Sirup z jeřabiny
Jeřabiny jsou drobné a netradiční ovoce. Pokud pěstujete některý z druhů jeřabin, nebo se k vám dostanou jejich plody, můžete z nich vyrobit skvělý a zdravý sirup. Sirup je vyroben rychle a nepotřebujete k němu žádné speciální náčiní.
Suroviny pro 1 dávka
1dávka
Nutriční hodnoty
Hodnoty jsou přibližné
Energie | 15 062 kJ / 3 600 kcal |
---|---|
Bílkoviny | 0,00 g |
Tuky | 0,00 g |
Vláknina | 0,00 g |
Cholesterol | 0 mg |
Sodík | 0 mg |
Sůl | 0,00 g |
Sacharidy | 900,00 g |
Postup přípravy
Krok 1: Omyté jeřabiny rozemeleme nebo rozmixujeme a dáme do kastrolu. Povaříme asi 10 minut, poté je přecedíme přes plátýnko.
Krok 2: Přidáme cukr (900 g cukru na každý 1 l vylisované šťávy) a znovu 10 minut povaříme. Při vaření sbíráme pěnu.
Krok 3: Hotový horký sirup přelijeme do čistých sklenic, otřeme hrdla, zavíčkujeme a otočíme dnem vzhůru. Necháme vychladnout.
Zveřejněno 14. 9. 2009
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Sirup z jeřabiny
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/Yv3A
Moje poznámka
Sirup z jeřabiny
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/Yv3A
Nejnovější recepty
Jablečno-tvarohový cheesecake na plech
Přidáno před 2 hodinami
Bábovka z cukety
Přidáno před 2 hodinami
Losos se žampiony a brokolici v asijské omáčce
Přidáno před 3 hodinami
Meruňková zmrzlina s tvarohem a toppingem
Přidáno před 13 hodinami
Meruňkový páj
Přidáno před 16 hodinami
Třešňový džem s griotkou
Přidáno před 18 hodinami
Přečtěte si
Nejnovější články
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Rybí pomazánka moje
Valis před 30 sekundami
Rybízový hrnečkový koláč s drobenkou
Ilias před 11 minutami
Bramborový chleba III.
Jara24 před 2 hodinami
Mini Pavlova
MichaelaM před 4 hodinami
Šneci z listového těsta
Kava 2 před 11 hodinami
Meruňkový koláč s drobenkou
AndreaAbb před 13 hodinami
Hop do vody - přílohové noky
hanaw před 15 hodinami
Cuketová omáčka na špagety
rejt9 před 16 hodinami
Babiččiny tvarohové šátečky s tvarohem
Olympus před 18 hodinami
Tématické fráze:
sirup z černé jeřabiny,
jerabinovy sirup,
černá jeřabina sirup,
sirup z černých jeřabin,
sirup z černé jeřabiny recept,
jeřabiny,
sirup z černých jeřabin za studena,
šťáva z jeřabin,
šťáva z černých jeřabin,
černé jeřabiny sirup,
jeřabinová šťáva,
černá jeřabina recepty za studena,
šťáva z černé jeřabiny,
jeřabiny recepty,
šťáva z černých jeřabin za studena,
jeřabiny recept,
černé jeřabiny,
sirup z černé jeřabiny za studena,
jeřabina černa sirup,
šťáva z černého jeřábu
Komentáře (8)
Štávu dělám i pro děti tak nechci dávat alkohol nakonec jak doporučujete, nevíte jestli mi v lednici vydrží přes zimu?
Doufám že se mi to povede, dělám štávu poprvé ale už na ni mám velkou chuť
Vařením ztratíte všechny vitamíny!
Můj osvědčený recept!!!!!
Štávu nutno dělat za studena!!
Nejlépe udělat tak!
Posbíráme plody-pořádně očistíme od stopek a listí!!
Umyjeme ve studené vodě-pořádně-několikrát 3x.
pak je Vybíráme je sítkem z vody a dáváme do čisté nádoby!
Na odštavnovači plody rozdrtíme a zároven získáme čistý 100 % sirup-ten neředíme .
Vždy necháme odstát ve skleněné nádobě cca 2-5 litrové! a sbíráme pěnu tak dlouho dokud tam pěna není!!
Můžeme přelívat přes jemné sítka tam a zpět!vždy do čisté velké sklenice .
až zmizne kal napovrchu sirupu!!
-já dávám jen 1,5 kg cukru-rozmíchávám občas do 2 dne!
dokud se cukr nerozpustí!!
A PAK šup do sklenic-zalejeme 1 malou štapmrli lihu
-nebo vodky či rum-pak nekvasí!! a musí být láhev naplněna až po hrdlo a tím lihem
vytvoříme lihovou zátku jelikož je lih lehčí jak voda nepustí k sirupu vzduch!!!!
a nakonec zátka!!!!(pod plechové zátky dát trochu celofanu at nepropostí vzduch!!)
Drť (odpad z odštavnovače)která zbyde dáme do čistého hrnce a zalijeme studenou vodou!!
na 1 kg drtě použijeme 1 litr studené vody z kohoutku.a na 10 litrů
dáme 100 g kyseliny citronové ze sáčku.
nechám 24-48 hod odstát.
Tím se vyluhuje drt do čista a získáme z ní všechny vitamíny.
Pak dáme plátýnko na kyblík a pomalu vsypeme a necháme odstát
dokud všechna štáva nevykape!
Pak dáme na 1 litr štávy-1,5 kg cukru-krystal.
Musíme celý den občas promíchavat až se cukr celý rozpustí!!
nesmí být žádné krystaly vidět!!Lepší je cukr rozvařit v horké vodě
a nechat vychladnout-nemusíte pak míchat!
Plníme do sklenic doplna a zase malá štamrle lihu a zátka!
a pak šup do studena do sklepa (nebo lednice-kdo sklep nemá)
Mi to vydrží i 1 rok-a nekvasí!!
Doporučuji raději pomalu vypít!!