Metyja - valašský dezert

Suroviny 1 porce

200 g uvařených brambor
1 lžička moučkového cukru do brambor - dle potřeby
1-2 lžíce hustých švestkových povidel
1 lžíce rozpuštěného másla
1 lžíce mletého máku
1 lžíce moučkového cukru-dle potřeby
1 lžíce oslazené zakysané smetany
meduňka na ozdobu

Postup přípravy receptu

  1. Brambory klasicky uvařené v osolené vodě scedíme a vidličkou nebo jiným nástrojem rozmačkáme a lehce osladíme. Polovinu brambor namačkáme do kulatého tvořítka postaveného na talíři, do kterého jsme ještě vložili po vnitřním obvodu pruh vystřižený z papíru na pečení. Na tento bramborový základ přidáme povidla a následně zbytek brambor. Povrch uhladíme. Formu lehce tahem nahoru odstraníme a lehce a opatrně odstraníme i pruh papíru na pečení po obvodu. Místo papíru by se mohla použít i nějaká fólie.

  2. Povrch pokapeme rozpuštěným máslem a posypeme mletým mákem smíchaným s moučkovým cukrem. Na povrch přidáme kopeček lehce oslazené zakysané smetany a dozdobíme meduňkou. Ihned podáváme.

Poznámka od kuchařky

Zdroj receptu: starší vydání časopisu Styl.

V minulosti se metyja podávala jinak, jako kaše. Tento recept, hlavně formování, je už přizpůsobený na dnešní dobu. K tomuto receptu nejsou žádné gramáže, vše se přidává tzv. podle oka a dle chuti. Takže množství surovin je pouze orientační a vše se může přidat v libovolném množství. V původním receptu bylo na jednu porci 300 g brambor, to se mi ale zdálo moc, když by se mělo jednat o dezert. Pokud to ale bude sladké hlavní jídlo, tak pak ano.

Tvarovací nerezovou formičku jsem použila o průměru 7,5cm. Osvědčilo se mně vkládat do formičky pruh papíru na pečení, boky metyje zůstanou čisté, pokud by papír nebyl, tak se brambory při vytažení formy "ušpiní" od povidel.

Pro pořádek vložím odkaz na už jeden existující recept:https://www.toprecepty.cz/recept/34588-metyja/

Komentáře k receptu Metyja - valašský dezert

  • Merylas Merylas (autorka receptu)

    Hanis: Já děkuji za zájem o recept. A je príma, občas se alespoň prostřednictvím jídla vrátit do dětství.:-K

    Odpovědět

  • Hanis Hanis

    Moc děkuji za recept, krása! Tohle jsme jídávali u babičky na prázdninách - ona tomu říkala "šusterka". Určitě uvařím - vrátím se do dětství :-):no:

    Odpovědět

  • Merylas Merylas (autorka receptu)

    cathleen: Já jsem z jiného kraje, toho rázovitého:-), takže jsem tohle jídlo ani název z domova neznala. :-K

    Odpovědět

  • cathleen cathleen (moderátorka)

    Merylas: mam moc ráda tyhle původem staré recepty :yes: Moje babička vařila dědečkovi "netyju" <3

    Odpovědět

  • Merylas Merylas (autorka receptu)

    Eja57: Děkuji moc. :-* Už dlouho jsem chtěla vyzkoušet, protože brambory, povidla a mák jdou tak nějak k sobě. Moc ráda mám třeba bramborové taštičky plněné povidly.:-) Snažila jsem se alespoň orientačně napsat množství surovin, ale opravdu každý si dá podle sebe. Třeba i více pokape máslem.:-) Recept od Hosty jsem pročetla a právě, že tento je malinko jiný, tak jsem ho vložila. Fandím starým receptům našich babiček, třeba i v novém "kabátku". :-K

    Odpovědět

  • Eja57 Eja57 (moderátorka)

    Krása:yes:
    Je hodně podobný receptu od Hosty, ale není stejný, a je tu přesně popsané množství surovin.

    Odpovědět