Postup přípravy
Zveřejněno 25. 6. 2013
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Metyja
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/PKx2
Moje poznámka
Metyja
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/PKx2
Nejnovější recepty
Domácí kuřecí gyros
Přidáno před 3 hodinami
Jemná kuřecí roláda s hořčičnou omáčkou a zapečenou kedlubnou (vhodné i pro diabetiky)
Přidáno před 16 hodinami
Grilovaná cuketa s parmskou šunkou
Přidáno před 21 hodinami
Šťavnatý McChicken burger
Přidáno 14. 8. 2025 05:02:01
Krkovička s olivami, nivou a smetanou
Přidáno 13. 8. 2025 20:46:51
Koutníkovská pomazánka s tuňákem
Přidáno 13. 8. 2025 13:48:03
Přečtěte si
Nejnovější články
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Těstoviny se špenátem
Palenka před 22 minutami
Patison s jogurtem a olivami
TondaJ před 28 minutami
Hrníčkový makový koláč se švestkami a drobenkou
Viki7216 před 1 hodinou
Pečená švestková povidla
ceslo před 1 hodinou
Ovocné kůže
Lahvacek před 4 hodinami
Medovník originál
AndreaMachacova před 12 hodinami
Kuřecí prsa s omáčkou
Penkapa před 17 hodinami
Pangas v česneku a bylinkách
Jitka488 před 19 hodinami
Přesnídávka jablečná
SidiJita před 19 hodinami
Paprika se sýrem pečená
Ivana64 před 19 hodinami
Tématické fráze:
netyja,
netyje,
metyj,
kucmoch s jablky recept,
metija,
bramborová metyje,
netyja z brambor,
netyja recept,
bramborová metyja,
bramborová netyja,
jídlo metyja,
staré jídlo z brambor- metija,
hrušková povidla,
krajové názvy jídel,
metija recept,
slané vdolky sypané mákem,
kucmoch s jablky,
recepty.cz bramborová metyje,
netyje recept,
lepiduša
Suroviny:
brambory,
povidla hrušková,
mák mletý,
cukr moučkový,
máslo,
mléko,
mouka hrubá
Komentáře (46)
Zdravim, podarilo se mi najit webove stranky Slovacka, kde maji i recepty a vydali dve kucharky straych, poctivych receptu, coz ja osobne postradam. Neni uz co predavat dalsim generacim, mizi ceska kuchyne, kazdy si vse upravuje, modernizuje, experientuje, ale klasicky, poctivy cesky, puvodni recept nedohledate
Jsem taky stará páka
...především souhlasím s tím "... kazdy si vse upravuje, modernizuje,..."
yanull:Janko,krásně jsem si početla a ledas čemu přiučila,co se názvů a krajových jídel týká
yanull: Pekne poctenicko, vse je krasne vysvetleno..
Bodík jsem dala hned ten 1.
Takže já budu mít dneska k obědu do práce kucyju
yanull: Díky
http://nase-rec.ujc.cas.cz/archiv.php?art=3906
Jak píše Senky, u nás babička používala název kucyja-metyja. Název byl vžitý i v okolí, to si pamatuji, ale vznik spojení taky nevím
Zrovna nedávno jsem o tomto jídle s někým mluvila
Péťo - díky za tip
Maris - v Tchibu je momentálně mají vyprodané, PET láhve je dobrý nápad, tak jsem improvizovala u toho kelímku od jogurtu
Ivuli - ta mouka se na kamnech v těch bramborách spaří jako škubánky
Žížalo - používají se oba názvy, zkus si vyhledat, netyja spíš pro jáhlovou kaši, jde zřejmě o to, jak se kde začalo používat a předávat z generace na generaci - na Humpolecko mám kousek
Jako malá holka jsem četla pověst od nás z Humpolecka a v té se v době hladu a bídy lidem na jedné vsi neustále zjevovala netyja, nejčastěji u obecní studny, kam chodily hospodyně pro vodu. Až jedna děvečka sebrala odvahu a zeptala se netyji, co si přeje a ona vykřikla: "Omastit!" Od té doby už se nezjevila, ale asi to bylo i tím, že ji lidé přece jen začali víc mastit