necháme hodinu v teple kysnúť. Je to potrebné, pretože vaľkaním a prekladaním, sme značnú časť vzduchu a ľahkosť cesta stratili. Cop môžeme zaistiť špajdľami, je dobré piecť v nejakej forme - potom je koláč vyšší. Krok 6: Pečieme cca 45 min pri 180°C, príp. podľa svojich skúseností s vlastnou rúrou. Krok 7: Mňa dnes tlačil čas, tak koláč nemám veľmi vysoký. Krok 8: Koláč je relatívne hutný, ľahké nadýchané cesto by chcelo iný pomer surovín.
Zveřejněno 19. 2. 2013
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Čokoládový vrstvený pletenec
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/8YJj
Moje poznámka
Čokoládový vrstvený pletenec
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/8YJj
Nejnovější recepty
Kuřecí kousky se zeleninou a smaženými nudlemi
Přidáno před 2 hodinami
Vaječná omeleta se sýrem a s tuňákem
Přidáno 3. 8. 2025 16:17:56
Placičky z podmáslí
Přidáno 3. 8. 2025 13:46:57
Karpatské lečo
Přidáno 3. 8. 2025 13:00:03
Kotlety na tymiánu s hrachovou kaší a pečenou karotkou
Přidáno 3. 8. 2025 10:37:11
Čalamáda ze zelí a paprik
Přidáno 3. 8. 2025 09:04:01
Přečtěte si
Nejnovější články
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Žampionový guláš s cuketou
hifiklub před 1 hodinou
Čočková polévka s párkem
Janet.P před 1 hodinou
Perník z cukety
Pechova.veronika84 před 1 hodinou
Cuketové bramboráky
Pechova.veronika84 před 1 hodinou
Jednoduchá domácí zmrzlina
rybarka007 před 2 hodinami
Cuketový perník
Boxiska před 2 hodinami
Cukeťák na plechu
Simona Maskova před 2 hodinami
Bramboračka
Kajkajak před 3 hodinami
Pizza ze sušeného droždí
Mlateli před 3 hodinami
Tématické fráze:
nutelová hvězda,
vanocni cokoladovy pletenec,
nutelová hvězda postup,
čokoládový cop,
nutelová hvězda recept,
kakaový pletenec,
kynuty cokoladovy pletenec,
pletenec,
recepty s čokoládou,
pletená nutelová hvězda,
čokoládový puk,
čokoladový copy,
pletena cokoladova hvezda,
nutelová zmrzlina,
kynuty kolač zapleteny,
cekoladovy copy,
kringel s jablky,
ořechový pletenec s čokoládou,
pletená cokoladova nutelova hvezda,
nutelovy kysnuty kolač
Suroviny:
mouka hladká,
cukr,
máslo,
droždí,
mléko,
sůl,
čokoláda na vaření,
máslo,
kakao,
cukr moučkový,
mouka hladká,
škrob kukuřičný
Komentáře (64)
Trošku víc agresivněji jsem válela, takže povrch nebyl tak jednotný a hladký jako u Tebe a barevné mourování tak výrazné, ale vůůůůbec to nevadilo
Tiež som uvažovala, do čoho to dať piecť, formu mám malú - na srnčí chrbát a pekáčik je zas na to veľký.
(tvoj nick sa mi zvlášť páči
Bodík už jem dala, tak přidávám foto a poděkování za prima recept
Konzistenci si celkem dovedu představit a že by to byla dusivka
Možno by u vás viac chutili koláče s nejakou tvarohovou, makovou, pudingovou náplňou...ja som v recepte chcela dostať tú čokoládu nejakým spôsobom do cesta, nejde o klasickú náplň.