Ořechový pletenec

lenka-m Kuchařka:

Moučníky , Kynuté 12 názorů

510

Suroviny

Použijeme těsto jako na vánočku
50 dkg polohrubé mouky
10 dkg moučkového cukru
3 dkg kvasnic
10 dkg rozpuštěného vlažného másla
2 žloutky
1/2 dkg soli
1 vanilkový cukr
1 lžička prášku do pečiva
citrónová kůra
necelou 1/4 litru vlažného mléka
rozinky
vajíčko na potření
spařené, oloupané a nasekané mandle na posypání
Náplň
15 dkg mletých ořechů
5 dkg rozinek
0,5 dcl rumu
5 dkg kandované pomerančové kůry
1 dcl mléka
8 dkg cukru (krupice)
1 vanilkový cukr
3 dkg másla
2-3 lžíce strouhanky
1 lžička mleté skořice
(Cukrová poleva)
4 lžíce moučkového cukru
2 lžíce citronové šťávy
Obě suroviny smícháme
Recept si zatím oblíbilo 10 kuchařů

Postup přípravy receptu

  1. Příprava náplně - rozinky spaříme horkou vodou, vodu slijeme, necháme okapat a pokropíme je rumem.

  2. Kandovanou pomerančovou kůru nasekáme nadrobno.

  3. Mléko svaříme s krupicovým cukrem, vanilkovým cukrem a máslem. Za stálého míchání do mléka přisypeme ořechy a strouhanku a chvíli povaříme.

  4. Po odstavení z plotny přidáme skořici, rozinky a kandovanou kůru.

  5. Promícháme a necháme vychladit.

  6. Po vykynutí těsto rozválíme do tvaru obdélníku (na tloušťku asi 1 cm) u, na něj rozetřeme ořechovou náplň a svineme jako závin.

  7. Položíme na plech vyložený pečicím papírem.

  8. Nyní rozřízneme závin podélně v polovině a oba vzniklé prameny zapleteme. Při zaplétání dáváme pramen tak, aby řezná plocha byla vždy nahoře.

  9. Pletenec přikryjeme utěrkou a necháme asi hodinu kynout.

  10. Pak upečeme.

  11. Po upečení ještě horký pletenec potřeme cukrovou polevou a necháme vychladnout.

Přidat k oblíbeným Vytisknout recept


Pochutnali jste si? Sdílejte recept!

Sdílet na Facebooku Poslat emailem

Recept sdílelo již 12 kuchařů a kuchařek

Ohodnoťte recept: Ořechový pletenec

  • Jana Remkova Jana Remkova

    Nádhera, kterou jsem našla jen díky podobným receptům.:yes::yes:

    Odpovědět

  • Andula Andula

    Muze mi nekdo vysvetlit proc je tam taky prasek do peciva, kdyz je to v podstate kynute testo?

    Odpovědět

  • Darina Darina(neregistrovaná)

    proč se mi rozjel? a tak dobře nevykynul? kolik toho mléka mam dát? Na kolik a jak dlouho ho pečete? ;-(

    Odpovědět

  • zizala zizala

    Díky Hello za upozornění na recept, který mi jaksi unikl. Vypadá to krásně a věřím, že to bude výborné. Ukládám :-p:yes:

    Odpovědět

  • Hella Hella

    Přidala jsem fotku řezu. Tohle je jeden z nejlepších receptů zdejších stránek!

    Odpovědět

  • Hella Hella

    Oldo, prohlédla jsem si recept, na který upozorňujete. O kynutém těstě bychom mohli polemizovat, ale tady je zvláštní právě náplň a to, že se to rozkrojí a opeče a velmi dobře se tam doplňuje ta citronová poleva. Vyzkoušejte a uvidíte.

    Odpovědět

  • olda olda(neregistrovaná)

    No a tady je něco podobného v makovém provedení http://www.labuznik.com/recipe.php?ID=30813

    Odpovědět

  • Marta Marta

    Hello, jsem ráda, že jsi na něj upozornila, něco takového mi v oblíbených chybělo, doslova zbožňuju ořechovou náplň :-p

    Odpovědět

  • Hella Hella

    Vynikající!!! Myslela jsem, že dodám fotku, ale zmizel tak rychle, že jsem to nestihla vyfotit. Nebyl tak krásný jako na originále, myslím, že jsem tam dala trochu víc mléka, než bylo třeba. Taky ho byl plný plech a byl obrovský. Příště z tohoto množství asi udělám dva menší. Takhle jsem musela při servírování každý plátek ještě překrojit. Dávám za 1.

    Odpovědět

  • vybusna vybusna(moderátorka)

    janana...vdaka ...ale vsak vyzera uzasne ten pletenec...nahodne recepty nemaju chybu

    Odpovědět

  • janana janana

    dávám 1 a zkusím :-p....vybusna máš tam jen dva prameny a ty několikrát přehodíš přes sebe, s tím že je pootáčíš tak, aby řezná plocha byla nahoře:-8:-D:-)) a pak konce spojíš k sobě a je to:-)):-D

    Odpovědět

  • vybusna vybusna(moderátorka)

    verim, ze ten postup pletenca je napisany zrozumitelne....len ja mu nerozumiem;-(

    Odpovědět

Přidat komentář

Tato webová stránka používá cookies pro vylepšení naších služeb. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.

Zapomněl/a jsem heslo