Bramborová baba
Bramborová baba je tradiční pokrm, který v sobě spojuje jednoduchost a výjimečnou chuť venkovské kuchyně. Strouhané brambory, dochucené kořením, česnekem a uzeným masem, se zapékají do zlatavé a křupavé lahůdky.
Suroviny pro 1 dávka
1dávka
Nutriční hodnoty
Hodnoty jsou přibližné
Energie | 33 954 kJ / 8 115 kcal |
---|---|
Bílkoviny | 336,54 g |
Tuky | 376,79 g |
Vláknina | 107,40 g |
Cholesterol | 1,72 g |
Sodík | 9,23 g |
Sůl | 20,93 g |
Sacharidy | 797,80 g |
Postup přípravy
Krok 1: Očistené zemiaky jemnejšie postrúhame, cibuľu pokrájame na malé kocky, opražíme na masti.
Krok 2: Cibulu dáme do zemiakov, prisypeme umyté krúpy alebo pohánku - netreba dopredu variť, pridáme celé vajcia, mlieko, hrubú múku, ochutíme koreninami a cesnakom, premiešame.
Krok 3: Dáme do vymasteného kastrola. Mäso pokrájame na väčšie kúsky, dáme do zemiakov tak, aby bolo zakryté.
Krok 4: Vložíme do vyhriatej rúry, pečieme asi 1 hod pri teplote 200 °C, potom stiahneme teplotu na 150 °C a pečieme ešte asi 2 hod.
Krok 5: Na vrchu a na bokoch sa vytvorí kôrka, ktorá je výborná. Dá sa to jesť len tak samé s kyslými uhorkami alebo pasuje k tomu kyslá kapustová polievka.
Zveřejněno 18. 11. 2010
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Bramborová baba
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/N0Pp
Moje poznámka
Bramborová baba
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/N0Pp
Nejnovější recepty
Meruňkové řezy s pudinkem
Přidáno před 16 hodinami
Banánová bábovka bez cukru
Přidáno před 17 hodinami
Chilli cukety
Přidáno před 20 hodinami
Cizrnové kari s brokolicí a rajčátky
Přidáno před 22 hodinami
Zeleninové lívance se sýrem
Přidáno 20. 6. 2025 21:08
Jahodovo-jogurtová zmrzlina
Přidáno 20. 6. 2025 21:02
Články s tímto receptem
Přečtěte si
Nejnovější články
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Krůtí na paprice
Bushmann před 29 minutami
Buchta z Hery
vaja1 před 2 hodinami
Sirup z lipového květu
lidkabr@email.cz před 3 hodinami
Mleté vepřové maso na Kunovjance
Michal_amater před 9 hodinami
Nadýchaný hrnečkový perník
pavla29 před 11 hodinami
Drobenkový koláč s pudinkem a jahodami
IRBONA před 12 hodinami
Jahodový smetanový dort (mousse)
bretka před 12 hodinami
Knedlíky - blbouny s klevelou
MarketaAn před 13 hodinami
Závin z bramborového těsta plněný masem
Dasa18 před 13 hodinami
Drůbeží kostky v zelenině se slaninou
Bushmann před 14 hodinami
Tématické fráze:
bramborová baba,
zemiaková baba,
baba recept,
recept baba,
bramborova baba recept,
baba,
recept na babu,
bramborova.baba,
z čeho jsou kroupy,
slovenské jídlo baba,
slovenská bába,
bába z brambor,
slovenská bramborová baba,
baba jídlo,
recept na zemiakovú babu,
jídlo bába,
slovenské bramborové jídla,
baba-recept,
recepty baba,
bába bramborová
Suroviny:
brambory,
sádlo,
cibule,
kroupy,
vejce,
mouka hrubá,
mléko,
maso uzené,
sůl,
pepř mletý,
kmín celý,
majoránka,
česnek
Komentáře (21)
cathleen: Ale to jste pak nedělala babu, protože ty kroupy se tam musí dát už vařené. Já mám takto v mrazáku "předvařené" kroupy a pak jenom rozmrazím a smíchám a dám do trouby.
Voňavé a moc "jedlé"
Napíšeš, odkiaľ, z ktorých končín recept pochádza, prosím?